Friday, 19 June 2015

PUDING.SUSU BUAH...

ASSALAMUALAIKUM....

SALAM JUMAAT YANG MULIA...

SUDAH MASUK HARI KEDUA RAMADAN DAN BERMAKNA KITA SEDANG BERADA DI FASA AWAL BERPUASA. BAGI YANG BERPUASA HANYA PADA BULAN RAMADAN MEMANG AGAK BERAT JUGA MENAHAN LAPAR DAHAGA DAN PERKARA-PERKARA YANG DITEGAH MELAKUKAN AGAR TIDAK MEMBATALKAN PUASA....KUATKAN IMAN PASTI DUGAAN DAN CABARAN APA SAJA MAMPU DILEPASI...

SETELAH SEHARIAN BERPUASA HADIAHKAN PADA DIRI SANTAPAN ENAK PULA...MASAKLAH LEBIH SIKIT AGAR BOLEH DIHULUR KEPADA JIRAN-JIRAN TERDEKAT ATAU DIBAWA KE SURAU/MASJID UNTUK DINIKMATI BERSAMA JEMAAH YANG SELESAI SOLAT TARAWEH...

NAK MASAK APA YA PETANG NI...KURMA NASI DAN LAUK MEMANG SUDAH MESTINYA ADA...KUIHMUIH PUN JANGAN KETINGGALAN JUGA...MASAK PUDING JER SEBAGAI DESERT SEDAP TU..



Puding Susu Buah
BAHAN-BAHAN :
1 paket serbuk agar-agar (10g/11g)
1/2 cawan gula halus
600ml air
200ml susu cair
1/4 cawan susu pekat manis
buah-buahan dalam tin secukupnya - ditapis airnya
1 biji putih telur - dipukul hingga menjadi meringue
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar air
1/4 sudu kecil garam
CARA-CARA :
1. Masak air, serbuk agar-agar & gula hingga mendidih.
2. Kecilkan api, masuk kan susu cair & susu pekat manis. Gaul rata.
3. Campur tepung jagung bersama 1 sudu besar air, pastikan tidak bergentel.
4. Setelah agar-agar mendidih kecil, masuk kan bancuhan tepung jagung & garam. Gaul rata hingga pekat sebelum matikan api.
5. Bubuh buah-buahan kedalam acuan.
6. Tuang sedikit cecair agar-agar. Masuk kan kedalam freezer 5 minit.
7. Bahagi cecair agar-agar kepada 2 bahagian. Setiap bahagian dibubuh warna & setengah meringue. Gaul hingga sebati.
8. Tuang campuran agar-agar pertama ke dalam acuan & masuk kan kedalam freezer 5 minit atau hingga mengeras.
9. Tuang bahagian akhir kemudian biarkan sejuk dahulu sebelum dimasuk kan kedalam peti sejuk.
Resepi Oleh : Noor Abdul Rahim
Gambar Oleh : Suriea Noor

14 comments:

  1. Rumah kakak jarang buat kuih PI (mamanya malas hihi...) Kalau teringin beli aje. Apa lagi balik kerja sepanjang jalan setiap kali jumpa taman ada aje yg berjualan berderet-deret. Kalau hari cuti aje kakak masak. Hari kerja memang pakai beli aje - senang. Sampai rumah mandi, solat, duduk tadarus. Agak lagi 10 minit nak buka panaskan semua dlm microwave heee.... itulah style kakak ni PI (malu tutup muka hihi...)

    ReplyDelete
  2. kak pun gitu juga...bulan puasa ni ramai yg berjualan kuihmuih n laukpauk ..xpayah nak susahpayah masakpun...tapi kalau ramai di rumah seronok juga memasak utk keluarga...tq kakzakie.

    ReplyDelete
  3. sedapnya..bulan puasa ni jarang berbuka mkn kuih muih, selalunya mkn nasi, dah kenyang...kuih muih ni time moreh, lepas tarawih..

    ReplyDelete
  4. kak pun sama tapi kuih2 ni nk juga bila perut dh lapang lepas solat...tq nohas.

    ReplyDelete
  5. salams kak, tergoda tgk agar2 yg cantik tu:):)yummmyyy

    ReplyDelete
  6. wsalam amiiza sedap ni..tq

    ReplyDelete
  7. Saya suka puding karamel PI.

    ReplyDelete
  8. rasanya pasti segar nikmat dan lezat karena puding perpaduan dengan susu kental manis ehmm....saya like banget

    ReplyDelete
  9. puding masuk dalam peti sejuk ... segar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela qv puding sejuk baru sedap kan..tq.

      Delete
  10. Assalamualaikum kak,
    Jengkreng..menitik air liur nengoknyee time bulan pose ni..
    Mohon copypaste resepi ye kak...Nak suruh org rumah buat la...

    ReplyDelete
  11. wsalam dik ustaz..
    sedak mat nampak te yerk...heh..heh..guro jer..
    silakan nyalin resepinyer ter...tq abuikhwan..

    ReplyDelete
  12. Sedap ni klu buat berbuka puasa.. mmg menyelerakan.Saya pun antara penggemar puding termasuk yg ini juga.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist