TERLIUR TAK TENGOK RENDANG AYAM HIJAU NI? BIASANYA RENDANG WARNANYA MERAH ATAU COKLAT KEPERANGAN. YANG INI HIJAU PULA YA. DIMAKAN DENGAN NASI LEMAK, NASI BIASA ATAU ROTI SEDAP SANGAT NI. JOM CUBA RESEPI NI....
RENDANG AYAM HIJAU
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan sawit KHALIS
4 cawan air
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan sawit KHALIS
4 cawan air
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.
2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut
3. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
4. Tambah kerisik dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).
5. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masukkan juga beberapa biji cili padi yang dititik. Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah. Matikan api. Bolehlah dihidangkan.
Sumber : Resepi Sheila Rusly
suka semua jenis rendang...rendang ijo minang..
ReplyDeleteagaknya rendang minang ni..tq nohas.
Deleteww...rendang ayan hijau sepertinya super duper lezat, melihat hijaunya bikin selera meningkat tuh..ijin bookmark resepnya ah
ReplyDeleteok jer silakan chilembu thea.
Deletejie jrg boleh mkn rendang ni..lazat2..
ReplyDeletemmg lazat jie..cubalh...tq
Deletesedap rendang hijau ni, biasa dah rendang merah kan, ni hijau pasti lebih bestttt
ReplyDeleteyelah noor lain dari yg biasa ni...tq nooriah.
Deletekepedasan dan cilik dia tu yg penting.. kalau ikan pun, layanzzz..
ReplyDeletesuka pedas ya gee...sedap ni tq.
DeleteSalam kak.. memang peberet kami klu rendang.. tapi selalu buat yg biasa je.. yg mcm ni blm pernah cuba.. nnti nk try lah..:)
ReplyDeletewsalam atie...cuba resepi rndang hijau pula...tq
Deletemn nak cari santan khalis tu akk;-)
ReplyDeletentah..kat pasaraya ada kot...tq anies.
ReplyDeleteSesekali tukar selera, menarik juga kan.
ReplyDeleteMakan pulak dengan nasi panas....uuummmpphhhh!!!
ya fidah cuba resepi baru...tq
ReplyDelete