Untuk bersahur tidaklah perlu hidangan penuh semeja. Bagi PI cukup demgan 3 butir tamar, segelas susu, sepinggan nasi panas bersama telor asin, ikan goreng , sambal belacan dan ulaman. Memang membuka selera di awal pagi. Kalau ada semua tu kejaplah perut menahan kelaparan puasa seharian.
Resepinya tentulah teramat mudah. Ramai yang tahu menyediakannya. Buah tamar boleh saja dibeli untuk stok sepanjang masa berpuasa Ramadan. Telor asin boleh dibuat sendiri terlebih awal sebelum puasa.
Caranya belilah... telor itik/ayam sebanyak diperlukan.
2. Bersihkan telor tersebut dengan membasuhnya.
3. masak air garam sebeg pelastik kecil yang biasa dijual di kedai tu.
4. Sejukan air garam isi dalam bekas pelastik dan masukan telor.
5. Apabila telor yang direndam telah timbul ke permukaan maknanya telor asin sudah cukup masin dan boleh direbus.
Maka bolehlah bersahur dengan nasi telor asin rebus, tamar, segelas susu, sambal belacan, ikan goreng dan ulam. Mudahnyalah...tak perlu resepi apa-apa.
Tapi perlu juga mengikuti tajuk yang diberi agar tak lari maksudnya kan. Jadi PI pilih resepi bagaimana nak buat sambal belacan yang sedap untuk digabungkan bersama hidangan yang amat ringkas tika sahur.
Sambal air asam penyet-penyet.
Bahan-bahannya.
5 biji cili api.
Sedikit belacan
Sedikit asam jawa
dan garam secukup rasa.
Caranya
Patah-patahkan cili api, campur semua bahan dengan sedikit air. Penyet-penyetkan cili api supaya kepedasannya terasa. Hmm silakanlah santap.
Heh..heh..Apalah PI ni tayang resepi sambal belacan jer....Dah itu saja rezeki yg ada pun untuk bersahur. Syukur Alhamdulillah....
Wah, nanti boleh la buat telur asin sendiri...
ReplyDeletecubalah zumal ikut cara yg kak beri tu...tq
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteSelamat bersahur dengan resepi yang ringkas tu...tetapi walaupun ringkas kecur juga air liur mengenang ulam dan sambal belacan...
wsalam dik ustaz..xyah nak beradun sgt cara mkn utk sahur ni kan...ada sambal ikan asin berselera kita mkn nasi...tq abuikhwan.
Deleteboleh juga di coba menu makanan ini :)
ReplyDeletecuba susi simple sgt ni...tq
DeleteWah sedap
ReplyDeleteyes sedap n simple...tq MKL
DeleteArwah mak saya selalu buat telur masin dulu.....tetiba teringat...huk..huk..
ReplyDeleteThanks for cara2 nak buat telur masin tu..tak pernah buat sendiri, tapi rasa macam nak cuba.
Kalau bersahur, makan yang simple2 lagi best rasanya...
yeke...di bulan ramadan ni hati kita sebak mengenangkan insan2 yg kita syg tapi tlh meninggalkan kita...
ReplyDeletecubalah buat telor asin sendiri fidah..x susah pun tq.
yeke..best kan xyah nak dibeli tq diana.
ReplyDeleteTQ sbb sharing cara buat telur asin. Cuma kat tempat SB agak sukar jumpa org jual telur itik fresh
ReplyDeletewc sue...tiada telor itek boleh gunakan telor ayam...pilihlah yg agak besar...tq.
ReplyDeletetak dinafikan kak PI memang sedap menu seperti ini.
ReplyDeleteadakala saya memilih makan dengan budu
yella sedap tu membuka selera...tq arz moha.
ReplyDeleteOk sgt tu kak.. sedap tu. Sahur klu hidangan berat2 sgt pun tak syoklah.. :D
ReplyDeletesimple ker masakan utk sahur kan...tq khir khalid.
ReplyDelete