Untuk sarapan esok pagi elok kalau disiapkan pada malamnya. Seperti kuih bingka tepung beras ni Orang sebelah utara menyebutnya kuih bengkang. Bingka tepung beras sedap rasanya jika sesuai dengan lemak manisnya. Bahan utamanya pun tak banyak cuma tepong beras, santan, gula, secubit garam saja. Dalam resepi ni dimasukan sedikit tepung kacang hijau tapi kalau tak digunakan pun tak mengapa.
BINGKA TEPUNG BERAS
BAHAN
2cwn tepung beras
4sdb tepung kacang hijau
1cwn pati santan
11/4cwn gula
850ml air
Garam secukupnya
2cwn tepung beras
4sdb tepung kacang hijau
1cwn pati santan
11/4cwn gula
850ml air
Garam secukupnya
CARANYA
Satukan tepung dan gula .
Masukkan santan dan air sedikit demi sedikit . Masukkan garam .
Adunan x la terlalu pekat dan x terlalu cair . Tapis adunan .
Kacau atas api hingga pekat dgn api yg sederhana
Loyang mesti la disapu dgn sedikit minyak
Bakar hingga masak .
Satukan tepung dan gula .
Masukkan santan dan air sedikit demi sedikit . Masukkan garam .
Adunan x la terlalu pekat dan x terlalu cair . Tapis adunan .
Kacau atas api hingga pekat dgn api yg sederhana
Loyang mesti la disapu dgn sedikit minyak
Bakar hingga masak .
Mesti sedap kuih tu. Ada bahan nanti bolehlah try. =)
ReplyDeleteCUBALH FAARIHIN..TQ
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteNampak sedap. Ringkas aje bahan2 dan cara membuatnya. Mohon copy resepinya (dah copy pun, hehe). Insya-Allah nanti nak cuba membuatnya.
WSALAM DIK USTAZ...COPYLAH...RAJIN JUGA MEMASAK YA...BAGUS TU...TQ ABUIKHWAN.
Deletekuih muih tradisional mcm ni...sentiasa memikat selera,kan..walaupun bahan yg digunakan simple ja..
ReplyDeleteSEDAP BINGKA GUNA TEPONG BERAS NI DRPD GUNA TEPUNG GANDUM...LAIN RASANYA...TQ KHAMSIAH.
DeleteDah lama tak makan ^^
ReplyDeleteYEKE...SUSAH JUGA NK JUMPA DIJUAL KAN...TQ ZUMAL.
Deleteenaknya hmmmmm
ReplyDeleteObat Jelly Gamat Gold G
YES SEDAP NI..TQ AJI NUGROHO.
DeleteKalau terus bakar je tak perlu di kacau dulu atas api... boleh tak PI. Saya tak pernah buat kuih ni dan tak tahu pun resepinya... nilah baru tahu. Saya ni dlm bab masak-masak ni... kalau banyak step malas la pulak nak mencuba. Tak kuasa nak mencuci barang2 yang di gunakan tu... ada sedikit kemalasan kat situ.
ReplyDeletexboleh sweetie...kena dikacau diatas api perlahan...bila adunan agak pekat tuang dlm bekas utk dibakar pula..sekep saja tu...tq sweetie.
DeleteWaahh... kakak jadi teringin pulak nak mencuba.
ReplyDeleteTengok cara kuih yg dipotong tu buat kakak ngences hihi..
HEH..HEH...SEDAP NI KAK ZAKIE CUBALAH...TQ KAKZAKIE.
Deletelama tak makan..sedap kuih nie ^_^
ReplyDeleteJom Vote blog acik bagi msmw
YA SEDAP KUIH LAMA NI TQ ACIK.
Deletesedapnya..kerak kat atas tu yg best..
ReplyDeleteYELA NOHAS BINGKA NI KERAKNYA LEMAK SEDAP...TQ NOHAS.
DeleteBaru saja SB nak kumpul bhn, tapi santannya pulak takda..
ReplyDeleteHEH..HEH...ESOK MASIH ADA TU...TQ SUE BEE.
DeleteKuih-kuih jenis lembut macam ni memang faveret anak-anak saya. Budak-budak memang suka, tapi bila tangan melekit sambil main mainan tu yang leceh sikit kita nak mengemasnya. Hehe
ReplyDeleteBINGKA NI XMELEKIT SGT...TAPI ANAK2 NI IKUT SUKA DIA SAJA BILA NK MKN SAMBIL BERMAIN...EMAK AYAHNYALH YG KENA MELAYAN KERENAH ANAK2NYA TU...TQ SYLARIUS.
ReplyDelete