JOM MAKAN....AIK CEPATNYA DAH NAK MAKAN TENGAHARI...TUNGGU SAT LAGI ADA SEJENIS LAUK LAGI NAK DIMASAK HEH..HEH..
UNGKEP SOTONG BERLADA
Bahan-bahannya:
500 gram sotong dicuci bersih
7 biji bawang kecil kisar
1 biji bawang putih kisar
sedikit lengkuas kisar
sedikit kunyit hidup kisar
sedikit halia kisar
3 batang serai kisar
1 sudu kecil ketumbar kisar
1/2 sudu kecil jintan manis kisar
secubit jintan kasar kisarair asam jawa
garam dan gula ikut citarasa
500 gram sotong dicuci bersih
7 biji bawang kecil kisar
1 biji bawang putih kisar
sedikit lengkuas kisar
sedikit kunyit hidup kisar
sedikit halia kisar
3 batang serai kisar
1 sudu kecil ketumbar kisar
1/2 sudu kecil jintan manis kisar
secubit jintan kasar kisarair asam jawa
garam dan gula ikut citarasa
Cara-caranya:
1. Gaulkan sotong dengan semua bahan kisar bersama garam dan gula secara merata dan perap 30 minit atau lebih.
2. Panaskan minyak dan tumis sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau dan tutup kuali.
3. Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau sekali sekali hingga air sotong kering.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
1. Gaulkan sotong dengan semua bahan kisar bersama garam dan gula secara merata dan perap 30 minit atau lebih.
2. Panaskan minyak dan tumis sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau dan tutup kuali.
3. Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau sekali sekali hingga air sotong kering.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
LIKE PAGE RESEPI PETUA..
HIDANGKAN MAKANAN DI LUAR RUMAH SAMBIL MENIKMATI UDARA SEGAR DAN KEINDAHAN LANSKAP LAMAN.TENTU NASI YANG DIMAKAN BERTAMBAH-TAMBAH .
Laju je menambah-nambah nasi kalau suasananya begitu PI... ditambah pulak dengan angin sepoi-sepoi. Lepas tu pekena kopi O... mak aih, maunya tak bangun-bangun...
ReplyDeletehahaha...makan menambh terlalu bnyk sampai xlarat bngun ya...tq sweetie.
DeleteKalau kakak dpt tak payah dapat makan di luar rumah yg cantik macam itu.
ReplyDeleteMakan bersila di depan dapur masak pun licin hihi..
Kakak ingatkan keluarga kakak aje tahu ungkep, PI pun tahu juga ye:)
cantik sekali lanskapnya tu kan...sedap ungkep ni ...kak tau juga...biasalh org felda ramai campurnya...tq kakzakie.
Deletebaru semalam makan ungkep....tu pun jiran yg bg....hihihihi...
ReplyDeleteWah sedap tu dpt rzki lg...tq adda syuhada.
DeleteZumal tak pernah dengar resepi nie akak ^-^
ReplyDeleteRESEPI ORG JAWA NI ZUMAL...TQ
DeleteMemang sedap dapat makan di suasana yang indah.
ReplyDeleteKak zai nak tanya adakah fauziah samad dengan paridah ishak orang yang sama atau ada pertalian.
ya best sgt tu...
Deleteheh..heh..fauziah samad tu tentulah fauziah samad berbeza orgnya dgn kak paridah ishak ni tapi she's my sil..zaitun...tq.
Salam kak pi... sihat? :) rindu kat akak... ungkep ni idah pernah cuba buat sekali dulu... kawan bagi resepi... tapi guna ayam... tak tau pulak boleh tukar ngan sotong ek... :D
ReplyDeletewsalam idah...rindu ngan idah lama xjumpa...sedap ungkep ni resepi guna sotong r ayam tq acik idah.
DeleteUngkep sotong..tgk gambar je, terasa kepedasannya..mcm sambal tumis..
ReplyDeleteungkep ni xpedas sgt kot nmpk jer merah tu...tq nohas.
Deletebest nya landskap tu..cantik
ReplyDeleteheh..heh..dietlh sgt tu...tq diana.
ReplyDeletemmg cntik lanskap tu...tq MKL.
ReplyDeleteSedaaap nye..
ReplyDeleteMMG sedap ni...tq dorset pink.
DeleteAkak.. Makanan sedap lanskapnya cantik!
ReplyDeleteBaru beberapa hari tidak kemari, Header dah bertukar! Bertambah cantik! :)
yeke...makanan yg sedap mkn dilaman yg cntik bertambah seleranya...header baru kak tu blogger khairin anies tolong buatkan...kak terima n pasangkannya jer...tq dik BM.
ReplyDelete