SEDAP JUGA MAKAN MARUKU YANG RANGUP KRUP KRAP SAMBIL MENONTON TV...
SEMPENA HARI DEEPAVALI ESOK MESTI BANYAK KUIH INI MENJADI HIDANGAN PADA TETAMU...
MEMBUAT MARUKU TAKLAH SUSAH...BAHAN-BAHANNYA SIKIT JER...CUMA PERLUKAN ACUAN YANG KHUSUS UNTUKNYA.
PELBAGAI BENTUK MARUKU YANG BOLEH DIHASILKAN TAPI RASANYA SAMA JER...
.
RESEPI HASEENA CAKE HOUSE
Bahan-Bahan;
250 g tepung maruku (tepung kacang kuda)
250 g tepung pulut
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar bijan
1 sudu besar bijan
*1 sudu besar jemuju
*1 sudu besar jintan putih
* 1 sudu besar jintan manis
*2 sudu besar gula
*1/2 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar marjerin
2 biji telur
250 ml air (korang agak2 je..smpai doh tu xterlalu keras n xterlalu lembik)
Cara-Cara;
1. blendkan bahan bertanda * campurkan kesemua bahan kering dalam 1 bekas.
2. masukkan marjerin, gaul.
3. masukkan telur, gaul rata.
4.masukkan air sdikit demi sedikit. uli hingga sebati.
5. panaskan minyak dalam kuali.
6. menggunakan acuan maruku, buat bentuk yang korang suka terus ke dalam kuali.. goreng sekejap hingga kekuningan kemudian angkat.. siap. untuk hiasan, korang boleh gorengkan daun kari kemudian tabur diatas maruku tadi.
makanan traditional..but jarang makan ni PI..happy dipavali esok..
ReplyDeleteRALIT KALAU DH MULA MAKAN NI CIKGU...TQ.
Deletemaruku sebungkus dah dekat nak habis..memang leka kalau dah start mengunyah..
ReplyDeleteYEKE MINAT JUGA YER NOHAS..TQ.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletewah ,,,, sedap tuh keliatanya ,,,hehe mau donk ,,,hehe
ReplyDeleteSEDAP MENGUNYAHNYA KRUP KRAP FIU S...TQ.
ReplyDeletehari ahad lepas my kakak cuba buat mee guna cetak maruku . pastu saya goreng dengan daun kari . memang jadi maruku ... heheheee
ReplyDeleteterima kasih berkongsi resipi ini kak paridah.. aiza suka makan muruku..
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu, selalu tengok arwah mak saya buat maruku. Memori :(
ReplyDelete