Sunday 11 October 2015

IKAN KALOI GORENG BERLADA...

ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT  BERHUJUNG MINGGU VIERWERS, FOLLOWERS, KAWAN-KAWAN BLOGGERS DAN SEMUA WARGA MAYA YANG SENTIASA BERINTERAKSI DENGAN MESRANYA ...DI MANA SAJA BERADA NAMUN TETAP TIDAK SOMBONG SALING SINGGAH MENYINGGAHI SAPA-MENYAPA BERTANYA KHABAR...

ADAT KITA HENDAK MENJALEN HUBUNGAN UNTUK MENGENALI BEGITULAH CARANYA KAN...

MELERET PULA OMELANNYA YA...ABAIKANLAH SAJA JIKA TAK MENYETUJUINYA PUN HEH..HEH..

HARI MINGGUPUN SUDAH SETENGAH HARI DILALUI TAPI MASIH LAGI TERCARI-CARI IDE UNTUK SEDIAKAN MASAKAN HIDANGAN TENGAHARI....MASAK SIMPLE-SIMPLE DAH...BIAR PI KONSIKAN RESEPI MUDAH YANG MUNGKIN MEMBANTU PENYELESAIANNYA.......

DUA RESEPI IKAN NI BOLEHLAH CUBA TENGAHARI NI..

IKAN KALOI GORENG BERLADA
==========================


.
Bahan-bahannya:
● Ikan kaloi
● 4 biji bawang merah - dikisar
● 3 ulas bawang putih - dikisar
● 3 sudu besar cili kering kisar
● 1 tomato dicincang
● Sedikit belacan
● 1 serai dititik
● Garam dan gula secukup rasa
● 1 biji limau kasturi - ambik jus
.
Cara-caranya :
1. Ikan lumurkan sedikit serbuk kunyit dan garam, digoreng hingga masak agak garing.
2. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan tomato cincang dan kacau hingga hancur, masukkan serai, belacan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan goreng tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan jus limau dan sedia utk dihidangkan.
.






GRILL SALMON WITH WHITE SAUCE
==============================
Badan KURUS Keding? Klik ➨➨ Pil Untuk Gemuk
.
Bahan ikan:
2 keping ikan salmon
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Secubit lada hitam
1 sudu kecil daun oregano
*1 cawan mashed potatoes @ sepinggan nasi @ salad
.
Cara:
Ikan disalut dgn garam dan lada hitam + oregano. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak. Boleh dihidang bersama nasi @ mash potato @ salad dan tuang sos putih diatas ikan.
.
Bahan sos putih:
2 sudu besar majerin atau mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsley kering (herb lain pun boleh)
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
.
Cara:
Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.



LIKE PAGE.
.Aneka Resepi Masakan Ikan

34 comments:

  1. tak pernah makan ikan kaloi P sama ke dgn ikan lampam ke tilapia ke hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. IKAN LAMPAM BANYAK TULANG NOOR..IKAN TALAPIA ISINYA XTEBAL..IKAN KALOI OK KOT BERBANDING 2 JENIS IKAN TU.
      TQ NOOR.

      Delete
  2. tengok tajuk je dah meleleh air liur..hehehe..hari ni wa masak kebab je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MESTI SEDAP KEBAB WA..XRETI JUGA NK MSK KEBAB NI...
      TQ WA.

      Delete
  3. Ikan kaloi goreng berlada tu memang sgt2 menyelerakan... buat makan tengah hari di hari minggu memang marveles!!!... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAP KALOI MSK GINI KK...MARVELES.
      TQ KK.

      Delete
  4. Wah..sedap ni. Dapat idea baru untuk resipi salmon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALMON BANYAK ISI SNG MSK CARA GINI.
      TQ FIDAH.

      Delete
  5. lahaiii bestnyaaaa.. tergugat iman bertambah nafsu.. haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH..TERGUGAH SELERA YA..
      TQ WAN MULIANI.

      Delete
  6. Assalamualaikum kak,
    Wah resepi lagi...seronok betul dapat salin resepi baru di sini, tapi nak buatnya entahlah bila...Insya-Allah tunggu anak-anak balik nanti...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM DIK USTAZ..RAJIN JUGA SALIN RESEPI YA...ADA MASA BOLEH BERSAMA MAHBUBATI N ANAK2 BERSILAT DGN PERIUK BELANGA DI DAPUR YA..
      TQ ABU IKHWAN

      Delete
  7. jika saya disuruh memilih antara ikan atau daging, saya lebih suka makan ikan, maka ikan adalah makanan favorit saya, apalagi jika ikan itu diolah menjadi ikan goreng berlada...ikannya ikan kaloi pulak...lezat sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAMA KESUKAAN KITA YA..HEH..HEH..NAMPAK MELAYU GAYA TULISNYA CHILEMBU THEA..PANDAINYA.
      TQ.

      Delete
  8. alahai... sedap nya lah kak menu ikan di atas... memang menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...dapat makan ikan sungai... saya pernah makan ikan kalui tapi yang warna putih sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAP IKAN NI..MMG JENIS IKAN NI ADA YG PUTIH N KELABU...
      TQ FIDA..

      Delete
  10. Sedapnya tengok.. Nak sikit boleh tak kak paridah? Hehe..

    ReplyDelete
  11. NAK YA AIZA SILAKANLAH...
    TQ.

    ReplyDelete
  12. Walaupun semakin buncit tetapi tetiba lapar tengok ikan kaloi tu ^-^

    ReplyDelete
  13. heh..heh..kenyang sgt ya zumal.
    esok pula jamu selera dgn ikan kaloi tu.
    tq zumal.

    ReplyDelete
  14. Yan tak petnah makan ikan kaloi..dan tak tahu rasanya macamana :-))

    ReplyDelete
  15. YEKE..SEDAP TU YAN CUBA CARI N MSK IKUT RESEPI TU..TQ.

    ReplyDelete
  16. tahnia Pi handal memasak juga serta handal idea bernas di blog. cukup hargai blog ni..resepi akan dicuba nanti..inshaAllah

    ReplyDelete
  17. HEH..HEH..XLAH SETAKAT KONGSI RESEPI JER CIKGU CUBALAH CIKGU RSEPI NI SEDAP TU...
    TQ CIKGU ETUZA.

    ReplyDelete
  18. akak..!! mak bawang merah !!! aahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh..heh..mak bwg merah yg transform lama dulu yer siti.
      tq.

      Delete
  19. sdp nye..mudah n senang je..leh buat nim.. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ni fifi ada bhnnya masak jer.
      tq fifi.

      Delete
  20. x penah lg sy mkn ikan kaloi ni...

    ReplyDelete
  21. owh , itu rupanya ikan kaloi . baru tahu ... heheheee

    ReplyDelete
  22. IKAN KALOI NI ADA YG PUTIH QV...TQ.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist