Saturday 7 February 2015

GULAI LEMAK KIJING..

ASSALAMUALAIKUM..

PERNAH MAKAN KIJING. KIJING HIDUP DI SUNGAI YANG BERPASIR. KALAU KIJING YANG HIDUP DI TEBINGAN SUNGAI PAHANG YANG BERPASIR RASANYA AMAT ENAK DIJADIKAN MASAKAN SEBAB AIRNYA YANG BANYAK DAN MENGALIR DERAS. TERASA KEMANISANNYA. BERBANDING DENGAN KIJING YANG HIDUP DI SUNGAI-SUNGAI KECIL AGAK TAWAR SEDIKIT RASANYA.

DIMASAK SAMBAL TUMIS ATAU DIGULAI KUNING SEDAP JUGA KIING NI...RESEPINYA TAK SUSAH. KALAU HENDAK DISAMBAL TUMIS, REBUS KIJING DENGAN SEDIKIT AIR AGAR CENGKERANGNYA TERBUKA. KELUARKAN ISINYA DAN BOLEHLAH DISAMBAL TUMISKAN.

KALAU NAK DIGULAI LEMAK REBUSKAN BERSAMA SANTAN DAN BUMBU-BUMBUNYA DAN DIMASAK DI ATAS API KECIL AGAR SANTAN TIDAK MENGGETEL.





GULAI KIJING.
BAHAN-BAHAN


1.  SANTAN PEKAT SECAWAN
2.  CILI KERING 3 TANGKAI, BAWANG PUTIH DUA ULAS, BAWANG MERAH 3 LABU, KUNYIT HIDUP SERUAS JARI....KESEMUA BAHAN DITUMBUK HALUS.

SATUKAN KIJING, SANTAN DAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK DAN MASAK DIATAS API YANG PERLAHAN. JANGAN LUPA LETAK GARAM DAN GULA SESEDAP RASA.

24 comments:

  1. boleh nyobain kerang nya engga hehehe ngeliat fotonya jadi pengen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sedap ni...cobalah ipah kholipah...tq.

      Delete
  2. kijing sama apa nggak dengan kerang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tengok dlm google di sana dipanggil kerang ijo...tq comtell cell.

      Delete
  3. Waallaikumsalam, ternyata disana juga ada gulai lemak kijing yah, tak kirain cuman orang desa doang yang doyan makan kijing...hadeuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. di sini pun banyak kijing terutama dipersisiran sungai yg berpasir ramai yg gemarinya....tq chilembu thea.

      Delete
  4. sedap nampak kijing tu.
    Nak cuba try test lah resipi ni...
    thanks Paridah..happy wknd :)

    ReplyDelete
  5. heh..heh...cubalah resepi kak tu simple n sedap...tq fidah.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. yeke..kijing ni siput sungai tapi tersembunyi dlm pasir xseperti siput sedut yg mudah kelihatan...tq dorset pink.

      Delete
  7. oh kepah, sedap resepi tu PI, suka masak lemak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..bukan kepah tp kijing..kepah tu di pantai laut kijing ni di tebing sungai...boleh juga cuba resepi tu utk kedua-dua jenis siput ni...tq babypose.

      Delete
  8. And first time saya dengar ade binatang ni

    ReplyDelete
  9. heh..heh..pelbagai jenis makhluk alam ni dorset pink...tq.

    ReplyDelete
  10. Ohh, kijing ke namanye?.wawa pernah makan skali je, igtkan nama mcm geng2 kerang jgK.. mcm kupang ke ape.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERANG TU HIDUP DI PANTAI BERSELUT, KIJING PULA DI SUNGAI YG BERPASIR...KELUARGA KERANG JUGA..DI INDONESIA DISEBUT KERANG IJO..SBB WARNA KULITNYA YG HIJAU KOT...TQ WAWA..

      Delete
  11. first time dengar nama ni, mcm lala jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HMM MCM LALA TAPI LALA LBH KECIL..TQ NOHAS..

      Delete
  12. akak.. kijing ni sama macam kepah kan?

    ReplyDelete
  13. RUPA MCM KEPAH TAPI KIJING HIDUP DI AIR TAWAR...TQ FAARIHIN...

    ReplyDelete
  14. Hari ini kepasar Tg Karang mencari lala... malangnya xde. Beli kerang ajelah..
    Bila tgok gambar tu...terus terliur huhu

    ReplyDelete
  15. HEH..HEH..KERANG PUN SEDAP JUGA...TQ BM.

    ReplyDelete
  16. saya panggil kupang . pernah dgr juga kakak sebut kijing ...

    ReplyDelete
  17. ya kupang n kijing sama tapi bukan kepah...tq QV.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist