Arnab (rabbit) atau kelinci (hare) merupakan sejenis haiwan mamalia yang tergolong dalam famili Leporidae yang tergolong dalamorder Lagomorpha. Arnab mudah dikenali dengan telinganya yang panjang dan tirus, gigi acip tengah yang ketara dalam mulut, kaki belakangnya yang besar berbanding kaki depan, serta ekornya yang pendek. Arnab boleh hidup secara liar mahupun dijadikan haiwan peliharaan atau ternakan yang memberikan sumber makanan kepada manusia.
Dalam bahasa Melayu, perkataan "arnab" berasal dari bahasa Arab, iaitu arnab[1] (أرنب). Perkataan "kelinci" pula lebih banyak digunakan dalam bahasa Indonesia, dan berasal dari bahasa Belanda, yakni istilah konijntje yang bererti "anak arnab".[2] Apapun, ini jelas menunjukkan bahawa masyarakat Nusantara mula mengenali arnab atau kelinci daripada perdagangan antarabangsa pada zaman silam, padahal di Pulau Sumatera ada satu spesies arnab asli (Nesolagus netscheri) yang baru ditemui pada tahun 1972.[3]Nama saintifik famili "Leporidae" pula berasal dari perkataan lepus, iaitu arnab dalam bahasa Latin.
sumber wikipedia.SAMPAI HATI KE KALAU ARNAB CANTIK NI KITA SEMBELIH, DAH TU DAGINGNYA KITA MASAK RENDANG KE, KARI KE, MASAK KICAP KE? KALAU OKAY, JOMLAH!...kata noradabi rosdi.
pic noradabi rosdi.
DI RUMAH PI ADA DUA EKOR ARNAB PUTIH YANG COMEL TAPI BUKAN MILIK PI. ENTAH DARIPADA MANA DATANGNYA. PABILA DITANYA KEPADA JIRAN-JIRAN TIDAK ADA YANG MENGAKU. JADI DIBIARKAN SAJA ARNAB INI BERMAIN DI LAMAN RUMAH. DAN HABISLAH PUCUK-PUCUK MUDA POKOK BUNGA DAN SAYUR DI KERJAKANNYA.
DAGING ARNAB NI SEDAP RASANYA DAN KURANG KANDUNGAN KOLESTEROL TAPI PI BELUM PERNAH MERASANYA.
SUMBER MAKANAN YANG HALAL DIMAKAN NAMUN SANGGUPKAH ARNAB-ARNAB COMEL INI DISEMBELIH YA...
RESEPI RENDANG ARNAB.
http://resepiworld.blogspot.com/2010/10/resepi-rendang-arnab.html
BAHAN-BAHANNYA :
1ekor arnab
1 sudu besar kunyit serbuk
2 sudu besar serbuk cili
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia
1in lengkuas
1/2 biji kelapa dijadi kan kerisik
2 batang serai
1 biji kelapa-ambil 2 mangkuk santan pekat
1 senduk minyak masak
CARA MEMBUATNYA :
1. Arnab di potong dan dibersihkan, .Bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas ditumbuk halus
Serai dititik
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk hingga wangi dan barulah dimasuk
kan daging dan garam secukup rasa
3. Kemudian masukkan pati santan. Kacau supaya semuanya sebati, dan biarkan kuahnya
menjadi kering
SEDIA DIHIDANG.
hehehe mantap deh kelinci nya. Comel banget gan :)
ReplyDeleteya arnab2 comel...tq Rezky Alfiand
Deletecomelnya..tak sampai hati nak makan arnab..
ReplyDeletesamalah dgn kak....tq nohas
Deletedulu pernah piara dua juga dirumah tapi sayang dah mati :D
ReplyDeletesukakan arnab ya...cari gantinya yg baru...tq Friska Lee
ReplyDeletewah mengerikan kalau harus menyembelih arnab :D
ReplyDeletewah lembut hatinya ni..xsampai hati ya....tq Kang Zeer Elwatsi.
Deletekat rumah saya ade pelihara.
ReplyDeletemasa beranak anak2 dia merah lagi..huhu
yeke...hairan juga tengok anak2 arnab yg baru lahir berwarna merah tanpa bulu ya...bila dh besar cantik n comel....tq Nick Nashram.
Deletegak tega makannya:( abis arnabnya lucu
ReplyDeletedagingnya lazat tu...tp makcik pun xsampai hati nk makan sbb terbayangkan kucing....tq Dwi Alfina.
ReplyDeletex pernah lagi merasa daging arnab..
ReplyDeleteyeke...sedap tu..samalah kita...tq Pha Is.
Deletewow..cantiknya gambar2 arnab tu.
ReplyDeleteskali baca sampai abih rupanya resepi masak arnab..
x pnah merasa dging arnab :)
sesekali upload resepi dgn sedikit kisah yg berhubung dgn topik berkaitan kan...kata yg dh merasa daging ni sedap sangat....tq Sobri Yaakob.
ReplyDelete