WAH MENGANCAM HABIS PUDING LAICI SELASIH NI YA...KALAU DIJADIKAN HIDANGAN BERBUKA PUASA SUNAT HARI KHAMIS ALANGKAH ENAKNYA...MAKAN PUDING KALA CUACA PANAS DARI PAGI HINGGA KE PETANG AMATLAH MENYEGARKAN TEKAK....SELAMAT MENYEDIAKAN HIDANGAN BERBUKA PUASA SUNAT KHAMIS SEBENTAR LAGI YA...
Puding Laici Selasih
Bahan2 A:
10gm agar2 serbuk
1 tin krimer manis (boleh guna 3/4 tin)
300ml air masak untuk larutkan krimer manis
400ml air masak untuk dimasak bersama agar2 serbuk
Pewarna pilihan
Penyediaan:
1) larutkan krimer manis bersama2 300ml air masak. Kacau rata. Ketepikan.
2) masukkan agar2 serbuk bersama 400ml air dalam satu periuk. Kacau rata.
3) masak bahan2 atas dapor. Bila mendidih sedikit, masukkan masukkan larutan krimer manis. Kacau rata. Kecilkan api.
4) masukkan pewarna pilihan. Kacau rata.
Bahan2 B:
10gm agar2 serbuk
3/4 cawan gula pasir
600ml air masak
300ml sirap laici (diambil dari 1 tin laici, asingkan sirap dan buah)
Pewarna pilihan
Penyediaan:
1) masukkan semua bahan B kecuali sirap laici dan pewarna, ke dalam satu periuk. Kacau rata.
2) masak atas dapor hingga semua gula larut. Masukkan sirap laici. Kacau rata.
3) bila mendidih sedikit, kecilkan api. Masukkan pewarna. Kacau rata.
Bahan2 lain:
12gm biji selasih, direndam dan dicuci.
Buah laici dari 1 tin laici, dipotong2 kecil.
Acuan digunakan dengan isipadu 2liter.
Cara2 melapis:
1) ambil 200ml larutan A (krimer manis), tapis dan campur sedikit biji selasih. Kacau rata.
2) tuang ke dalam acuan pilihan. Keraskan.
3) saya masukkan dalam freezer selama 5 minit untuk keraskan lapisan2 puding. Terpulanglah kepada cara masing2 ye..
4) bila lapisan pertama keras, ambil 200ml larutan B (laici), tapis dan campurkan sedikit potongan buah laici.
5) masukkan kedalam acuan perlahan2. Keraskan.
6) untuk lapisan ketiga, ambil 300ml larutan A, tapis, campurkan biji selasih. Tuang ke dalam acuan perlahan2. Keraskan.
7) ulang proses melapis dengan sukatan 300ml untuk setiap lapis bagi setiap larutan A dan larutan B. Diselang selikan.
8) siap melapis, sejukkan puding dalam petiais anggaran 1 jam atau hingga keras. Boleh keluarkan dari acuan.
Nota: kedua2 larutan A dan larutan B mesti disediakan serentak. Bermaksud, dua periuk atas dapor ye dengan api yang kecil. Kacau selalu larutan sementara proses melapis siap.
Bahan2 A:
10gm agar2 serbuk
1 tin krimer manis (boleh guna 3/4 tin)
300ml air masak untuk larutkan krimer manis
400ml air masak untuk dimasak bersama agar2 serbuk
Pewarna pilihan
Penyediaan:
1) larutkan krimer manis bersama2 300ml air masak. Kacau rata. Ketepikan.
2) masukkan agar2 serbuk bersama 400ml air dalam satu periuk. Kacau rata.
3) masak bahan2 atas dapor. Bila mendidih sedikit, masukkan masukkan larutan krimer manis. Kacau rata. Kecilkan api.
4) masukkan pewarna pilihan. Kacau rata.
Bahan2 B:
10gm agar2 serbuk
3/4 cawan gula pasir
600ml air masak
300ml sirap laici (diambil dari 1 tin laici, asingkan sirap dan buah)
Pewarna pilihan
Penyediaan:
1) masukkan semua bahan B kecuali sirap laici dan pewarna, ke dalam satu periuk. Kacau rata.
2) masak atas dapor hingga semua gula larut. Masukkan sirap laici. Kacau rata.
3) bila mendidih sedikit, kecilkan api. Masukkan pewarna. Kacau rata.
Bahan2 lain:
12gm biji selasih, direndam dan dicuci.
Buah laici dari 1 tin laici, dipotong2 kecil.
Acuan digunakan dengan isipadu 2liter.
Cara2 melapis:
1) ambil 200ml larutan A (krimer manis), tapis dan campur sedikit biji selasih. Kacau rata.
2) tuang ke dalam acuan pilihan. Keraskan.
3) saya masukkan dalam freezer selama 5 minit untuk keraskan lapisan2 puding. Terpulanglah kepada cara masing2 ye..
4) bila lapisan pertama keras, ambil 200ml larutan B (laici), tapis dan campurkan sedikit potongan buah laici.
5) masukkan kedalam acuan perlahan2. Keraskan.
6) untuk lapisan ketiga, ambil 300ml larutan A, tapis, campurkan biji selasih. Tuang ke dalam acuan perlahan2. Keraskan.
7) ulang proses melapis dengan sukatan 300ml untuk setiap lapis bagi setiap larutan A dan larutan B. Diselang selikan.
8) siap melapis, sejukkan puding dalam petiais anggaran 1 jam atau hingga keras. Boleh keluarkan dari acuan.
Nota: kedua2 larutan A dan larutan B mesti disediakan serentak. Bermaksud, dua periuk atas dapor ye dengan api yang kecil. Kacau selalu larutan sementara proses melapis siap.
emmm sedapnya kak PI..
ReplyDeletemusim panas ni..
Cari yg sejuk2 ajer..
yela yati sesuai dgn selera musim panas ni...tq
Deleteehmm...kue kesukaan saya memang puding apalagi jika puding laeci selasih tambahin vla...mantep deh
ReplyDeleteheh..heh..yeke CT enak ni...tq
ReplyDeleteSedap tu, tapi leceh nk melapisnya, kalo saya yg buat nescaya saya campurkan kesemua bahannya, kan senang..he he
ReplyDeleteSedap tu, tapi leceh nk melapisnya, kalo saya yg buat nescaya saya campurkan kesemua bahannya, kan senang..he he
ReplyDeleteYa Allah...pulaknya makan sejuk2 kak..wah syok ni.
ReplyDeletewahh..sedap ni. Warna pun cantik..
ReplyDeleteWow bestnya... marveles!!!
ReplyDeleteSakit2 ni tekak nk mkn macam3 je..
ReplyDeleteYELA CIKNA LEGAKAN TEKAK YG SAAKIT MKN CAM GINI..TQ
ReplyDelete