MESTI MASIH BANYAK DAGING KURBAN YANG TERSIMPAN DALAM PETI SEJUK KAN...SEPATUTNYA DAGING KURBAN NI SEGERA DIMASAK SETELAH MENDAPAT NYA...TETAPI JIKALAU TERLALU RAMAI TUAN YANG BERIBADAT KURBANNYA YANG MEMBERI TENTU TIDAK HABIS DIMASAK SEKALI....
PI KONGSIKAN RESEPI MUDAH UNTUK MENGHABISKAN DAGING KURBAN YANG SEDIA ADA TU...SIMPAN LAMA-LAMA PUN TAK ELOK JUGA...AKAN HILANG KHASIAT NILAI PEMAKANANNYA...
MASAK LOMAK KAMPUNG
1kg daging ( direbus kemudian disalai seketika di atas bara api, dapur gas pun boleh)
20 biji cili api
6 inci kunyit hidup ( ditumbuk lumat)
2 helai daun kunyit ( ditumbuk lumat)
3 biji kentang ( dibelah 4)
3 batang serai ( dititik)
2 helai daun kunyit
3 keping asam gelugur
2 cawan air
1kg santan pekat
20 biji cili api
6 inci kunyit hidup ( ditumbuk lumat)
2 helai daun kunyit ( ditumbuk lumat)
3 biji kentang ( dibelah 4)
3 batang serai ( dititik)
2 helai daun kunyit
3 keping asam gelugur
2 cawan air
1kg santan pekat
Cara2nya
1.Masukan daging yang telah dihiris di dalam kuali bersama cili api dan kunyit yang telah ditumbuk tadi
2. Pasang api kemudian masukan air, kentang, serai, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kentang lembut.
3. Masukan santan pekat bersama daun kunyit, kacau perlahan- lahan sehingga kuah menggelegak.
4. Sedia untuk dihidang.
2. Pasang api kemudian masukan air, kentang, serai, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kentang lembut.
3. Masukan santan pekat bersama daun kunyit, kacau perlahan- lahan sehingga kuah menggelegak.
4. Sedia untuk dihidang.
info:
Masakan ( kampung) Negeri sembilan biasanya tidak menggunakan bawang untuk menghasilkan gulai lemak cili api demi mengekalkan rasa asli. Selamat mencuba
Masakan ( kampung) Negeri sembilan biasanya tidak menggunakan bawang untuk menghasilkan gulai lemak cili api demi mengekalkan rasa asli. Selamat mencuba
LIKE PAGE RESEPI DAN PETUA...
Sedapnya..
ReplyDeleteHMM..TQ WAWA..
DeleteSme2 kak..")
Deletemasak lomak daging salai..sedap ni..ada lagi daging korban dlm freezer..
ReplyDeletehah..elok cuba resepi ni pula nohas.
Deletetq.
BOLEH CUBA MASAK LOMAK KAMPUNG NI PULA NOHAS...TQ
ReplyDeleteHari tu pun try masak lemak cili api jugak... :)
ReplyDeleteyeke..sedap tu...tq nieyl.
DeleteDah kakak terliur - nak buat jugalah PI
ReplyDeleteTapi kalau nak buat kena tunggu hari minggulah ada masa panajng sikit
sedapni kakzakie...bhn dah ada tu bolehlah cuba dibuat..
Deletetq kakzakie
Baru tengahari tadi makan masak lemat....tapi masak lemak ikan....daging korban ada sikit lagi....tengok hujung minggu ni...boleh cuba buat..terima kasih atas resepi
ReplyDeleteyeke..cuba masak lemak daging pula fida...tq.
ReplyDeleteTerliurnya aiza tengok.. Sedap tu..
ReplyDeletesedapni aiza...tq.
Deletekalau di indonesia mungkin lomak ini semacam gulai
ReplyDeleteyeke...gulailemak tu...tq naurah kida.
Deleteceq sukaaaa ni kak.. hew hew.. daging masak gapo pun ceq suka..
ReplyDeleteyeke..selera kitalah tu xder sambal belacan mmg xsah tq diana.
ReplyDeletepeminat masakan daging ni...sedap ni ceq...tq siti.
ReplyDeletealahaiiii terliurrrr da la x mkn lg ni
ReplyDeleteheh..heh..ada masa cuba msk gini pula...tq anies.
ReplyDeleteDah lama tak makan masak lomak nie ^-^
ReplyDeleteboleh cuba masak ni...zumal kan rajin...tq.
Deletesedapnya..lapar pulak malam2 ni...
ReplyDeletemembuka selera kan fidah...tq.
Deletesaya punya daging kurban pu ada sikit lagi . rasanya nak buat steak ... heheheee
ReplyDeletebuat steak lagi sedap tu qv...tq.
ReplyDelete