ASSALAMUALAIKUM...
SELAMAT MENJAMU SELERA...SEDERHANA SAJA HIDANGANNYA DI HARI MINGGU INI. SEDAP JUGA TU...SEDAR TAK SEDAR HABIS NASI SEPERIUK.
MINUM PETANG PULA MAKAN LEMPENG KELAPA DENGAN SAMBAL TUMIS BERSAMA SECAWAN TEH DALAM CUACA LEMBAB DINGIN BEGINI SEDAP AMAT.
bahan:
3 cawan kelapa parut
2 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
2 cawan air
garam secukup rasa
sambal tumis
cara:
satukan semua bahan kecuali sambal tumis..
kacau hingga rata.. tambah air kalau perlu.. dan rehatkan sekejap
panaskan non-stick pan.. laserkan dengan sedikit minyak masak..
sendukkan 1/3 cawan adunan dan ratakan.. masakkn diatas api yang sederhana..
terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing..
http://aidahjune.blogspot.com
SUDAH ADA LEMPENG BERSAMBAL TUMIS YANG PEDAS RASANYA DAN KUIH MANIS PATUT JUGA ADA KAN...BARU BANYAK PILIHAN.
KUIH RENGAS.
BAHAN-BAHAN
1 cawan kacang hijau - rendamkan beberapa jam (CT rendam 2 jam)
Air secukupnya untuk merebus
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu besar kelapa parut muda (ambil putihnya saja)
3 sudu besar tepung gandum
Bahan Batter (Tepung Utk Menggoreng)
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecik kunyit serbuk
1/2 sudu kecik air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya:
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. (Jangan sampai hangus..nanti tak sedap)
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter (gorengan) untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter (gorengan) sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.
LIKE PAGE RESEPI KAMPUNG.
Sedapnya masakan anda.
ReplyDeletemm msk simple jer...tq MKL.
DeleteWahhh, lapr plak tgk gambr..
ReplyDeleteYEKE...TQ WAWA.
DeleteLempeng + sambal = my faveret :)
ReplyDeleteSEDAP KAN..TQ FIDAH.
DeleteSalam. Hee lempeng yang sedap.
ReplyDeleteWSALAM LEMPENG PUN SEDAP....TQ TIGA LALAT.
Deletesemua feveret tu . klu dpt , trus hilang diet ... kuih rengas tu kami panggil kuih kasturi . uhh ... dah lama tak buat . kacang hijau ada jer berlambak kat dapur . time ada kelapa parut , tak terfikir lak nak buat ... hahahaaa
ReplyDeleteYEKE...MASAK LEMPENG MUDAH JER, KUIH RENGAS LAMBAT SIKIT...TQ QV.
Deletewah sedap ..lengkap dengan resipi..pasti ada yang adaptasi ilmu memasak ni...
ReplyDeleteYELAH CIKGU RESEPI MSKN MUDAH PUN RAMAI YG XTAU...TQ CIKGU ETUZA.
Deletebaca lempeng kelapa perut langsung berteriak kalau malam ini belum di isi.
ReplyDeleteya udah saya makan malam dulu deh yah, nanti balik lagi buat ambil lempeng kelapa kuihnya.
YEKE...SILAKAN MENGAMBILNYA SEDAP TU...TQ CHILEMBU THEA.
DeleteSaya tunggu kiriman lempennya.. kerumah ya kak :)
ReplyDeleteHEH..HEH..BOLEH..BOLEH...TQ DIK BUDI PURNOMO
DeleteBOLEH..BOLEH...HEH..HEH...TQ DIK BUDI PURNOMO.
ReplyDeleteRajin PI masak dan buat juadah minum petang... Saya kalau ptg2 minggu ni kalau teringin nak makan2 kuih keluar je cari kat gerai-gerai. Silap2 makan tengahari pun kat kedai jugak... hehehe... tinggal sorang, ape de kisah!
ReplyDeleteXRAJIN SGT PUN..MAKAN MMG SUKA....TQ SWEETIE.
DeleteSelalunya kalau hidangan lauk yang ringkas tu lebih berselera untuk dimakan...hehe
ReplyDeleteKuih kasturi tu membuka selera saya dikala petang2 begini...
MASAK SIMPLE TP SEIMBANG...OKLH KAN...SESEKALI MAKAN KUIH RENGAS SDP JUGA...TQ BM.
Delete2x sy suka ni! cuma nk buat je malas ;-)
ReplyDeleteYEKE..ADA SELERA KENA CARI MASA...TQ ANIES.
DeleteZumal baru belajar buat lempeng kelapa nie minggu lepas. Hehe ^-^
ReplyDeleteYEKE...LEMPENG KELAPA NI KUIH MUDAH ORG DULU2 BERSARAPAN PAGI ZUMAL...TQ.
Deletelempeng kelapa tu kat tempat saya dipanggil peknga.. hehehe
ReplyDeleteKUIH LAMA YG MUDAH NI KDG RASA TRINGIN NK MKN JUGA...TQ DIANA.
ReplyDeleteHEH..HEH..PEKNGA YER SEDAP TU...TQ PHA IS.
ReplyDelete