SELAMAT BERHUJUNG MINGGU SEMUA...SEMOGA KITA BERADA DI BAWAH PERLINDUNGAN DAN RAHMAT-NYA....MASING MASING ADA PROGRAM APA HARI NI?....MOGA APA SAJA YANG DIRENCANA SEBAIKNYA DIPERMUDAHKAN ALLAH KELANCARANNYA....HUJUNG MINGGU SETELAH SEBELAH PAGINYA MELAKUKAN AKTIVITI YANG DISUKAI BERSAMA FAMILI BILA DAH TIBA TENGAHARI LAPAR PULA...JOMLAH MASUK KE DAPUR MASAK APA YANG PATUT UNTUK MENGISI KANTUNG PERUT YANG DAH MULA BERKERONCONG...
MASAK ASAM PEDAS IKAN TONGKOL BERSAMA KELADI DIJADIKAN LAUK MAKAN TENGAHARI SEDAP JUGA TU...
ASAM PEDAS TONGKOL BATANG KELADI
ikan tongkol hitam
batang keladi dipotong memanjang
3 tangkai daun kari
2 senduk cili blend
1/2 cawan air asam jawa
1 biji tomato belah 4
blend halus: bawang besar,putih dan halia
batang keladi dipotong memanjang
3 tangkai daun kari
2 senduk cili blend
1/2 cawan air asam jawa
1 biji tomato belah 4
blend halus: bawang besar,putih dan halia
Tumis bahan blend dan daun kari hingga naik bau
masukkan cili blend dan kacau hingga naik minyak
masukkan air asam jawa dan tomato
tambah 1 cawan air dan masukkan batang keladi
biarkan hingga keladi hampir empuk
masukkan ikan ,garam dan perasa
kacau hingga mendidih dan ikan masak
masukkan cili blend dan kacau hingga naik minyak
masukkan air asam jawa dan tomato
tambah 1 cawan air dan masukkan batang keladi
biarkan hingga keladi hampir empuk
masukkan ikan ,garam dan perasa
kacau hingga mendidih dan ikan masak
Saya tak buat apa pun tengahari ni PI.. melepak saja di bilik hotel... time makan kang turun je di cafe... Saya di Melaka skrg... menemani anak perempuan saya meeting.
ReplyDeleteYEKE ...BOLEH MENJAMU SELERA DGN ASAM PEDAS MELAKU TU SWEETIE...TQ
DeleteAsam pedas kegemaran orang Johor.. dah menjadi kegemaran saya, tengok asam pedas teringat asam laksa :)
ReplyDeleteASAM PEDAS DAN ASAM LAKSA SEDAPNYA BERBEZA KAN BP...TQ
DeleteKt teganu ikan tongkol ni org guna buat gulai nasi dagang atau ikan tumis lauk nasi lemak.
ReplyDeleteHMM IKAN TONGKOL GULAI NASI DAGANG MMG SEDAP...TQ NOR.
Deleteikan tongkolnya saja sudah lezat jika kemudian di olah dengan tambahan rempah dan keladi tentu akan semakin makjleb
ReplyDeleteHMM ENAK SEKALI TU CT...TQ
Deletewalaupun bukn org johor..tp asam pedas johor menjadi feveret... hehe..
ReplyDeleteASAM PEDAS KEGEMARAN RAMAI HUSNA...TQ
Deletetak pernah try asam pedas taruk daun kari.unik ni
ReplyDeleteSEDAPTU SALBIAH LAIN SIKIT RASANYA...TQ
ReplyDeleteikan tongkol selalunya saya masak asam rebus ataupun masak kari . blh cuba resepi ni nanti ...
ReplyDeleteCUBALAH QV TQ.
DeleteKalau saya buat gulai ikan utk lauk nasi dagang..
ReplyDeleteBoleh cuba juga resipi ni
SEDAP JUGA UTK LAUK NASI DAGANG FIDAH.
DeleteKalau saya buat gulai ikan utk lauk nasi dagang..
ReplyDeleteBoleh cuba juga resipi ni
TQ
Deletemeleleh tengok. hehehe
ReplyDeleteSEDAP KAN...TQ ZULHILMI.
Deletehaish... tengok kari akak terus lapar ni... yum yum... hehe
ReplyDeleteYELA SHIELA TQ.
ReplyDeleteWahhh... asam pedas feveretttt... susah nak tolak... tak boleh tolak klu depan mata... :D
ReplyDeleteIkan tongkol buat asam pedas tak pernah buat lagi.
ReplyDeleteKalau Mrs. A selalu ikan tongkol masak kicap jer...