APA PILIHAN KAWAN-KAWAN SEMUA SEBAGAI PEMANIS MULUT BERBUKA PUASA NANTI SELAIN TAMAR? PI PILIH YANG INI...JOM TELITI RESEPINYA....TAK SEMPAT DIMASAK HARI INI, ESOK LUSA BOLEH JUGA....
Kuih Pulut Inti Manis
Kuih tradisional memang tidak pernah ditinggalkan, masih dibuat oleh anak muda turun menurun dan akan tetap menjadi pilihan masa kini. Kali ini Mingguan Wanita ingin kongsikan kuih Pulut Inti Manis, rugi jika anda tidak tahu buat kuih mudah dan sedap ini. Jom, cuba!
Bahan-bahan:
100 gm beras pulut
50 gm santan
100 gm air
3 gm garam
Bahan inti kelapa manis:
300 gm kelapa parut
50 gm gula merah
10 gm gula putih
3 gm garam
Cara membuat:
- Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
- Setelah pulut masak, angkat.
- Untuk inti kelapa manis, masukkan gula pasir, gula merah dan air ke dalam kuali. Masak hingga gula hancur.
- Masukkan kelapa parut dan gaul hingga semua sebati. Kacau hingga agak kering. Biarkan ia sejuk.
- Letakkan inti kelapa manis di atas pulut yang telah dibentuk bulat
Sedapnya..acik suka beli pulut inti ni.acik memang tak pernah buat sendiri ni paridah
ReplyDeletesaya pun belum pernah buat yg inti manis ni selalu buat yg inti pedas request anak2 bole try nnt P..
ReplyDeleteInti da ada cuma nk cr pulut je ni
ReplyDeleteTak pernah buat kuih ni....
ReplyDeleteLemak manis pastinya...boleh dicuba ni
saya mmg sukakan pulut terutamanya pulut panggang ...
ReplyDeleteSedapnyer... Bulan puasa ni, dugaan kat internet dengan gambar2 makanan ni agak mencabar iman ler. Bukan nak berbuka tetapi teringin sehingga tercari2... Ade jual kat mane yer?
ReplyDeletep/s: Terima kasih sentiasa bersama Relaks Minda. Kini.... Salam terakhir dari Relaks Minda... @ http://relakssminda.blogspot.com/2013/02/artikel-terakhirsalam-buat-semua.html
dah jarang jumpa kuih ni kak.. nampaknya kena belajar buat sendiri ni..hihi... teringin plak
ReplyDeleteMacam sedap laa :D
ReplyDeleteBestnya tengok.. menyelerakan.. sweet.. :) :)
ReplyDelete