ASSALAMUALAIKUM...
KEK PANDAN SANTAN.. Kekanda ku kata texturenya lembut, menjadi n sedap.. fheww! apalagi.. kembang ler akak.. ekekekk!
Bahan2
1 1/4 cwn tpg gandum
1 sdt baking powder
1 cwn gula halus.. (resepi asal guna 3/4 cwn gula castor)
3 biji telur
1 sdb ovalette
1 sdt esen vanila
1/4 cwn santan (santan kotak pun ok)
1/4 cwn minyak
1/4 cwn pati daun pandan (yg ni sy tambah sendri sbb nak bau pandan lebih.. resepi asal takde pun.. ngee)
Pewarna hijau n perisa pandan
Cara2
1. Pukul telur, gula n ovallete sampe kembang dlm 10-12 min. (Sy blend dlm 4 min aje)
2. Kemudian masukkan esen vanila, perisa pandan, pewarna hijau, pati daun pandan, minyak dan santan sekali gus.. pukul lg. (Sy blend dlm 4 min lg)
3. Tuang adunan dlm bekas. Masukkan tepung gandum dan baking powder sedikit2. Gaul sebati.
4. Sementara tu panaskan oven skejap.
5. Alas loyang dgn kertas minyak. Tuang adunan dlm loyang.
6. Bakar adunan selama 50 min pd suhu 160°c-170°c atau sehingga masak. Siappp!
Bahan2
1 1/4 cwn tpg gandum
1 sdt baking powder
1 cwn gula halus.. (resepi asal guna 3/4 cwn gula castor)
3 biji telur
1 sdb ovalette
1 sdt esen vanila
1/4 cwn santan (santan kotak pun ok)
1/4 cwn minyak
1/4 cwn pati daun pandan (yg ni sy tambah sendri sbb nak bau pandan lebih.. resepi asal takde pun.. ngee)
Pewarna hijau n perisa pandan
Cara2
1. Pukul telur, gula n ovallete sampe kembang dlm 10-12 min. (Sy blend dlm 4 min aje)
2. Kemudian masukkan esen vanila, perisa pandan, pewarna hijau, pati daun pandan, minyak dan santan sekali gus.. pukul lg. (Sy blend dlm 4 min lg)
3. Tuang adunan dlm bekas. Masukkan tepung gandum dan baking powder sedikit2. Gaul sebati.
4. Sementara tu panaskan oven skejap.
5. Alas loyang dgn kertas minyak. Tuang adunan dlm loyang.
6. Bakar adunan selama 50 min pd suhu 160°c-170°c atau sehingga masak. Siappp!
kek span kegemaran saya..gebu kek tu ye..
ReplyDeletekek tanpa marjerin, cuma guna sedikit minyak n santan....sedap tu...tq nohas.
ReplyDeleteSedapnya..kesukaan saya jugak tu..
ReplyDeleteyeke...kalau dibake sendri lbh sedap...tq Mulut Payau
ReplyDelete