Thursday, 19 March 2015

SANTAPAN DULU-DULU...

ASSALAMUALAIKUM

PERNAH MAKAN GINI...NASI BERULAMKAN PETAI BERSAMA TEMPOYAK YANG DIGAUL DENGAN CILI PADI TUMBUK? KALAU DITAMBAH DENGAN IKAN GELAMA KERING YANG DIGORENG...FUHH NIKMATNYA...


ADA YANG KATA MAKAN UNTUK HIDUP JER. MAKNANYA CARA MAKAN YANG SEDERHANA TAPI CUKUP MENYELERAKAN. SEPERTI SELERA MAKAN ORANG-ORANG KAMPUNG. ADA NASI, ADA LAUK, SAMBAL DAN ULAM SUDAH MEMADAI. KOLESTEROL TENTU TAK TINGGI DAN JANGKA HAYAT HIDUP TENTU LEBIH PANJANG.


TIDAK BERSELERAKAH CUMA MAKAN NASI BERLAUK IKAN BAKAR, REBUS ATAU GORENG, BERULAMKAN PETAI, KERDAS, JERING, PEGAGA, TIMUN, PUCUK SELOM, PUCUK GAJUS BERSAMBALKAN BUDU YANG DIPATAH-PATAHKAN CILI API DAN LIMAU NIPIS  YANG DIPERAH. BAGI ORANG-ORANG DI UTARA MEREKA SUKAKAN SAMBAL BELACAN YANG SANGAT ISTIMEWA KESEDAPANNYA TAPI BUKAN BUDU SEPERTI KESUKAAN ORANG-ORANG DI PANTAI TIMUR. TAPI ULAM DAN LAUKNYA SERUPA SAJA.



24 comments:

  1. yang gambar ke 2 lalapan apa itu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASAKAN THARI YG SIMPLE AJA TU IPAH...TQ.

      Delete
  2. Alamak, ulam-ulaman dan sambal tempoyak yang menjadi fevret saya.... Piiiii ajaklah saya makan samaaaa.... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH...FEVERET SWEETIE YA..JEMPUT MAI MKN DGN KAK...TQ SWEETIE.

      Delete
  3. Dah lama rasanya tak makan ulam-ulaman nie ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ULAM NI BGS UTK KSHTN JIKA DIAMALKN...TQ ZUMAL.

      Delete
  4. Oh tempoyak lama juga tak jumpa

    ReplyDelete
  5. Pernah jugak makan tempoyak dengan cili tumbuk camtu...tapi biasanya cili masak...tumbuk lumat pastu campur gaulkan sekali dengan tempoyak ... kadang tu buat tempoyak masak...cuma tambah serai titik, bawang merah ditumbuk lumat...daun kunyit dihiris halus, garam dan perasa dan kunyit serbuk...

    Masak atas api perlahan ditambah sedikit air sambil dikacau selalu hingga kering dan masak...sedap untuk dijadikan colek ulam2an...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAPNYA SAMBAL TEMPOYAK RESEPI BUNDA NI...BOLEH CUBA NI...TQ BUNDA.

      Delete
  6. lama tak makan ulam buah kerdas...org Perak panggil buah geduak..

    ReplyDelete
  7. sekali-sekaal saya pun layan gini gak.. tapi bila balik kampung.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AIK BILA BALIK KG JER..TP MMG SEDAP SESEKALI MKN GINI BERSAMA FMLI...TQ LIA UMMIIRFAN.

      Delete
  8. Ya Allah! Tensionnya nak habiskan entri ni *_* Tak tahan setakat mendengarnya. Nak juga merasa. Tetiba terbayang nasi panas, sambal belacan dan ikan bakar. Meleleh air liur dibuatnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH..TERLIUQ JUGA YER..TQ MUMMYDEARIE.

      Delete
  9. saya kalau tengok nasik berhidang siap ada ulam,sambal belacan ikan goreng memang tak boleh tolak la..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SELAMBA JER NGADAPNYA YER DIANA..SAMALH KITA..TQ DIANA.

      Delete
  10. Makan berlauk dan ada ulam macam ini boleh buat kak zai makn bertambah, sedap sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAKAN SIMPLE GINI MMG SDP ZAI...TQ ZAITUN.

      Delete
  11. santapan sekarang pun macam ni juge....

    ReplyDelete
  12. YEKE...HEH..HEH..TERUTAMA TIME HUJUNG BULAN YA...TQ mUHAMMAD NIZAM..

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist