Bagi aku lagu adalah santapan jiwa! Lagu menceritakan tentang kehidupan kita, dulu dan sekarang. Lagu mengembalikan nostalgia hidup yang pernah kita lalui sewaktu-waktu duhulu. Kisah suka duka sebuah penghidupan. Dan bila dikenangkan kembali, bisa membuat kita tersenyum, ketawa atau mungkin menangis hiba. PIC GOOGLE. Dalam banyak-banyak lagu yang menceritakan tentang peristiwa kehidupan aku yang telah lama berlalu ialah lagu, "Di Mana Kan Ku Cari Ganti'! Lagu dendangan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Lagu ini memberikan kesan yang mendalam di dalam hidup aku ini. Walaupun peristiwa atau tragedi ini terjadi hampir 45 tahun yang lalu, kenangan ngeri dan sedih itu tidak pernah terluput dari ingatan hingga kini. Setiap kali aku mendengar lagu ini, hati aku jadi pilu, sebak dan hiba. Dan ada ketikanya air jenih dari kelopak mata ini akan menitis membasahi pipi ku.
Ia suatu kisah yang amat menyayat hati antara aku dan buah hati aku Siti Aishah Hj Jamil. Dia seorang gadis yang kecil molek, berkulit putih kuning dan berperwatakan amat lembut. Dia dalah bakal tunangan aku. Ketika itu kami sama-sama berusia dalam lingkungan 21 tahun. Dia teman sekuliah aku di maktab. Pada mulanya kami hanya kawan biasa sahaja. Namun pada tahun ke dua pengajian di maktab, kami jatuh cinta. Kami berjanji akan sehidup semati bersama! Dan bermulalah episod indah dalam hidup aku dan dia. Kami menjadi sepasang merpati dua sejoli.
Bagaikan belangkas! Keman saja pergi, sering berdua. Tiada hari yang tiada keindahan di dalam hidup kami pada waktu itu.
Di tahun akhir pengajian kami di tempatkan di satu sekolah yang sama untuk menjalani latihan praktikal mengajar. Kemana sahaja pergi, ke sekolah atau bersiar-siarn kami tetap berdua. Dia begitu setia membonceng motor skuter Vespa ku walau ke mana aku pergi.
Dan pada suatu hari, 14 Jun 1969, lebih kurang pukul 5.15 petang, aku dan dia kemalangan jalanraya. Waktu itu kami di dalam perjalanan pulang dari Port Dickson. Impak dari kemalangan itu, buah hati aku tercampak dari motor skuter ku. Kepalanya terhentak ke batu tanda jalan. Aku sedikit pun tidak cedera. Aku pangku kepalanya di tepi jalan itu. Darah keluar membuak-buak dari mulutnya. Darah juga keluar dari lubang hidung dan telinganya. Dia sudah tidak bersuara lagi. Aku meraung ketika itu memanggil namanya. Aku seka darah yang membuak-buak keluar dari mulutnya ketika itu.
Dalam seribu kekalutan itu aku dapat menahan sebuah teksi untu membawa dia ke hospital. Di dalam perjalanan itu, aku pangku kepalanya. Sesampai di hospital dia di letakkan diwad ICU. Sepanjang satu hari dan dua malam itu, dia di dalam keadaan koma. Setiap masa aku ada menungguya di luar wad ICU itu. Namun, di pagi yang dingin, jam 5.15 pagi, 16 Jun 1969, aku dikejutkan oleh jururawat yang mengatakan bahawa buah hati aku sedang nazak. Aku bergegas masuk ke dalam wad. Tidak sampai lima minit aku di situ, doktor memberi tahu aku, buah hati aku telah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Telah kembali menghadap Tuhannya! Terasa runtuh dunia ini bila aku mendengar kata doktor itu. Air mata merembes membasihi pipi ku tiada hentinya.
Bermula dari saat itu, hidup aku telah berubah. Keceriaan hidup aku punah. Setiap hari akan putarkan lagu ini, "Di Mana Kan Ku Cari Ganti" melalui alat pemain rekod atau 'record player'. Satu hari, sampai berpuluh-puluh kali aku putarkan lagu ini. Tidur ku sudah tidak pernah lena. Sering terjaga di waktu malam akibat trauma, tragedi yang menimpa. Selepas hampir enam bulan aku berkeadaan begitu, ayah ku membawa aku berubat secara tradisional dengan seorang alim ulama. Allah makbulkan doa ayah dan ibu ku, dan aku kembali normal. Namun, kenangan itu tak dapat dipisahkan dari hidup hingga kini. Hampir sepuluh tahun aku menyimpan baju blaus merah jambu dan skirt putih yang dia pakai sewaktu kemalangan. Aku basuh skirt dan blaus yang berdarah itu. Aku lipat baik-baik dan aku simpan di dalam almari baju ku di rumah. Selepas sepuluh tahun berlalu peristiwa kemalangan, ibuyang amat aku sayangi meminta aku membakar baju itu. Dia kata, "Sudah 10 tahun kau simpan baju itu. Cukuplah. Pergilah bakar baju tu." Aku akur dengan permintaan ibu kesayangan ku ini.
Kini, walaupun sudah hampir 45 tahun berlalu, aku masih pergi menziarahi pusaranya di tanah perkuburan Makam Tuan Hj Said, di Seremban bila berkesempatan. Akan aku sedekahkan Al Fatihan atau bacaan Yassin untuknya. Aku sering berdoa agar Allah akan mengampunkan segala dosa-dosanya, meletakkan dia bersama-sama orang-orang yang soleh, orang-orang yang beriman dan orang-orang yang Dia kasihi. Amin Ya Rabbul Alamin.
Benar seperti apa yang diceritakan dalam lagu "Di Mana Kan Cari Ganti". Hingga kini, bagi ku tiada pengganti yang serupa dengannya. Aku akur. Aku pasrah. Dan aku reda. Hidup kita adalah di bawah ketentuan Ilahi. Takdir menentukan segala-galanya. Walau sudah hampir 45 tahun berlalu, namun masih aku tersa seperti semalam berlakunya. Aku titipkan lirik lagu sendu ini, yang senikatanya menceritakan keadaan sebenar hidup ku di waktu itu dan hingga sekian lama.
DI MANA KAN KU CARI GANTI, SERUPA DENGAN MU TAK SANGGUP KU BERPISAH, DAN BERHATI PATAH HIDUP GELIASAH...
ALANGKAH SEDIH RASA HATI, SELAMA KAU PERGI TINGGAL KU SENDIRIAN, TIADA BERTEMAM DALAM KESUNYIAN...
DUNIA TERANG MENJADI GULITA CAHAYA INDAH TIADA BERGUNA KELUHAN HATI KU MENAMBAH DERITA NAMUN KAU JUA TAK KUNJUNG JELMA...
DI MANA KAN KU CARI GANTI, MUNGKINKAH DI SYUGA UNTUK TEMAN KETAWA, MENANGIS BERSAMA SELAMA-LAMANYA...
Andai kata kalau boleh diputarkan ke belakang detik waktu ini,aku akan pasti kembali ke pangkuannya... Namun, seperti kata Jay Jay dalam lagunya "Rindu Bayangan"...
APALAH YANG HENDAK DIKATA SUDAH SURATAN TAKDIR MENENTUKAN.....
di mana kan ku cari ganti.. terasa sedih bila membayangkan apa yang terjadi.. namun, hidup harus diteruskan dan tidak boleh membiarkan kesedihan itu kekal dalam diri..
tragedi pilu pengalaman hidup pak engku kan..bukan senang hendak menghadapi insiden menyayat hati begitu...tapi hidup perlu diteruskan walau hati terkenang-kenang n merobek perasaan....tq Mizz Aiza.
YA Pengalaman hidup kita berbeza-beza hanya yg kuat n tabah spt pak engku diuji seberat itu...kalau kak ni entahlah...kehilangan yg tersayang dlm tragedi berdarah sedih amat....tq Kakzakie.
Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”
Apa Itu Studio Ghibli?
-
Apa Itu Studio Ghibli?
Studio Ghibli (*Sumber Gambar*)
Studio Ghibli adalah sebuah nama yang tidak asing bagi peminat animasi di
seluruh dunia. Studi...
Balik Kampung - Selamat Hari Raya
-
Bismillahirrahanirrahim.
Nampaknya semangat untuk berhari raya sudah tidak dapat dibendung lagi.
Masing-masing sibuk membuat persiapan menyambut Syawal y...
Siem Reap, Cambodia: Angkor Holiday Hotel
-
✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Bersambung dari *SINI*.
perjalanan dari Poipet ke Siem Reap mengambil masa hampir 3 jam. dalam
perjalanan, kami cuma ber...
RESEPI APAM BERAS
-
Assalamualaikum semua,
Aku buat apam beras ini sebab tertengok kat tiktok ada yang jual apam
kampung 4 keping rm6 lepas tu kelapa asing RM2. Memang maca...
Patutkan saya membeli Proton S70?
-
Baru baru ni aku ada baca satu post di mana dalam post tu bagitau, Proton
S70 menjadi kereta sedan segmen C yang paling laku pada tahun 2024.
Kalau d...
