SARDIN BUAT SENDIRI TENTU LEBIH BERKHASIAT DAN TERJAMIN NILAI MAKANANNYA TANPA SEBARANG CAMPURAN BAHAN-BAHAN YANG MERAGUKAN SUMBER HALALAN TOYIBBANNYA.
RESEPINYA PI COPY DARI BLOG RAKAN KITA...http://memorisusuanku.blogspot.my/search?updated-max=2015-11-17T17:56:00%2B08:00
TERIMA KASIH BANYAK BLOGGER AMIIZA.
JOM BUAT SARDIN SENDIRI...
RESEPI: Homemade Sardin
resepi ni main agak-agak aja, ikut sukatan sendiri.
yang penting menjadikan...
1/2kg ikan makarel/ikan sardine
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji tomato
1 tin tomato puree
sos cili (agak-agak nak letak banyak/sikit)
sos tomato (agak-agak nak letak banyak/sikit)
1 jug air (agak-agak nak letak banyak/sikit)
sedikit garam
sedikit gula
secukup rasa
CARANYA:
- bawang merah dan bawang putih di blend.
- tumiskan bawang sehingga naik bau.
- tomato juga diblend hancur.
- masukkan tomato, tomato puree biarkan seketika
- masukkan sos cili dan sos tomato (agak-agak)
- masukkan ikan
- masukkan 1 jug air (agak-agak)
- dah mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa
- gunakan pressure cooker/noxxa
- masak selama 30 minit
wahhh...memang nak kena belajar ni cara buat sardin sendiri...lebih sihat & selamat kan..
ReplyDeleteabg Pae suka sgt sardin....
CUBALAH ATIE...SARDIN DI TIN TU MCM2 PENGAWETNYA YG XBAIK UTK KSHTN..TQ
DeleteBoleh cuba ni Paridah..
ReplyDeleteHari minggu ni cari ikan di pasar utk dibuat..
CUBALAH YATI...BOLEH SIMPAN LAMA...TQ.
DeleteKakak memang belum pernah mencuba lagi
ReplyDeleteTapi memang menarik dan kreatif idea ini.
SAMALAH DGN KAK...JUMPA RESEPI MUDAH SIMPAN DULU...TQ.
DeleteNanti kita try... tapi tak paham PI... Maksudnya ni... lepas dah masak ni bolehlah simpan lama-lama macam sardin dlam tin tu... ke... terus makan je...
ReplyDeleteCUBALAH SWEETIE..LPS MSK BOLEHLAH DIMAKAN...TAPI ELOK SIMPAN DULU AGAR MERESAP ELOK RASA DLM SARDIN TU KOT..TQ.
Deletemenarik tu wat sardin sndiri.. terbaikk
ReplyDeleteKALAU RAJIN CUBA BUAT SERAA ROSE...TQ.
Deleteweee... sedapnya ,,,, boleh lah tuh ... ikut makan2 kite orang ,, :D
ReplyDeleteBOLEH SAJA FIU S HEH...HEH...TQ.
DeleteKak Zai pun dah save resepi ikan Sardin ni tp belum buat lg hihi...ambik dr blog yang sama.
ReplyDeleteYEKE SAMALAH KITA YA ZAI...TQ.
Deletewah..sedap.
ReplyDeleteSEDAP NI MKL...TQ.
DeleteYang xbest kena guns pressure cooker....;-(
ReplyDeleteMASAK DLM PERIUK BIASA BOLEH KOT CIKNA...TQ.
Deletewah diy sardin,boleh cuba ini :-)
ReplyDeleteCUBALAH NABIHAH ROSE TQ.
DeleteIkan sardin
ReplyDeleteDibuat sendiri lezatnya terjamin
Sehatnya pun yakin...
YELA DIANA BOLEH DIJADIKAN SADWICH SEDAP TU..TQ.
ReplyDeleteYA BETUL TU ANISAYU...TQ.
ReplyDeletetapi kena periuk noxxa kan kak...piuk biasa tak jadi
ReplyDeleteyeke..xtau pula kak... yan..tq.
ReplyDeletelebih bersih dan menjimatkan
ReplyDeleteYELA FIDAH XYAH BELI SARDIN TIN LAGI.
ReplyDeletebyk guna tomato ya
ReplyDeleteya nk kecutkan ikan sardin tu kot...tq anies.
ReplyDeletewah pandai ya Pi buat sendiri..hebat boleh buat duit dah ..tahnia
ReplyDeleteheh..heh..cikgu pun boleh cuba ni tq .
DeleteSardin ttp jadi lauk dan hidangan yg menyelerakan walaupun simple... best... :)
ReplyDeleteyela KK ...sardin simple saja kalau boleh dibuat sendiri lbh meyakinkan n selamat di mkn...tq KK.
ReplyDelete