Sunday, 28 June 2015

DAUN-DAUN ULAMAN UNTUK NASI ULAM UTARA.

ASSALAMUALAIKUM...

APA SAJA DAUN YANG BOLEH DIMAKAN BOLEH DISUSUN DAN DIGULUNG CANTIK DAN KEMAS UNTUK DIRICIS HALUS DIJADIKAN ULAM UNTUK NASI ULAM...ADA LEBIH 100 JENIS TU.  ULAM-ULAMAN NI SANGAT BERKHASIAT DAN ADA NILAI PERUBATAN YANG AMAT BAIK UNTUK KESIHATAN. ...SEBAB TU ORANG DULU-DULU SETIAP KALI TIBANYA PUASA AKAN MEREDAH RIMBA MENGUTIP PUCUK-PUCUK KAYU YANG DIKENALI DAN PASTI UNTUK DIJADIKAN ULAMAN NASI ULAM...

DAUN-DAUN HERBA DI BELAKANG DAPUR PUN DIKUTIP SEKALI.








Bahan2 :

2 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah - di mayang halus
1 batang serai - hiris halus
1" halia - hiris halus
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1/2  cawan kelapa putih - di sangai sehingga kuning
2-3 potong isi ikan kering (ikan ape2 jelah yg ada isi) - goreng & tumbuk
Garam secukup rasa
Ulam-ulaman ambilkan ambil pucuknya ( dihiris halus spt buat bunga rampai) Ulam-ulaman nya spt :
(Daun kunyit, daun cekur, pucuk sekentut, ulam raja, daun belalai gajah, pucuk mengkudu, pucuk gajus, pucuk tenggek burung dll - semua pucuk ulam yang boleh di makan semuanya boleh di bubuh)

Cara Membuatnya :

Campurkan semua bahan-bahan tersebut di atas semuanya, gaul rata sehingga sempurna dan bolehlah di hidangkan.

RESEPI 
http://annurbeauty.blogspot.com/

25 comments:

  1. Replies
    1. ya irfa menu sihat..semoga irfa juga sudah kembali sihat sediakala...tq irfa.

      Delete
  2. kalau kat tempat saya, selalunya daun dipotong halus2... macam cincang.. :)

    ReplyDelete
  3. banyak rupanya pucuk daun yg di buat nasi ulam ye..
    paridah ada tanam pokok sekentutke. kalau ada boleh dapatkan benih untuk ky tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh..heh...pokok sekentut ni menjalar kan... kat kampung di kedah sana ada pokok tu...nanti kalau kak balik sana kak cuba ambik...lambat lagi tu ky...tq

      Delete
  4. yeke..kalau dicincang agak kasar kan...lbh terasa mengunyah ulamnya...sedap tu...tq.

    ReplyDelete
  5. Banyaknya perkongsian dalam blog ini yang Yun Sing tak tau.. ceteknya pengetahuanku :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcik ni pun walau dj tua msh banyak yg xtau yun sing...sentiasa perlu mencari info utk menambah tahu setiap hari...tq yun sing.

      Delete
  6. mirip nasi urab ya, cocok banget buat menu berbuka puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..tapi nasi arab xbanyak ulamannya...menu sihat untuk berbuka ni..tq comtell cell.

      Delete
  7. Jadi penasaran pingin tahu rasanya

    ReplyDelete
  8. sedap ni susi...setiap kali puasa mesti dinuat walau sekali...tq susi.

    ReplyDelete
  9. salam ramadhan mak tuu, sedap ulam raja ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan nak..sedap ulam raja buat ulam...tq tiga lalat.

      Delete
  10. Jangan tak percaya ada diantara daun ulam tu kak zai tak kenal hehe....
    Kak zai suka ni menu sihat.

    ReplyDelete
  11. banyak pucuk kayu yg boleh dijadikan ulaman n ada yg kita xtau...tq zai.

    ReplyDelete
  12. Hari nie Zumal berbuka dengan nasi ulam dan sayur keladi...

    ReplyDelete
  13. pernah dengar orang share resipi di kat dalam radio..rasa macam best dan sihat.
    tapi, susah kot nak cari daun2 tu.....

    ReplyDelete
  14. daun2 ulaman yg ada di belakang dapur kita jer fidah...susun dlm daun kunyit yg lebar tu gulung elok2, ikat n ricis halus...tq fidah.

    ReplyDelete
  15. Best sgt!!!.. saya mmg penggemar ulam2.. mmg tak akan tolak terutama klu pekena dgn ikan bakaq.. :) :)

    ReplyDelete
  16. yeke mmg sedap ni khir khalid kalau tmbh ikan bakar lagi menyelerakan...tq

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist