ASSALAMUALAIKUM..
PERNAH MAKAN KIJING. KIJING HIDUP DI SUNGAI YANG BERPASIR. KALAU KIJING YANG HIDUP DI TEBINGAN SUNGAI PAHANG YANG BERPASIR RASANYA AMAT ENAK DIJADIKAN MASAKAN SEBAB AIRNYA YANG BANYAK DAN MENGALIR DERAS. TERASA KEMANISANNYA. BERBANDING DENGAN KIJING YANG HIDUP DI SUNGAI-SUNGAI KECIL AGAK TAWAR SEDIKIT RASANYA.
DIMASAK SAMBAL TUMIS ATAU DIGULAI KUNING SEDAP JUGA KIING NI...RESEPINYA TAK SUSAH. KALAU HENDAK DISAMBAL TUMIS, REBUS KIJING DENGAN SEDIKIT AIR AGAR CENGKERANGNYA TERBUKA. KELUARKAN ISINYA DAN BOLEHLAH DISAMBAL TUMISKAN.
KALAU NAK DIGULAI LEMAK REBUSKAN BERSAMA SANTAN DAN BUMBU-BUMBUNYA DAN DIMASAK DI ATAS API KECIL AGAR SANTAN TIDAK MENGGETEL.
GULAI KIJING.
BAHAN-BAHAN
1. SANTAN PEKAT SECAWAN
2. CILI KERING 3 TANGKAI, BAWANG PUTIH DUA ULAS, BAWANG MERAH 3 LABU, KUNYIT HIDUP SERUAS JARI....KESEMUA BAHAN DITUMBUK HALUS.
SATUKAN KIJING, SANTAN DAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK DAN MASAK DIATAS API YANG PERLAHAN. JANGAN LUPA LETAK GARAM DAN GULA SESEDAP RASA.
Makan Tengahari Di D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi
-
Assalamualaikum wbt
Hari Rabu lepas, SR dan zaimi cuba makan tengahari di Makan Tengahari Di
D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi ni. Asalnya nak makan di Mo...
5 hours ago
boleh nyobain kerang nya engga hehehe ngeliat fotonya jadi pengen :)
ReplyDeleteya sedap ni...cobalah ipah kholipah...tq.
Deletekijing sama apa nggak dengan kerang?
ReplyDeletekak tengok dlm google di sana dipanggil kerang ijo...tq comtell cell.
DeleteWaallaikumsalam, ternyata disana juga ada gulai lemak kijing yah, tak kirain cuman orang desa doang yang doyan makan kijing...hadeuh
ReplyDeletedi sini pun banyak kijing terutama dipersisiran sungai yg berpasir ramai yg gemarinya....tq chilembu thea.
Deletesedap nampak kijing tu.
ReplyDeleteNak cuba try test lah resipi ni...
thanks Paridah..happy wknd :)
heh..heh...cubalah resepi kak tu simple n sedap...tq fidah.
ReplyDeleteSaya tak pernah makan kijing ni
ReplyDeleteyeke..kijing ni siput sungai tapi tersembunyi dlm pasir xseperti siput sedut yg mudah kelihatan...tq dorset pink.
Deleteoh kepah, sedap resepi tu PI, suka masak lemak :)
ReplyDeleteehh..bukan kepah tp kijing..kepah tu di pantai laut kijing ni di tebing sungai...boleh juga cuba resepi tu utk kedua-dua jenis siput ni...tq babypose.
DeleteAnd first time saya dengar ade binatang ni
ReplyDeleteheh..heh..pelbagai jenis makhluk alam ni dorset pink...tq.
ReplyDeleteOhh, kijing ke namanye?.wawa pernah makan skali je, igtkan nama mcm geng2 kerang jgK.. mcm kupang ke ape.. hihi
ReplyDeleteKERANG TU HIDUP DI PANTAI BERSELUT, KIJING PULA DI SUNGAI YG BERPASIR...KELUARGA KERANG JUGA..DI INDONESIA DISEBUT KERANG IJO..SBB WARNA KULITNYA YG HIJAU KOT...TQ WAWA..
Deletefirst time dengar nama ni, mcm lala jg..
ReplyDeleteHMM MCM LALA TAPI LALA LBH KECIL..TQ NOHAS..
Deleteakak.. kijing ni sama macam kepah kan?
ReplyDeleteRUPA MCM KEPAH TAPI KIJING HIDUP DI AIR TAWAR...TQ FAARIHIN...
ReplyDeleteHari ini kepasar Tg Karang mencari lala... malangnya xde. Beli kerang ajelah..
ReplyDeleteBila tgok gambar tu...terus terliur huhu
HEH..HEH..KERANG PUN SEDAP JUGA...TQ BM.
ReplyDeletesaya panggil kupang . pernah dgr juga kakak sebut kijing ...
ReplyDeleteya kupang n kijing sama tapi bukan kepah...tq QV.
ReplyDelete