APA SAJA DAUN YANG BOLEH DIMAKAN BOLEH DISUSUN DAN DIGULUNG CANTIK DAN KEMAS UNTUK DIRICIS HALUS DIJADIKAN ULAM UNTUK NASI ULAM...ADA LEBIH 100 JENIS TU. ULAM-ULAMAN NI SANGAT BERKHASIAT DAN ADA NILAI PERUBATAN YANG AMAT BAIK UNTUK KESIHATAN. ...SEBAB TU ORANG DULU-DULU SETIAP KALI TIBANYA PUASA AKAN MEREDAH RIMBA MENGUTIP PUCUK-PUCUK KAYU YANG DIKENALI DAN PASTI UNTUK DIJADIKAN ULAMAN NASI ULAM...
DAUN-DAUN HERBA DI BELAKANG DAPUR PUN DIKUTIP SEKALI.
Bahan2 :
2 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah - di mayang halus
1 batang serai - hiris halus
1" halia - hiris halus
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1/2 cawan kelapa putih - di sangai sehingga kuning
2-3 potong isi ikan kering (ikan ape2 jelah yg ada isi) - goreng & tumbuk
Garam secukup rasa
1 batang serai - hiris halus
1" halia - hiris halus
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1/2 cawan kelapa putih - di sangai sehingga kuning
2-3 potong isi ikan kering (ikan ape2 jelah yg ada isi) - goreng & tumbuk
Garam secukup rasa
Ulam-ulaman ambilkan ambil pucuknya ( dihiris halus spt buat bunga rampai) Ulam-ulaman nya spt :
(Daun kunyit, daun cekur, pucuk sekentut, ulam raja, daun belalai gajah, pucuk mengkudu, pucuk gajus, pucuk tenggek burung dll - semua pucuk ulam yang boleh di makan semuanya boleh di bubuh)
Cara Membuatnya :
Campurkan semua bahan-bahan tersebut di atas semuanya, gaul rata sehingga sempurna dan bolehlah di hidangkan.
(Daun kunyit, daun cekur, pucuk sekentut, ulam raja, daun belalai gajah, pucuk mengkudu, pucuk gajus, pucuk tenggek burung dll - semua pucuk ulam yang boleh di makan semuanya boleh di bubuh)
Cara Membuatnya :
Campurkan semua bahan-bahan tersebut di atas semuanya, gaul rata sehingga sempurna dan bolehlah di hidangkan.
RESEPI
http://annurbeauty.blogspot.com/
Menu sihat ni
ReplyDeleteya irfa menu sihat..semoga irfa juga sudah kembali sihat sediakala...tq irfa.
DeleteMenu sihat ni
ReplyDeletekalau kat tempat saya, selalunya daun dipotong halus2... macam cincang.. :)
ReplyDeletebanyak rupanya pucuk daun yg di buat nasi ulam ye..
ReplyDeleteparidah ada tanam pokok sekentutke. kalau ada boleh dapatkan benih untuk ky tak?
heh..heh...pokok sekentut ni menjalar kan... kat kampung di kedah sana ada pokok tu...nanti kalau kak balik sana kak cuba ambik...lambat lagi tu ky...tq
Deleteyeke..kalau dicincang agak kasar kan...lbh terasa mengunyah ulamnya...sedap tu...tq.
ReplyDeleteBanyaknya perkongsian dalam blog ini yang Yun Sing tak tau.. ceteknya pengetahuanku :|
ReplyDeletemcik ni pun walau dj tua msh banyak yg xtau yun sing...sentiasa perlu mencari info utk menambah tahu setiap hari...tq yun sing.
Deletemirip nasi urab ya, cocok banget buat menu berbuka puasa...
ReplyDeleteyeke..tapi nasi arab xbanyak ulamannya...menu sihat untuk berbuka ni..tq comtell cell.
DeleteJadi penasaran pingin tahu rasanya
ReplyDeletesedap ni susi...setiap kali puasa mesti dinuat walau sekali...tq susi.
ReplyDeletesalam ramadhan mak tuu, sedap ulam raja ;p
ReplyDeletesalam ramadan nak..sedap ulam raja buat ulam...tq tiga lalat.
DeleteJangan tak percaya ada diantara daun ulam tu kak zai tak kenal hehe....
ReplyDeleteKak zai suka ni menu sihat.
banyak pucuk kayu yg boleh dijadikan ulaman n ada yg kita xtau...tq zai.
ReplyDeleteHari nie Zumal berbuka dengan nasi ulam dan sayur keladi...
ReplyDeletewah sedapnya...tq zumal.
Deletepernah dengar orang share resipi di kat dalam radio..rasa macam best dan sihat.
ReplyDeletetapi, susah kot nak cari daun2 tu.....
daun2 ulaman yg ada di belakang dapur kita jer fidah...susun dlm daun kunyit yg lebar tu gulung elok2, ikat n ricis halus...tq fidah.
ReplyDeleteMenu paling sihat ni PI..
ReplyDeleteya boleh cuba sue..tq
DeleteBest sgt!!!.. saya mmg penggemar ulam2.. mmg tak akan tolak terutama klu pekena dgn ikan bakaq.. :) :)
ReplyDeleteyeke mmg sedap ni khir khalid kalau tmbh ikan bakar lagi menyelerakan...tq
ReplyDelete