INILAH ANTARA RESEPI SARAPAN PAGI YANG GEMAR DISEDIAKAN IBU-IBU DI KAMPUNG SELAIN LEMPENG, CEKODOK, APOM DLL YANG CEPAT DAN MUDAH TAPI MENGALAS PERUT SEHINGGA MAKAN TENGAH HARI PULA.
RESEPI APOM LENGGANG
Siapa yang pernah makan apom lenggang masa kecil dulu pasti teringat akan kesedapan apom ni. Cara nak buat apom lenggang ni mudah sahaja. Ada resepi yang menggunakan nasi dan ada juga yang menggunakan ragi. Untuk resepi apom lenggang di bawah ni Che' Nom gunakan nasi sejuk mengikut cara yang dibuat oleh orang-orang tua dahulu. Apabila bancuhan diperap, rasa yang enak dari beras dan tekstur yang lembut dan gebu akan terhasil.
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 2 jam | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: minutes
Jumlah Hidangan : 15 biji
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil yis
1 cawan santan
1 biji telur
sedikit garam
Bahan untuk kisar halus:
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:
Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung.
Tips:
Seeloknya adunan apom lenggang diperam semalama, tetapi ingat santan perlu dimasukkan keesokan harinya
Siapa yang pernah makan apom lenggang masa kecil dulu pasti teringat akan kesedapan apom ni. Cara nak buat apom lenggang ni mudah sahaja. Ada resepi yang menggunakan nasi dan ada juga yang menggunakan ragi. Untuk resepi apom lenggang di bawah ni Che' Nom gunakan nasi sejuk mengikut cara yang dibuat oleh orang-orang tua dahulu. Apabila bancuhan diperap, rasa yang enak dari beras dan tekstur yang lembut dan gebu akan terhasil.
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 2 jam | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: minutes
Jumlah Hidangan : 15 biji
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil yis
1 cawan santan
1 biji telur
sedikit garam
Bahan untuk kisar halus:
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:
Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung.
Tips:
Seeloknya adunan apom lenggang diperam semalama, tetapi ingat santan perlu dimasukkan keesokan harinya
sedap ni..manis2 lemak..sedap dimakan begitu saja..
ReplyDeletePEBERET KAK JUGA NI NOHAS...TQ
DeleteKalau makan apom ni tak payah berkuah atau sambal,sedap.
ReplyDeleteAPOM NI LEMAK MANISNYA DH CUKUP ZAI...TQ
Deletesedap ni makan time panas2 kan..
ReplyDeleteYA SEDAP WAWA...TQ
Deletetime panas2 sedap sangat.
ReplyDeleteMASA PANAS LEMBUT N HARUM NI..SEDAP...TQ MKL.
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteBaru la ni dengar apom lenggang, sebelum ni tak pernah tahu pon. Kalu apam cate, apam debab besalah dengar dan makan masa budak-budak dulu. Tapi yang ini nampak macam tose pun ada..
Mesti sedap kan..
WSALAM DIK USTAZ..APOM LENGGANG NI SBB DILENGGANG DLM KUALI..BETTERNYA MCM BUAT APOM BIASA CUMA CAIR SEDIKIT RASANYA LEMAK MANIS XSPT TOSE...TQ ABUIKHWAN.
DeleteDuh kak.. menetes air liur nih di buatnya :)
ReplyDeleteYES SEDAP NI SUSI...TQ
Deleteenakna,,,, sangat cocok ni di santap di siang hari ketika santai..Obat Sakit Pinggang
ReplyDeleteYES ENAK NI TIME MINUM PAGI R PETANG....TQ AJI NUGRAHA
DeletePernah makan..tapi tak pernah cuba buat lagi.
ReplyDeleteTerima kasih resipinya Kak Paridah
CUBA BUAT PULA FIDAH...TQ
Deleteaduhh..sedapnya apom ni sis.. selalu dok beli je...hihi
ReplyDeleteYEKE...YG DIBELI KENA DGN SELERA OK JER ATIE...TQ
DeletePerut terangsang
ReplyDeleteTampak apom lenggang
sedapnya melayang
Pagi hingga siang
APOM LENGGANG KAK JAMU ANISAYU
ReplyDeleteSILAKAN JGN MALU
TQ ANISAYU.