MENCOLEK BUKANNYA KIDNAPPED DALAM KAMUS ORANG PUTIH TU TAPI ISTILAH ORANG PAHANG PADA MAKSUD MENYICAH BAGI ORANG KEDAH. APA PULA MAKNA MENYICAH PULA YER? DAH PENING NAK MENGINTERPERTASI MAKSUD SEBENARNYA. AH....
...CAKAP MUDAHNYA ADALAH MAKAN BUAH-AN SEGAR DENGAN SAMBALNYA. SAMBAL YANG DIBUAT IKUT SELERA KEGEMARAN MASING-MASING. SAMBALNYA TIDAK TERTAKLUK DENGAN SATU-SATU RESEPI ATAU CARA.
BANYAK JENIS BUAH-BUAHAN TEMPATAN YANG BOLEH DIBUAT MENYICAH ATAU MENCOLEK. TERPULANG KEPADA KEHENDAK MASING-MASING; ANTARANYA YANG SERING JADI PILIHAN ADALAH MEMPELAM MUDA, CERMAI, JAMBU, KEDONDONG DLL'
PIC QASEH SHA ABDULLAH
PIC QASEH SHA ABDULLAH
PIC QASEH SHA ABDULLAH
PIC FITRIZAL
SAMBAL UNTUK MENCOLEK ATAU MENYICAH IKUT SUKA HATI SENDIRI JER. ADA YANG SUKA COLEK DENGAN SOS, DENGAN KICAP ATAU GABUNG SOS DAN KICAP CAMPUR BELACAN JUGA CILIPADI. DITAMBAH DENGAN GULA LAGI. ADA JUGA YANG SUKA MAKAN DENGAN SAMBAL BELACAN BIASA. PANDAI-PANDAILAH ASAL SESUAI DENGAN SELERA TEKAK YER..
.
BIASANYA YANG GEMAR MENCOLEK NI ADALAH ORANG MUDA DAN KEBANYAKAN WANITA HAMIL YANG SERING LOYA-LOYA. MUNGKIN RASA MANIS MASAM BUAH-BUAHAN MAMPU MENGEMBALIKAN SELERA YANG ASAL. JANGAN PULA TERLEBIH MAKAN...TAKUT SAKIT PERUT....
assalamualaikum kak.. kedondong susah nak cari ..sedapnya kalau makan cecah3 nie
ReplyDeletewsalam...ya acik yg buat posting pun terliur....tq acik Aku Penghibur.
ReplyDeleteKat opis knah..banyak pokok mangga..boleh kt hari2 ada cicah mangga n amra ni..
ReplyDeletewah sedaptu ramai2 menyicah mangga n amra....tq Kak Nah Backyard.
DeleteKak Paridah, kalau di Indonesia namanya Rujak buah.. Makan rujak atau membuat rujak namanya ngerujak, beda sekali yah..
ReplyDeleteLiat buah2an nya, tika jadi ngiler, mau mau mauuu
#tambah lagi kosakata malaysia.. Menyicah :)
yeke tika...di sini rojak buah digaul buah2 terpilih dengan sambalnya n hanya dilakukan penjualnya, kalau menyicah cuma potong2 buah n cicah dgn sambalnya....bagus tika tambah lagi kosakata bahasa Msia. Perbendaharaan bahasa Melayu yg amat luas...tq Etika Maria.
ReplyDeleteterliur pulak tengah malam ni..selalu cicah dgn kuah rojak..
ReplyDeleteyelh nohas sedap juga makan dgn kuah rojak...tq nohas
ReplyDeleteMemang sedap mencolek buah mangga muda ni. Tapi kalau kena kat perut yang tak tahan masam, boleh memulas perut tu nanti. Hehe
ReplyDeletemencolek ni sedap dgn buah2 yg agam masam rasanya...betul tu kalau perut xtahan menyusahkan diri trpaksa brulang ke tandas pula.....tq Sylarius Yusof.
Deletewah.. sedap tu kak.. mak aiza suka menyicah ni..
ReplyDeleteyeke...tahan lagi perut mak aiza ya kak ni kalau masam sikit terasa urat perut bagai dihiris...tq Mizz Aiza.
ReplyDeletewaw kedongdongnya bikin ngiler saja
ReplyDeletewah kenal kedongdong ya sedap tu buat menyicah....tq ucu Nurodin.
ReplyDeletemencolek...first time saya dgr pkataan tu sis..selalu mencicah.. :)
ReplyDeletemencolek tu istilah org pahang sobri...bahasa Melayu kita ni terlalu luas perbendaharaan kata n maknanya tq Sobri Yaakob.
ReplyDeleteowh patutlah..biasalah sis..saya byak mrantau ke ngeri blah utara..so pkataan mencolek..memng x pnah dgr seumur hdup..trima kasih ats pkongsian ya :)
Deletemaaf nih mbak paridah tapi saya kurang paham dengan yang dimaksud mencolek diatas
ReplyDeleteAKH xfhm ya kena explain in english ni...pinjam kata Etika Maria...merujak buah...tq Abdul Kholiq Hasan.
Deletebuah-buah di atas paling enak klo di buat lutisan tuh, mantaappp...
ReplyDeletefollow back ya
ya mmg sedap, insya Allah..tq Informasi perumahan yogyakarta...
DeleteBuah yang last merah menyala tu macam buah jambu ball. Kat rumah aruah mak kat kampung ada pokoknya tapi dah tua jadi buahnya dah tak elok sangat. Mangga epal dan buah kedondong selain dibuat mencecah makan mentah-mentah boleh juga dibuat masakan. Kat melaka Mangga epal tu dibuat masak pajeri. Buah kedondong pula saya penah tenguk ianya dibuat pajeri juga. Sedap. Sehingga menjilat jari.
ReplyDeleteorg kg kak panggil jambu keling...rasanya kelat masam2 manis...buah kedondong ada yg suka menjeruknya r buat pjri sedap juga...tp pelam epal buat pjri baru tau ni tq notie infonya
ReplyDeletePerghh terbaek kak... terliur saya tengoknya...
ReplyDeleteYang tak pregnant nie pun suka jer makan colek2 nie... dengan kuah rojak mcm nohas cakap tu.. ermm memang mengancam.. :D
yelah idah colek2 membuka selera.....tq acik idah.
ReplyDeleteAduhai terliur sudah ni kak.. sodap !
ReplyDeleteyeke KA...saja2 nk jolok selera kwn2....tq Kesuma Angsana.
ReplyDelete