Wednesday, 18 November 2015

SARDIN BUAT SENDIRI...

ASSALAMUALAIKUM...

SARDIN BUAT SENDIRI TENTU LEBIH BERKHASIAT DAN TERJAMIN NILAI MAKANANNYA TANPA SEBARANG CAMPURAN BAHAN-BAHAN YANG MERAGUKAN SUMBER HALALAN TOYIBBANNYA.

RESEPINYA PI COPY DARI BLOG RAKAN KITA...http://memorisusuanku.blogspot.my/search?updated-max=2015-11-17T17:56:00%2B08:00

TERIMA KASIH BANYAK BLOGGER AMIIZA.

JOM BUAT SARDIN SENDIRI...

RESEPI: Homemade Sardin
resepi ni main agak-agak aja, ikut sukatan sendiri.
yang penting menjadikan... 

1/2kg ikan makarel/ikan sardine
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji tomato
1 tin tomato puree
sos cili (agak-agak nak letak banyak/sikit)
sos tomato (agak-agak nak letak banyak/sikit)
1 jug air (agak-agak nak letak banyak/sikit) 
sedikit garam
sedikit gula
secukup rasa 

CARANYA:
  1. bawang merah dan bawang putih di blend.
  2. tumiskan bawang sehingga naik bau.
  3. tomato juga diblend hancur.
  4. masukkan tomato, tomato puree biarkan seketika
  5. masukkan sos cili dan sos tomato (agak-agak)
  6. masukkan ikan
  7. masukkan 1 jug air (agak-agak)
  8. dah mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa
  9. gunakan pressure cooker/noxxa 
  10. masak selama 30 minit


34 comments:

  1. wahhh...memang nak kena belajar ni cara buat sardin sendiri...lebih sihat & selamat kan..
    abg Pae suka sgt sardin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. CUBALAH ATIE...SARDIN DI TIN TU MCM2 PENGAWETNYA YG XBAIK UTK KSHTN..TQ

      Delete
  2. Boleh cuba ni Paridah..
    Hari minggu ni cari ikan di pasar utk dibuat..

    ReplyDelete
  3. Kakak memang belum pernah mencuba lagi
    Tapi memang menarik dan kreatif idea ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAMALAH DGN KAK...JUMPA RESEPI MUDAH SIMPAN DULU...TQ.

      Delete
  4. Nanti kita try... tapi tak paham PI... Maksudnya ni... lepas dah masak ni bolehlah simpan lama-lama macam sardin dlam tin tu... ke... terus makan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CUBALAH SWEETIE..LPS MSK BOLEHLAH DIMAKAN...TAPI ELOK SIMPAN DULU AGAR MERESAP ELOK RASA DLM SARDIN TU KOT..TQ.

      Delete
  5. menarik tu wat sardin sndiri.. terbaikk

    ReplyDelete
  6. kena belajar buat ni..boleh simpan untuk buat sandwich...ke..kan kak?/

    ReplyDelete
    Replies
    1. YELA DIANA BOLEH DIJADIKAN SADWICH SEDAP TU..TQ.

      Delete
  7. weee... sedapnya ,,,, boleh lah tuh ... ikut makan2 kite orang ,, :D

    ReplyDelete
  8. Kak Zai pun dah save resepi ikan Sardin ni tp belum buat lg hihi...ambik dr blog yang sama.

    ReplyDelete
  9. Yang xbest kena guns pressure cooker....;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASAK DLM PERIUK BIASA BOLEH KOT CIKNA...TQ.

      Delete
  10. wah diy sardin,boleh cuba ini :-)

    ReplyDelete
  11. Ikan sardin
    Dibuat sendiri lezatnya terjamin
    Sehatnya pun yakin...

    ReplyDelete
  12. tapi kena periuk noxxa kan kak...piuk biasa tak jadi

    ReplyDelete
  13. yeke..xtau pula kak... yan..tq.

    ReplyDelete
  14. YELA FIDAH XYAH BELI SARDIN TIN LAGI.

    ReplyDelete
  15. ya nk kecutkan ikan sardin tu kot...tq anies.

    ReplyDelete
  16. wah pandai ya Pi buat sendiri..hebat boleh buat duit dah ..tahnia

    ReplyDelete
  17. Sardin ttp jadi lauk dan hidangan yg menyelerakan walaupun simple... best... :)

    ReplyDelete
  18. yela KK ...sardin simple saja kalau boleh dibuat sendiri lbh meyakinkan n selamat di mkn...tq KK.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist