PERNAH MAKAN GINI...NASI BERULAMKAN PETAI BERSAMA TEMPOYAK YANG DIGAUL DENGAN CILI PADI TUMBUK? KALAU DITAMBAH DENGAN IKAN GELAMA KERING YANG DIGORENG...FUHH NIKMATNYA...
ADA YANG KATA MAKAN UNTUK HIDUP JER. MAKNANYA CARA MAKAN YANG SEDERHANA TAPI CUKUP MENYELERAKAN. SEPERTI SELERA MAKAN ORANG-ORANG KAMPUNG. ADA NASI, ADA LAUK, SAMBAL DAN ULAM SUDAH MEMADAI. KOLESTEROL TENTU TAK TINGGI DAN JANGKA HAYAT HIDUP TENTU LEBIH PANJANG.
TIDAK BERSELERAKAH CUMA MAKAN NASI BERLAUK IKAN BAKAR, REBUS ATAU GORENG, BERULAMKAN PETAI, KERDAS, JERING, PEGAGA, TIMUN, PUCUK SELOM, PUCUK GAJUS BERSAMBALKAN BUDU YANG DIPATAH-PATAHKAN CILI API DAN LIMAU NIPIS YANG DIPERAH. BAGI ORANG-ORANG DI UTARA MEREKA SUKAKAN SAMBAL BELACAN YANG SANGAT ISTIMEWA KESEDAPANNYA TAPI BUKAN BUDU SEPERTI KESUKAAN ORANG-ORANG DI PANTAI TIMUR. TAPI ULAM DAN LAUKNYA SERUPA SAJA.
yang gambar ke 2 lalapan apa itu?
ReplyDeleteMASAKAN THARI YG SIMPLE AJA TU IPAH...TQ.
DeleteAlamak, ulam-ulaman dan sambal tempoyak yang menjadi fevret saya.... Piiiii ajaklah saya makan samaaaa.... :(
ReplyDeleteHEH..HEH...FEVERET SWEETIE YA..JEMPUT MAI MKN DGN KAK...TQ SWEETIE.
DeleteDah lama rasanya tak makan ulam-ulaman nie ^-^
ReplyDeleteULAM NI BGS UTK KSHTN JIKA DIAMALKN...TQ ZUMAL.
DeleteOh tempoyak lama juga tak jumpa
ReplyDeleteSUKA TEMPOYAK JUGA...TQ SUD@IS.
DeletePernah jugak makan tempoyak dengan cili tumbuk camtu...tapi biasanya cili masak...tumbuk lumat pastu campur gaulkan sekali dengan tempoyak ... kadang tu buat tempoyak masak...cuma tambah serai titik, bawang merah ditumbuk lumat...daun kunyit dihiris halus, garam dan perasa dan kunyit serbuk...
ReplyDeleteMasak atas api perlahan ditambah sedikit air sambil dikacau selalu hingga kering dan masak...sedap untuk dijadikan colek ulam2an...
SEDAPNYA SAMBAL TEMPOYAK RESEPI BUNDA NI...BOLEH CUBA NI...TQ BUNDA.
Deletelama tak makan ulam buah kerdas...org Perak panggil buah geduak..
ReplyDeleteKERDAS NI SDP DIULAM...TQ NOHAS.
Deletesekali-sekaal saya pun layan gini gak.. tapi bila balik kampung.. hihi..
ReplyDeleteAIK BILA BALIK KG JER..TP MMG SEDAP SESEKALI MKN GINI BERSAMA FMLI...TQ LIA UMMIIRFAN.
DeleteYa Allah! Tensionnya nak habiskan entri ni *_* Tak tahan setakat mendengarnya. Nak juga merasa. Tetiba terbayang nasi panas, sambal belacan dan ikan bakar. Meleleh air liur dibuatnya....
ReplyDeleteHEH..HEH..TERLIUQ JUGA YER..TQ MUMMYDEARIE.
DeleteHmmm yummi :)
ReplyDeleteJEMPUT MKN...TQ PENGETAHUAN PRODUK...
DeleteMakan berlauk dan ada ulam macam ini boleh buat kak zai makn bertambah, sedap sangat.
ReplyDeleteMAKAN SIMPLE GINI MMG SDP ZAI...TQ ZAITUN.
Deletesantapan sekarang pun macam ni juge....
ReplyDeleteYEKE...HEH..HEH..TERUTAMA TIME HUJUNG BULAN YA...TQ mUHAMMAD NIZAM..
ReplyDeleteSELAMBA JER NGADAPNYA YER DIANA..SAMALH KITA..TQ DIANA.
ReplyDelete