INGATKAN CENDAWAN/KULAT HANYA BOLEH DISAYUR DAN DIBUAT LAUK SAJA...RUPANYA BOLEH DIGORENG JADIKAN CUCUR JUGA...BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN PUN MEMANG SENTIASA ADA DALAM FRIZ...GORENG SAJALAH.
KEBETULAN PULA BANYAK CENDAWAN/KULAT TAHUN YANG TUMBUH DI BELAKANG RUMAH SELEPAS HUJAN/PETIR MUTAKHIR INI...
1. Tepung jagung 1/2 cawan...
2. Tepung gandum 2 sudu
3. Garam secukup rasa
4. Telur 1/2 biji
- Pukul tepung dan bahan-bahan tersebut hingga sebati
- Satu paket Cendawan ikut citarasa.
- Carik2 cendawan halus. Bahagi kepada tiga bahagian
- Ia bagi memudahkan cendawan anda lebih garing.
- Celupkan pada tepung tadi... dan goreng!!!
P/s : Untung hasilkan gorengan yang habis, api kena dalam kena sederhana. Jangan terlampau panas nanti boleh hangit. Tapi jangan pulak terlalu tak panas, nanti cendawan boleh masuk minyak. Nak lebih rangup, letak lebih telur, tapi jangan sampai tepung terlalu cair. Tak perlu kena penambah perisa untuk cendawan. Guna garam pun dah sedap dah. Lebih-lebih lagi bila makan panas-panas.
Kongsi resepi http://beeha3.blogspot.com/
sedapnyaaaa kak....lama tak makan...
ReplyDeleteyeke..nk mkn goreng saja..tq amiiza.
DeletePergh..!! Favourite ni
ReplyDeletesedap kan tq hamizah chemat.
DeleteDapat kutip cendawan fresh balik goreng. Perghh.. Hihi
DeleteAnak suka makan cendawan goreng...rasa macam isi ayam
ReplyDeleteAnak suka makan cendawan goreng...rasa macam isi ayam
ReplyDeleteyeke..sedap tu....tq nieda.
DeleteTetiba rasa nak beli cendawan. Memang all time favourite ni! Carik-carik sikit rasa macam makan isi ayam! Hehe
ReplyDeleteVitaminSuci.
cendawan sepeket murah jer...cpt beli n goreng...tq vitaminsuci.
DeleteMacam2 variasi makanan skang.. Suami wawa mesti suka ni, sbb kulat feveret die..")
ReplyDeletebolehlah wawa cuba utk hubby...tq wawa.
DeleteFeveret keluarga saya ni.
ReplyDeleteMasa jalan-jalan kat pasar pagi kat tempat saya, bukan saja cendawan celup tepung, brokoli celup tepung pun ada jual. Sedap jugak.
kalau kesukaan keluarga bolehlah digoreng selalu kan fidah...tq
DeleteSis PI... cendawan tu selalunya masak air je dah sedap... hirup kuahnya sebab manis rasanya. Tak boleh lama-lama kalau dah pungut kena cepat masak.... huhuhu rindu kutip cendawan kat kebun
ReplyDeleteyelah notie cendawan ni masak rebus sayur bening pun sedap sangat...kat kebun belakang rumah kak mmg selalu tumbuh cndawan ni....tq notie.
DeleteLain kali kakak cuba resepi PI ini sebab biasa kakak goreng dgn tepung kentucky utk goreng ayam tu:)
ReplyDeleteMakan cecah dgn sambal kicap kalau org Johor- sedap tau PI:)
resepi ni mudah saja kurang sikit perasanya n tentu lbh sesuai dicicah sambal kicap...tq kakzakie.
DeleteSedap ni....cendawan kat atas tu kak zai suka masak asam rebus.
ReplyDeleteyeke masak asam rebus sedap juga ya...xpernah cuba lagi...tq zai.
DeleteZumal suka sangat cendawan celup tepung nie ^-^
ReplyDeletesedap kan zumal...tq
DeleteNampak memamng sedap tapi saya kurang sikit makan cendawan ni..
ReplyDeleteCendawan atau jamur
ReplyDeleteDigoreng tepung dan telur
Senikmat rasa bersyukur
Sesedap bangun dari kenyang tidur
jamur yg rangup digoreng
Deleteheh..heh..anisayupun terjeling-jeling.
tq anisayu.
sedap ni. kat kuching SB cuma tau ada satu stall saja jual mushroom goreng paling sedap., kat dataran 101 Tabuan tapi sebelah malam saja buka. nak gi makan sana pon kna semangat kental pasal tunggu lama nya ya ampunn..ramai org ngoder.
ReplyDeletexpayah buang masa sue goreng sendiri jer...tq sue bee.
Deletesedap dimakan begitu saja..
ReplyDeletesedap dimakan gitu sahja kan nohas...tq.
Deletewahh memang sedap laa nampak..lagi2 kalau dimakan dengan sos chicken chop..
ReplyDeleteyeke mesti cuba ni...tq azman.
Deletewaduhhhh kalau dpt mkn panas2 waduhhhhhh
ReplyDeletesedap dimakan panas ni....tq anies.
ReplyDelete