Pakcik Petai Viral
-
Salam bertani
Hari selasa lepas, si Bainun sapi wak beranak sulung anak jantan. Tarikh
lahirnya sama dengan blogger fofula UG tu. Wak nak namakan gedEx ...
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2025
-
Assalamualaikum,
Hampir penghujung Ramadan dan semuanya dah bersemangat nak balik Kampung.
Aku pun nak balik kampung esok. Walaupun kedua ibu dan bap...
Office deko di bulan Ramadan
-
Salam 24 Ramadansempena bulan puasa dan hari raya, ada decoration
tambahandi counter receptionist deko bertemakan bulan Ramadan dan Hari
Rayabongkahan-bon...
Bye-Bye My Proton Persona
-
Assalamualaikum korang. Salam Ramadhan.
Hari ini 24 Mac 2025, aku baru nak start menulis di tahun 2025 bagi Blog*
dorsettpink.com* . huhu... Lambat nya....
Kisah masak lemak buah labu
-
Sebelum nak kongsi resepi masak lemak labu , kak ana ada satu kisah nak
cerita dengan ampa semua kisah buah labu pemberian jiran kak ana nih. Jiran
kak an...
ZAKAT FITRAH 1446H
-
* ZAKAT FITRAH 1446H |* Assalammualaikum wbt. Dengan nama Allah yang Maha
Pemurah lagi Maha Penyayang. WAJIB ke atas penanggung yang bertanggungjawab
mena...
Closing down sales @ bookxcess kl east mall
-
Hye guys, dah ada yang pergi melawat closing down sales bookxcess tak? AD
berkesempatan untuk pergi ke sana hari jumaat apabila mereka mengadakan
premier...
Salam Ramadhan 1446H
-
Bismillahhirahmannirrahim...
As Salam and greetings to dear readers.
*Salam Ramadhan 1446H.* Pejam celik pejam celik dah 16 hari kita berpuasa.
Dari awa...
Kenangan...
-
Kita tidak mampu untuk mencatat setiap apa yang berlaku sehari dalam hidup
ini. Setiap saat akan ada saja perkara-perkara yang terjadi... dan pastinya
ap...
Kuih Seri Muka yang tidak berseri
-
*Kuih Seri Muka yang tidak berseri*
Mama Yan teringin nak makan seri muka, Anak kembar MY pun suka juga kuih
seri muka, Kalau Ucid, kuih seri muka tu, Setak...
Giveaway Kerajaan Kelapa
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat2 blogger semua.. Jom
kita sama2 memeriahkan GA Cuya.. Klik banner kat atas untuk join..
Cepat2!!! Dah na...
18 Bahan dalam Resepi Hot Sour Soup Chinese Style
-
Kadang-kadang bosan asyik menu sama saja. Tiba-tiba teringat menu yang
selalu makan kat hotel bila ada *event *yang menghidangkan menu Chinese
Style. Salah...
Apabila Dia Menyapa, Jodohkah Namanya
-
[image: Apabila Dia Menyapa, Jodohkah Namanya]
Saya dah lama khatam buku bertajuk “ Apabila Dia Menyapa, Jodohkah Namanya”.
Memang bagus cuma belum terb...
Antara Sifat 20 dan Tauhid 3
-
Saja la kali ni aku nk berkongsi cerita. Sebab sekarang ni kan tengah
hangat dengan kes Rang Undang-Undang (RUU) Mufti Wilayah Persekutuan 2024.
Dan ora...
Pintu Kayu Durian
-
Assalamualikum
Kayu durian masih belum luas pengunaannya dinegara kita
Tidak seperti di Indonesia
Mungkin ianya tak setanding dgn perabut dari kayu cengal,...
Tempat Pertama Pertandingan...2023
-
*Assalamualaikum & Salam Sejahtera...*
Apa Khabar Semua...Masih Ada Yang Ingat Saya Tak...Dah Lama Tak Update
Cerita...
Di Bawah Adalah Gambar Lama......
W-W: Rumah Senibina Melayu
-
Assalammm....
Masya Allah, cantik, cantik sangat senibina melayu pada rumah kayu ini,
rumah kepunyaan seorang ustaz yang terletak di kampung MIL Jerantut ...
Salam Dari Tanah Suci
-
Assalamualaikum semua sahabat-sahabat Blogger saya. Lama menyepi.. Ada saja
disini tapi tak berkesempatan nak meluangkan masa menaip di ruangan ini.
K...
NEW BLOG I AM
-
Assalamualaikum semua.
Wak mohon maaf kerana ada masalah teknikal dgn blog lama ini.
Terpaksa dipasungkan. Huhu.
*Due to the technical issue, please vi...
HERO KIDDO VITAMIN TERBARU UNTUK KANAK-KANAK
-
SERLAHKAN POTENSI SI MANJA ANDA
Apapun si manja lakukan, Shaklee menyediakan nutrisi yang diperlukan oleh
tubuh si manja anda untuk membesar. Sihat dan ...
Kisah Vaksin Saya
-
Assalamualaikum pada semua Bloggers yang singgah sini secara sengaja
ataupun tak. Hehe
Macam biasa la blog bersawang jadi mari la kita cerita sikit kisah...
Salam 10 Ramadhan 1442H.
-
Dah 10 hari kita puasa kan. Kejap je masa berjalan. Salam kemaafan kpd
teman2 yg berkunjung ke rumah saya, belum sempat saya balas kunjung.
Apapun terima...
Tips Sihat
-
Assalammualaikum
Selamat Berpuasa Semua
TIPS SIHAT
Ingat selalu,
Low Carb No Sugar.
Kawal nafsu makan kita di bulan puasa ni..
Semoga di b...
VINCENZO FULL EPISODE
-
*VINCENZO FULL EPISODE* | Ini antara Kdrama 2021 paling hangat dan
ditunggu-tunggu peminat drama korea. Gandingan Song Jong Ki dan TaecYeon
dalam drama ...
Menginjak usia
-
Assalamualaikum
22hb Mac menginjak lagi setahun usiaku,bermakna semakin pendek waktu
kepenghujung usia.Alhamdulilah masih diberi kesempatan menghirup udara ...
Charlie Chaplin identik dengan Siapa Hayo
-
Desa Cilembu ~ Charlie Chaplin identik dengan Siapa Hayo? Charlie Chaplin
adalah salah satu ikon perfilman paling terkenal di dunia. Namanya adalah
satu le...
Pesona Air Terjun Lata Taman, Lawin Perak
-
Terletak di dalam kawasan Lawin, *Air Terjun Lata Taman *mungkin jarang
diperkatakan berbanding air terjun lain yang terdapat di Daerah Hulu Perak.
Berad...
-
Gambar Google
Assalamualaikum dan Salam Sayang
Kali ni nak kongsikan tips agar anak-anak tidak mudah lupa apa yang
diajarkan oleh guru di dalam kelas. S...
Climbing back on Track when the train is moving
-
It's been long. Ada tak lagi pembaca kat blog ni agaknya? Lama dah,
bertahun-tahun Yun Sing menghilang dari permukaan bumi ni (ha lain macam je
ayatnya). B...
Taufufa segera
-
Assalamualaikum..
Sejak pkp lockdown pkpd dan entah bakal apa lagi..dah malas nak ingat dan
fikir apa lagi. Yang penting kena berkurung dan duduk dirumah..k...
Jaman Tory, Kuantan
-
*Kuantan, Pahang*
Makanan sedap. Semua secukup rasa mengikut selera saya. Teman paling suka
daging salai ditambahnya ikan pekasam dan sambal tempoyak. A...
2020, Impian Menjadi Realiti
-
Alhamdulillah.. rasa macam mimpi yang kini aku berada di tahun 2020. Ingat
lagi masa alam persekolahan dulu, cikgu suruh lukis impian kita di Wawasan
20...
MUDAH KE TRAVEL SOLO?
-
Bismillahirahmanirahim…
Pernah tak hangpa terfikir? Macam aku share sebelum ni. Aku teringin nak
try travel solo. Ada benda yang kita suka buat ramai-ram...
REALITY VS EXPECTATION | BELUM KERJA VS DAH KERJA
-
*Assalamualaikum and What's up guys! :)*
Alhamdulillah, *akhirnya sampai juga seru Seorang Syed untuk membersihkan
sawang-sawang dekat blog dia yang ter...
Kurus Tak Semestinya SIHAT
-
Assalamualaikum. Orang selalu beranggapan bahawa yang kurus itu sihat.
Jangan terpedaya ya. Orang berbadan kurus tak semestinya sihat. Kena
betulkan tangg...
Hello 2019, Hello Sahabat
-
[image: Wajah Lama]
Salam Petang 🌹
Ini adalah entry pertama I di tahun 2019 ini. Rasanya tak terlewat untuk I
ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru...
Dapur Kak Noor sudah Berpindah
-
Assalamualaikum buat sahabat maya bloggers.
Sukacita dimaklumkan bahawa link Dapur Kak Noor telah berpindah pada
https://dapurkaknoor.blogspot.com. Moga sa...
Salam Aidil Fitri 2018/1439
-
Salam Aidil Fitri dari bunda untuk kalian yang masih mengenali dan ingat
kan bunda..
Semoga panjang umur kita dapat bertemu lagi di Aidil Fitri akan d...
Hellooo....
-
Assalamualaikum... Lamanya saya tidak mengupdate blog. Penyakit M datang
melanda. Sekarang saya lebih senang dengan insta tak payah mengarang cerita
cuma m...
Happy Birthday To ME !
-
Assalamualaikum wbt.....
Terima kasih atas doa2 dan ucapan2 yang dikirim buat KA hari ni...
(credit Youtube)
Alhamdulillah Ya Rabbi...
Bersyukur kerana ma...
Ini Akibat Abaikan Diri Selepas Bersalin !
-
*Ini Akibat Abaikan Diri Selepas Bersalin* | Pernah dengar atau baca
tentang* tombong wanita lepas besalin* ? Pastinya tidak pernah.
Al-maklumlah perkara ...
41
-
Alhamdulillah, 41 tahun dah aku hari ini. Terima kasih kepada SEMUA yang
mengucapkan dan mendoakan kesejahteraan aku.
Suatu ketika dahulu aku pernah meleta...
Dua hari sebelum menginjak 63 tahun
-
Jika dia masih ada hari ini merupakan ulangtahun kelahirannya yang ke 63.
Tetapi Allah telah memerintahkan Izraeil menjemputnya hari Isnin yang baru
lalu ...
10 Kereta Paling Banyak & Berisiko Tinggi Dicuri
-
10 Kereta Paling Banyak & Berisiko Tinggi Dicuri: Mempunyai sebuah kereta
merupakan satu keperluan pada masa kini. Bagaimana jika kereta yang kita
perlukan...
Kalian Masih Ku Rindu
-
*Sahabat....*
*Jauh disudut hatiku Tetap membekas satu kenangan..*
*Saat terindah kita bersama..*
*Yang kini tinggal cerita lama*
*Kian ditelan masa dimam...
"Aku Nak Yang Ayu.."
-
Tipulah kalau kita kata kita tidak melihat pada rupa sebelum kita hendak
memilih seseorang sebagai pasangan hidup kita. Ya. Memang sebahagian
besarnya akan...
Tukar Side Mirror Kereta Viva
-
Sudah lama saya tidak bercerita mengenai kereta Viva saya. Kini adik saya
menggunakan kereta berkenaan untuk ke tempat kerjanya. Baru-baru ini *side
mirror...
Segmen Apakah Saya...??
-
Sila cari saya???
hehehe saja nak memeriah kan lagi
Segment Apakah Saya...??
Anjuran blogger Fida Z Ein
Yang saya nampak dan kenal kat batang pokok tu ad...
"Di Mana Kan Ku Cari Ganti'!..
ReplyDeleteone of my faverote sog sis :P
klikx4
ya lagu P.Ramlee yg sgt bermakna n nostalgia sekali ramai yg menyukainya..tq sobri rajin klik4..banyak tu.
Deletememang susah cari pengganti kalau hati sudah tertambat pada satu hati ya
ReplyDeleteWah betul mas
Deleteya sukar tu...biasanya yg patah pasti tumbuh...tapi yg tumbuh xsama dgn yg patah kan...tq Wewengkon Sumedang.
Deleteeh..yahya ni setuju saja ya...tq Yahya Doank.
Deletedi mana kan ku cari ganti.. terasa sedih bila membayangkan apa yang terjadi.. namun, hidup harus diteruskan dan tidak boleh membiarkan kesedihan itu kekal dalam diri..
ReplyDeletetragedi pilu pengalaman hidup pak engku kan..bukan senang hendak menghadapi insiden menyayat hati begitu...tapi hidup perlu diteruskan walau hati terkenang-kenang n merobek perasaan....tq Mizz Aiza.
ReplyDeleteterasa pilunyer membaca n3 ni kak.. kenangan pahit yg perlu kita telan utk teruskan kehidupan kan. Nuffnang utk akak !
ReplyDeleteya pengalaman pilu hidup pak engku yg dikongsi dlm wall fbnya..walau pahit kenangannya tetap xlepas drpd ingatan...tq :Kesuma Angsana rajin menabung utk kak...
ReplyDeleteSayu pulak hati bila membacanya sebab walau kisah dah terlalu lama namun kasihnya masih kejap lagi.. susah nak cari lelaki macam ini kan..
ReplyDeleteYA Pengalaman hidup kita berbeza-beza hanya yg kuat n tabah spt pak engku diuji seberat itu...kalau kak ni entahlah...kehilangan yg tersayang dlm tragedi berdarah sedih amat....tq Kakzakie.
ReplyDelete