ASSALAMUALAIKUM..
SELAMAT BERSARAPAN PAGI...GOOGLE CARI RESEPI KUIH TRADISI TERJUMPA KUIH INI. NAMPAK UNIK BENTUKNYA. MENURUT SIEMPUNYA BLOG KUIH NI FEMES DI NEGERI SEMBILAN. BOLEH DIBUAT SARAPAN PAGI JUGA NI MELIHATKAN SAIZNYA YANG BESAR PASTI MENGENYANGKAN..
RESEPI KUIH TART BANGKAHULU
solehahismail.weebly.com
Bahan-bahan:
- 1/2 kg gula (dikisar halus)
- inti= 1 1/2 kg biji kelapa parut
Cara-cara menbuat:
INTI
- masukkan 1 cawan air dalam kuali dan campurkan gula merah dan gula melaka serta garam.didihkan.masukkan kelapa parut kacau hingga kering.
KULIT TART
- Ayak tepung dgn baking powder dan gula halus yang dikisar.
- Pukul telur dan masukkan santan sedikit demi sedikit.
- Masukkan tepung yang sudah diayak dan gaul sehingga sebati.
- Bulat-bulatkan adunan ikut saiz yang diinginkan.
- Leperkan adunan tersebut dan balutkan inti mengikut bentuk daun.
- Kepit-kepitkan kulitnya dengan pengepit supaya berjalur seperti urat daun.
- Sapukan kuning telur yang sudah dicampur dengan minyak
- Bakar setengah jam dengan 160 C sehingga masak.
|
First time tengok kuih ni..nampak sedap..
ReplyDeletesamalh dgn kak nohas tapi nmpak sedap tu...tq
DeleteTart Bangkahulu? ingatkan karipap..resipi org sabar ke kak?
ReplyDeleterupa seakan karipap intinya manis..dibakar lagi rumit kerjanya n perlu sabar kan...tq Jari Manis.
ReplyDeleteingatkan karipap, menyelerakan ni..sweetkan
ReplyDeleteyalh babypose..nmpak mcm karipap...tapi intinya manis....tq
ReplyDeleteParidah acik biasa beli dari serendah..memang sedap..hari isnin ni pun ada janji..jumpa diseremban..acik dah tempah awal.dia nak kemelaka..otw tu singgah le hantar acik punya tempahan..intinya nya ada kelapa..ada jem nenas
ReplyDeleteYEKE..KAT SERENDAH PUN ADA YA..SELALU JUGA KE SANA..BOLEH CARI NI..MESTI SEDAP KUIH NI SBB TU ACIK ERNA TEMPAH SELALU...TQ.
ReplyDeletewahh nama unik.. nampak kuihnya juga unik
ReplyDeleteboleh suruh mak cuba
Susah nk masak tart ni . Tapi akak teror la dpt buat.. tahniah kak paridah
ReplyDeletebangkahulu..? 1st time dengar nama ni..
ReplyDeleteyeke...samalh kita..tq pha is.
Deleteooo.. macam kuih karipap bentuknya. Serius. Tak pernah makan lagi.
ReplyDeleteya seakan karipap tapi dibakar n manis rasanya....tq faarihin.
DeleteWah, bahannya mudah... Boleh cuba nanti...
ReplyDeletecubalah zumal...zumal kan rajin....tq
DeleteTak pernah jumpa lagi ni.. Mana boleh dapat ni nak test la :-)
ReplyDeleteyeke...kat nismilan bnyk kuih ni...tq sani sini sana.
Deletepertama kali nampak kuih ni masa baru dapat kaka ipar barulah . mak dia mmg buat kuih ni setiap raya . kuih tradisi dr satu tempat yg saya x ingat namanya di Indonesia katanya ... setiap raya mmg saya sorg yg hadap kuih ni sampai habis . tak terfikir lak nak minta resepinya ...
ReplyDeletecubalh buat qv...sedap sgt ni resepi dh ada tu...tq qv.
ReplyDeleteenakkk bangattttttt... super awesomee
ReplyDeleteAssalamualaikum ..
ReplyDeleteIbu mertua saya merupakan pengusaha kuih tart bengkulu di Kg Bangkahulu Gemas. Ada inti kelapa dan nenas. Kepada sesiapa yang ingin membeli, bolehlah menghubungi saya di 011 32424 556 - Liza.
TQ