ANAK-ANAK PI GEMAR SEKALI DENGAN KUIH PUTU PIRING NI. MUDAH DIDAPATI DIJUAL DI PASAR-PASAR MALAM ATAU DI GERAI TERTENTU TERUTAMA PADA BULAN PUASA. BAHAN ASASNYA TEPONG BERAS, GULA MERAH DAN KELAPA SAJA. NAMUN KUIH TRADISI NI AGAK RUMIT JUGA BUATANNYA...TAPI TAK SALAH KALAU RAJIN NAK MENCUBA MEMBUATNYA....SEDAP NI DIMAKAN PANAS....
RESEPI PUTU PIRING
Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping)
2 cawan tepung beras
3/4 sudu garam
150ml air panas
1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)
1/2 cawan gula melaka,diparut
5-6 helai daun pandan
kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
Daun pisang digunting 2inci persegi
2 cawan tepung beras
3/4 sudu garam
150ml air panas
1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)
1/2 cawan gula melaka,diparut
5-6 helai daun pandan
kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
Daun pisang digunting 2inci persegi
Cara-membuatnya:
Tepung beras digoreng tanpa minyak 5 minit. Ayak dan biarkan sejuk.
Campurkan garam dgn air panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. Renjis2kan pada tepung.
Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya air panas
Panaskan pengukus.Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.Tabur sedikit tepung , kemudian sedikit gula merah.
Tambah sedikit tepung lagi diatasnya. Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas.) biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.
Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.Sedia untuk dihidang dan disantap.
sedap..kalau kat kuala kangsar, putu piringnya tebal, inti kelapa..suka dua2..
ReplyDeleteSEDAP KUIH LAMA NI...TQ NOHAS.
Deletesaya tak pernah makan putu piring, mungkin dulu2 tak didedahkan dgn putu piiring ni jadi tak tau rasa nya, terok kan !! hehe
ReplyDeletePUTU PIRING NI LAIN DARI PUTU MAYAM KESUKAAN ORG KEDAH TU NOOR...TQ
DeleteSedapnya...
ReplyDeleteSelalu jugak beli kalau pegi pasar malam..
KAT PASAR MLM NMPK PENJUALNYA XMENANG TGN KAN...TQ FIDAH.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekegemaran saya
ReplyDeleteYEKE...SEDAP TU...TQ MKL.
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteTerliur pula tengok putu piring tu. Kalau di tempat saya putu piring warna kuning. Ada satu gerai di tempat saya yang menu jualannya hanya putu piring Boleh dikatakan ramai pelanggan yang datang membeli termasuk saya. Memang sedap putu piring buatannya.
WSALAM DIK USTAZ..XPERNAH TENGOK LAGI PUTU PIRING ...MESTI SEDAPTU KALAU RAMAI PEMBELI YG BERATUR...TQ ABUIKHWAN.
DeleteCantik gebulah PI putu piring putih
ReplyDeleteKalau di JB ni kebanyakannya putu piring warna kuning
Kakak tak pernah buat tapi beli selalu. Kalau teringin nak buat boleh lihat sini.
SEBELAH KL NI PUTU PIRINGNYA PUTIH KAKZAKIE NMPK LBH ASLI KAN...KALAU NK CUBA BUAT BOLEH CUBA RESEPI YG DIBERI..TQ
DeleteKuih kegemaran arwah mak kak zai. Selalu beli terutama dibulan ramadhan, anak2 pun suka makan.
ReplyDeleteYEKE..SEDAP NI JADI HIDANGAN BERBUKA...TQ ZAITUN.
Deleteni fav sy...kt kg dulu ada org jual. gula n tepung sm padat. laaa ni sy rs tepung je gula ntah ke mana ;-)
ReplyDeleteELOKLH TU..GULANYA XBERLEBIHAN ANIES..MANIS SGT KAN XBAIK UTK KSHTAN..TQ ANIES.
ReplyDeletemmg sdp kalau dimakan panas2 disamping keluarga..sambil2 tu berborak kelakar..bestnya..
ReplyDeleteHEH..HEH..MKN SAMBIL BORAK2 NI LAJU JER JIE KAN...TQ
Deletesaya teringin gak nak mencuba . tgk org buat kat pasar mlm tu mcm senang je tapi kena ada kain maslin la kan ...
ReplyDeleteCUBALH QV XCUBA XTAU KAIN MUSLIN TU KAIN YG PUTIH JER...TQ.
ReplyDelete