MEMANG FEVERET PI PULUT SEKAYA NI...TAPI TAK BERMINAT DENGAN PULUT SEKAYA YANG DIJUAL TU...RASANYA PADA PI HANYA LEMAK MANIS SAJA ....NAK MEMENUHI CITARASA SELERA KENALAH BUAT SENDIRI....
SEDAPNYA DAPAT BERBUKA PUASA DENGAN JUADAH TRADISI SEBEGINI MAGHRIB NANTI...TAKNAK CUBA KER?.
Resepi Seri Muka / Pulut Sekaya
(loyang saiz sederhana)
(loyang saiz sederhana)
Lapisan Bawah:
1 1/2 cawan beras pulut (rendam 3 - 4 jam dan tos)
2 cawan santan cair
garam secukup rasa
1 1/2 cawan beras pulut (rendam 3 - 4 jam dan tos)
2 cawan santan cair
garam secukup rasa
**letak beras pulut dalam loyang, masukan santan dan garam, kukus selama 1/2 jam... angkat dan padatkan/mampatkan sampai sekata..
Lapisan Atas (lapisan hijau):
3 cawan santan (2 cawan santan pekat + 1 cawan air)
1/2 cawan jus pandan (bland pandan + sedikit je kulit kayu manis + sedikit je halia)
4 biji telur
1 cawan gula
secubit garam
3 sudu penuh/menggunung tepung ubi kayu
pewarna hijau
3 cawan santan (2 cawan santan pekat + 1 cawan air)
1/2 cawan jus pandan (bland pandan + sedikit je kulit kayu manis + sedikit je halia)
4 biji telur
1 cawan gula
secubit garam
3 sudu penuh/menggunung tepung ubi kayu
pewarna hijau
** mix semua bahan dan masak dalam periuk menggunakan api perlahan sampai berwap.. jangan sampai pekat atau beketul..
** then, tuang terus atas pulut yg telah dimampatkan tadi
** kukus atas api sedarhana selama 30 - 35 minit
** then, tuang terus atas pulut yg telah dimampatkan tadi
** kukus atas api sedarhana selama 30 - 35 minit
*****sejukkan selama 4 - 5 jam sebelum potong..
Kakak ni tak rajinlah PI - apa lagi kalau hari kerja. Semalam baru minta en hubby kakak beli (anak kakak yg nak). Betullah kalau beli ni warna dan bentuk aje sama rasa sedikit kurang (kenalah redha buat org malas hihi...).
ReplyDeleteyela kakzakie kalau nk buaat kuih gini kena cari masa yg senggang...nak cepat beli jer...boleh dimakan oklah tu...tq.
DeleteMakanan feveret Zumal nie, tapi dah lama tak beli...
ReplyDeletesedap kan..tq zumal.
DeleteWow.. mmg best ni kak.. sedap buat berbuka ni.. :)
ReplyDeleteyela khir khalid utk buat berbuka n sahur...tq.
Deletesalams kak, tgk kuih akak terus teringin nak buat...
ReplyDeletewsalam..kalau rajin buatlah miiza..sedap ni...tq
Deletesalam Jumaat, kak..buat sendiri mesti sedap rasanya..berbaloi..
ReplyDeletesalam jumaat nohas...kalau buat sendiri ikut citarasa sendiri mestilah sedap...tq
DeleteKuih feberet kak zai lagi pulak berunsurkan pulut. Kak zai c/p dulu resepinya terima kasih PI.
ReplyDeleteyeke...kak pulut sekaya gini kak suka sangat tapi serimuka yg biasa dijual tu lain rasanya...silakan zai nk salin resepinya...tq
Deletepulut serimuka kalau disini hampir mirip dengan kue lapis legit kenyal-kenyal nepsong yang saat ini sedang menjadi buming gegara di nyanyikan lagunya oleh Sule dan Andre di acara Ini Sahur...emang enak sih pulut serikaya teh deh
ReplyDeleteyeke...agaknyalah tu..kueh ni terkenal juga di sana ya...tq chilembu thea.
Deletefeveret saya ni ... ramadhan ni blm merasa lagi ...
ReplyDeleteorg pandai masak cam qv xsusah nk buatnya pun..tq.
DeleteSedapnya...
ReplyDeleteNak cuba buat lah. Selalu kalau teringin, buat kuih ni kat kedai je...hehe :)
Thanks Kak Paridah
cubalah fidah ikut resepi ni mesti jadi xsusahpun...tq
DeleteMama sy mmgpakar buat kuih ni...tiap2 bulan ada je tempahan..
ReplyDeleteyeke...pulut serikaya kalau yg pakar buatnya mmg disukai ramai tq anies.
ReplyDeleteTerima kasih ye atas perkongsian.. sekarang ni belum bersedia nak masak (hahaha) mungkin lepas Form 5, dah free nak belajar masak ^^
ReplyDeleteyeke...rajin ke dapur ok juga tu...tq yun sing.
ReplyDelete