Sunday, 13 April 2014

JERUK PETAI, SEDAPNYA! JOM BUAT SENDIRI..

ASSALAMUALAIKUM...

RAMAI YANG SUKA BERULAMKAN PETAI JERUK. TAPI TIDAK TAHU BAGAIMANA NAK MEMBUATNYA.

APAKATA KITA TIRU CARA KAWAN FB INI MEMPROSES PETAI JERUKNYA. BELIAU INI SEORANG NOVELIS DENGAN NAMA PENA DEQNA YANG SELESA SEKALI DENGAN KEHARMONIAN PERSIKATARAN PERKAMPUNGANNYA DI RAUB PAHANG.

CARANYA...

tengok 3 gambar bawah tu. Cari petai tua, rebus sampai layu kulit je. Kalau matanya kecik 10 minit. Kalau matanya besar 15 minit. Jangan lama sgat tak sedap jeruknya nanti. Pas tu ko isi garam dn lada. Last baru isi air masak. Jangan air paip plak. Simpan tempat kering selama 3 hari 2 malam


TERIMA KASIH DEQNA BERKONGSI ILMUNYA.



DAH PUN SIAP. TAK SUSAH MEMBUATNYA, CUMA PERLUKAN SEDIKIT KERAJINAN....

16 comments:

  1. Sedaplah...lama boleh disimpan tu..makanan tradisi yg dicari pada bulan puasa. .tq Yun Sing.

    ReplyDelete
  2. wahh tak pernah makan lagi.. nampak sedap.. boleh buat nie

    ReplyDelete
  3. makanan pembuka selera tu...kalau dibeli yg dah siap sikit saja dapatnya...kalau buat sendiri ikut kehendak kita..tq acik Aku Penghibur.

    ReplyDelete
  4. Salam akak....
    Sedapnyer ni kalau dapat makan nih...
    Kat kelate memang pemes nih....

    ReplyDelete
  5. wsalam dik...ya bertambah-tambah selera makan kalau ada ni...tq adda syuhada sudi singgah karyaku.

    ReplyDelete
  6. wah, klo petai yg itu ... jujur sy tak pernah makan tu makanan.... hehehe

    ReplyDelete
  7. cubalah sedap tu makan dgn nasi panas...tq Fiu S.

    ReplyDelete
  8. Memang sedap! Terus teringin nak menikmatinya...mana nak cari ni, petai pun belum musimnya, huhu

    ReplyDelete
  9. tapi sebelah Pahang dah bermusim petainya...tq Bin Muhammad.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.
    Pete salah satu makanan kesuakaan saya mas.hehehe.
    salam Kenal yaa mas.

    ReplyDelete
  11. wsalam..salam kenal Nehand Bin sudi singgah sini.

    ReplyDelete
  12. Aduiiii kak oiii...... yang ni buat saya kalah ni..... kalah dengan selera

    ReplyDelete
  13. ya xsedar bertambah-tambah nasi hampir habis seperiuk ya...heh...heh...tq Anak Kuala.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist