Monday, 28 April 2014

GHAIB KE ALAM LAIN...

ASSALAMUALAIKUM..

Sudah 18 tahun berlalu. Kalau Ting Song Sheng masih hidup, usianya kini 27 tahun. Namun sampai sekarang, Song Sheng yang hilang pada 15 Januari 1996, masih tidak ditemui. Di mana dia?

Kepada yang tidak mengetahui kisah ini, untuk pengetahuan anda, Song Sheng hilang ketika menunggu bas di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina), Taman Rasah, Klang untuk pulang ke rumahnya. Ada pihak mendakwa dia telah dilarikan sindiket lalu dijadikan pengemis di Thailand. Kalau benar, mengapa sampai sekarang pihak berkuasa negara berkenaan gagal mengesannya?

Gan Kim Choo dan isterinya, Tin Kuwi Diun telah menghabiskan wang sebanyak RM40,000 untuk mencari Song Sheng, termasuk menggunakan khidmat 80 orang bomoh, namun semuanya hampa.
Apa sebenarnya yang berlaku kepada Song Sheng?

Kehilangan Song Sheng memang misteri, tapi kes kehilangan seorang kanak-kanak di Kampung Gantuk, Mentakab, Pahang, pada 28 November 1998 lebih pelik. Pagi itu Zulaiha Muhamad, 6, bermain dengan adiknya, Muhamad Nur Rahman, dua setengah tahun, di bawah pokok jambu mawar di halaman rumahnya. Ibu mereka, Kamariyana Osman pula sibuk menyapu sampah.

Oleh kerana sakit perut, Kamariana meninggalkan mereka dan bergegas ke tandas. Namun sekembalinya Kamariyana ke halaman, didapatinya Zulaiha tiada. Ke mana menghilangnya Zulaiha? Muhammad Nur berlari datang dari balik sebatang pokok sambil menjerit-jerit. Dia menangis dan memberitahu bahawa kakaknya itu jatuh di pangkal pokok jambu tersebut.Kalau setakat jatuh, mengapa Zulaiha tiada di situ? Muhamad Nur tidak dapat memberikan jawapan.
Usaha mencari dilakukan segera. Pihak polis menghantar anjing pengesan, beberapa buah bot dan helikopter untuk menyusuri Sungai Semantan yang terletak 200 meter dari rumah Kamariyana. Namun Zulaiha tidak ditemui. Selepas lebih hampir dua minggu berusaha, akhirnya operasi itu terpaksa dihentikan.

Bagaimana Zulaiha boleh ghaib dalam waktu yang sebegitu cepat? Ada pendapat mengatakan kanak-kanak itu pergi ke Sungai Semantan dan lemas. Persoalannya, kalau benar begitu, kenapa tiada seorang jiran pun yang melihatnya sedangkan Zulaiha memerlukan kira-kira 10 minit untuk ke sana.

Zulaiha lemas di sungai? Kalau benar, kenapa tidak ada kesan tapak kaki, seliparnya mahupun kesan tergelincir di tebing sungai? Mengapa mayatnya tidak dijumpai? Dia diculik? Soalnya, mengapa ramai jiran yang pagi itu berbual dan mengemas halaman tidak melihat kejadian tersebut. Juga tidak kedengaran langsung suara jeritan, raungan atau kesan pergelutan.
Kedua, kenapa Muhamad Nur tidak diculik sekali? Muhamad Nur malah tidak memberitahu pun ada seseorang telah membawa Zulaiha pergi.

Andaian yang tinggal sekarang sangat aneh. Ada pihak yang mengatakan, Zulaiha sebenarnya telah dibawa ke alam lain. Dia telah disedut masuk ke dalam dunia ghaib oleh makhluk halus yang tinggal di pangkal pokok jambu mawar!

Apatah lagi menurut bapa kanak-kanak tersebut, Muhamad Petah, 42, berlaku kejadian-kejadian pelik sebelum Zulaiha hilang. Pertama, anaknya, Siti Rofeah pernah terhidu bau wangi di pangkal pokok tersebut dan bau itu melekat pada badannya selama beberapa hari.

Esoknya, seekor kucing mereka enggan masuk ke rumah dan hanya mahu tidur di bawah pokok berkenaan. Seorang bomoh yang cuba mencari Zulaiha pula tiba-tiba berasa tubuhnya bagaikan ditarik oleh suatu kuasa ghaib ke arah pangkal pokok jambu itu. Puas dia mengelak hingga tubuhnya terpelanting.

Kalau kisah itu belum cukup misteri, bagaimana dengan peristiwa ini pula. Pada pukul sekitar pukul 10.30 pagi, 6 November 2004, Baharudin Sallehuddin, 6, bersama adiknya, Budin, 5, dan Asmira, 3, hilang ketika bermain-main berhampiran pondok yang dibina oleh bapanya di ladang getah Felcra Mambang Seberang, Paloh Hinai, Pekan, Pahang.

Misterinya ialah ketiga-tiga beradik ini ditemui semula lima hari kemudian di sebuah pulau kecil dipenuhi belukar dan dikelilingi paya, enam kilometer dari pondok tempat kali terakhir mereka dilihat!

Apa yang berlaku kepada mereka? Kisah yang diceritakan oleh tiga beradik ini sangat pelik. Kata Baharudin, akibat leka bermain, mereka telah berjalan hingga 1.5 kilometer dari pondok tersebut. Ketika itulah mereka terserempak dengan seorang lelaki berbadan sasa yang membawa seekor anjing berwarna hitam.

Lelaki itu mengarahkan Baharudin, Budin dan Asmira duduk di belakang anjing tersebut, lalu haiwan itu membawa mereka bersiar-siar. Sampai di suatu tempat, anjing tersebut melompat melepasi sebatang parit selebar 10 meter yang memisahkan Felcra Mambang Seberang dengan kawasan sekitarnya
.
Tiga beradik tadi terus dibawa bersiar-siar sehingga sampai di Tanjung Cempaka, Lepar, enam kilometer dari Felcra Mambang Seberang. Lewat petang, lelaki berbadan sasa yang dipenuhi bulu itu mengarahkan pula anjingnya berenang merentasi sebuah paya.

Sambil membawa tiga beradik itu di atas belakangnya, anjing tersebut berenang sehinggalah sampai di sebuah pulau yang dipenuhi belukar. Sekeliling pulau itu hanyalah paya yang sedalam 1.2 meter. Baharuddin dan adik-adiknya diturunkan dari belakang anjing berkenaan.
Menjelang senja, datang seorang nenek dan memberikan mereka buah-buahan. Di situlah Baharudin, Budin dan Asmira terdampar, hinggalah ditemui oleh polis lima hari kemudian, iaitu pada pukul 5.45 petang 10 November 1995.

Pembaca sekalian, apa yang berlaku ini memang misteri. Akal yang waras tidak dapat menjawab persoalan bagaimana tiga beradik itu boleh sampai di pulau berkenaan. Mustahil juga mereka boleh pergi ke tempat sejauh itu dan melintasi parit selebar 10 meter, kalau tidak dibantu oleh `sesuatuArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my

23 comments:

 1. kasihan mak ayah....anak-anak penglbur lara mak ayah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. dah ditakdirkan nasibnya begitu...kasih syg mak ayah terhadap anak2 mrk xtergambarkan....tq Muhammad Khairuddin Lim...

   Delete
 2. ya satu sisi kehidupan alam kita yg misteri...tq Yobert Parai.

  ReplyDelete
 3. Penasaran ingin baca ceitanya dlu

  ReplyDelete
 4. wallahu a'lam.. banyak perkara yg berlaku yg kita x dapat nk jelaskan.
  menabung inti sini.. :)

  ReplyDelete
 5. betul tu alam ini penuh rahsia n misteri...tq Pha Is rajin menabung utk kak..

  ReplyDelete
 6. Kak....kekadang kejadian begini tak tercapai akal kita untuk memikirkannya...kalau ditanya pengamal undang-undang pasti berkaitan jenayahlah ianya disiasat dan kalau disoal kepada pengamal ilmu ilmu berkaitan dunia ghaib maka dilarikanatau disembunyikan mahlok mahlok tertentu lah jawapan mereka.... Wallahu alam

  ReplyDelete
 7. wah pemandangannya bagus sekali :)

  ReplyDelete
 8. kak mudah saja iaitu selalu ambil contoh apa yg tersurat di dalam alquran...segalanya seolah fantasi tapi kita dituntut beriman tanpa mempertikaikannya...kuasa Allah itu xterbatas melangkaui segalanya n setiap yg berlaku dgn izin-Nya...tq dik Anak Kuala.

  ReplyDelete
 9. sudah delapan belas tahun yang lalu, seandainya kembali pasti sudah berubah sama sekali....

  ReplyDelete
 10. betul tu...tapi kepulangan yg hilang tetap dinanti...tq Joe Ismail.

  ReplyDelete
 11. Sesungguhnya selain manusia Allah, jin dan syaitan juga makhluk Allah sebagaimana dinyatakan di dalam Al-Quran. Jadinya memang tak mustahil andai kejadian ini terjadi. Cuma kita biasa sebut org bunian tapi sebenarnya itulah Jin. Cuma kita tak nampak dia...

  Kalau Allah nak jadikan apa pun boleh terjadi.

  ReplyDelete
 12. kita ni hanya kejadian yg Allah jadikan khalifah di muka bumi ni berganding dgn kejadian2 Allah yg lain..di langit, di laut di dlm bumi n merata-rata pelosok alam...tq Kakzakie.

  ReplyDelete
 13. Meremang bulu roma bila baca ni xp

  ReplyDelete
 14. yeke...baca sekadar ambil tahu saja...jangan terlalu fikirkannya...tq Yun Sing.

  ReplyDelete
 15. suspens juga baca malam2 ni...sebab tu dulu2 waktu maghrib, mak suruh masuk rumah, tutup tingkap, tak bagi berada di luar rumah..tapi sekarang waktu maghrib, ada di pasar malam..huhu..

  ReplyDelete
 16. orang sekarang ni xterfikir sejauh tu mrk hanya melihat yg nyata di depan mata...selagi xterkena pada diri sendiri selagi tu mrk xpercaya...kak pula takut n mohon pada Allah jgnlah mengalami benda2 mistik ni...tq nohas.

  ReplyDelete
 17. pelik n misteri..tq aswadz.

  ReplyDelete
 18. Tidak ads yg mustahil bila Allah mengizinkan.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist