Wednesday, 7 January 2015

PAIS PEKASAM...DAN PAIS IKAN KEMBONG.

ASSALAMUALAIKUM



MEMBUAT PAIS PEKASAM AMATLAH MUDAH.

BAHAN-BAHANNYA
1.  BAWANG MERAH 3 BIJI
2.  BAWANG PUTIH 2 ULAS.
3.  KUNYIT HIDUP SERUAS JARI
4.  HALIA SERUAS JARI.
5.  CILI PADI IKUT SUKA.

KESEMUA BAHAN DITUMBUK LUMAT DAN MASUKAN JUS LIMAU NIPIS SESUDU, KACAU RATA DAN GAULKAN DENGAN IKAN PEKASAM. BUNGKUS DALAM DAUN KUNYIT YANG LEBAR. PANGGANG DI DALAM KUALI DENGAN API YANG KECIL. ATAU GUNAKAN PEMANGGANG STEEL  AJAIB YANG POPULAR KINI.

SEMERBAK AROMA DAUN KUNYIT MENYEBAR RUANG DAPUR MENAMBAH SELERA UNTUK MENIKMATI KESEDAPANNYA.

CUBALAH YA...



PAIS IKAN KEMBONG.
bahan2 yang diperlukan
http://tokchiksincan.blogspot.com/

ikan kembung /tenggiri (arwah mak tc dahulu menggunakan ikan kembung masin/tenggiri jeruk - baunya sungguh harum)
daun pisang
daun kunyit - dimayang halus
cili kisar
bawang merah yang dikisar
asam keping/oerahan air asam jawa
kelapa parut - ambil yang bahagian putih sahaja
garan dan secubit gula

didalam bekas satukan kesemua bahan - ladda kisar, bawang kisar, air asam jawa (guna jenama adabi sebab tak akan berair sngt) daun kunyit yg dimayang, garam san secubit gula digaul rata

letakkan sebahagian ramuan diatas daun pisang, letakkan ikan kembung diatasnya,tutupi ikan dengan baki ramuan yang ada.


bungkus molek2, pangganglah sehingga masak

31 comments:

  1. SMLM MEMBER BAGI PEKASAM DR KEDAH
    YA ALLAH, SEDAPNYA
    LEMBUT SMPI TULANG PUN BOLEH MAKAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekasam Kedah ni mmg sedap irfa bagi yg pandai membuatnyalah...ikan yg nk dibuat pekasam perlu dibasuh bersih2 hingga hanyirnya hlg n baru diperam..bersama garam, asam, beras goreng yg dikisar...tq irfa.

      Delete
  2. mendadak menetes air liur ini :)

    ReplyDelete
  3. wahhh sedapnya lama tak makan..ok nak cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim hujan gini sdp mkn pekasam acik laju jer hbs nasi sepinggan...tq Aku Penghibur.

      Delete
  4. sy beli yg sedia ada je nk buat ntah bla ;-)

    ReplyDelete
  5. p/s da respon email yg sy hntr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dah anies...tq terlupa pula no fon...nanti emel semula.

      Delete
  6. Waah.... tak boleh tahan kakak tengok
    Rasa macam nak nap aje hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masakan ikan pais ni mmg sedap kakzakie...baunya saja mngait selera...tq kakzakie.

      Delete
  7. Ooo begitu ke caranya nak buat pais ikan yang menjadi kegemaran si Tanggang, PI

    Saya suka ikan pekasam... tapi tak berani membelinya kerana pernah sekali beli ketika saya ke Arau, ikan tu bau busuk dan hanyir keterlaluan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekasam ni kena beli drpd mrk yg kita percaya n kenal sweetie ...yg jual dipasar tu xyakin juga nk dibeli...kalau baunya teruk rasanya lagi teruk...tq sweetie.

      Delete
  8. dah lama tak makan ikan masak mcm ni..sedapnya, kalau byk daun mcm botok-botok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap pais ni tapi botok-botok tu sedap juga...tq nohas.

      Delete
  9. wah...perlu surujh isteri buatkan nanti..sedap.

    ReplyDelete
  10. heh..heh..jangan risau MKL..cinta pandai masak pais ni...tq.

    ReplyDelete
  11. pasti nak beli jika jumpa juadah ni..tradisional cara masak bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya ada di Sabah tu...pekasam ni kesukaan org banjar disebut ikan wadi...tq cikgu.

      Delete
  12. tertelan ayarq liuq ni, bila nak jemput cheq makan ni :)))

    ReplyDelete
  13. terliuq ya ceq...ceq kena mai umah mak...jemput2...tq babYpose.

    ReplyDelete
  14. tips blog lebih ceria datang klik ya..moga tersenyum hari ini..http://madey09.blogspot.com/2015/01/senyumkan-blog-anda-pasti-ramai-ceria.html

    ReplyDelete
  15. tq cikgu..sudah kesana tadi....

    ReplyDelete
  16. Sejak emak dah tak boleh memasak, dah lama tak makan pais ikan kembung ni... terasa2 akan keenakannya.

    ReplyDelete
  17. YEKE..MESTI SEDAP SANGAT PAIS IKAN KEMBONG MASAKAN MAK BM TU...MINTALAH MAK BM AJARKAN RESEPI TU PADA MENANTUNYA PULA...MASAKAN ISTERI WALAU XSETANDING MASAKAN EMAK T

    ReplyDelete
  18. masa kecik2 dulu my bonda rajin buat pais kelapa parut ni tapi guna udang galah hasil dari jalaan n kami panggilnya sebagai pelas ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAH PAIS UDANG GALAH SEDAP SGT TU..KAK SUKA MAKAN PAIS ANAK HARUAN YG DISAUK...TQ QV.

      Delete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist