MAKAN NASI TANPA SAMBAL DIRASAKAN BAGAI ADA YANG KURANG DALAM MENU SANTAPAN HARIAN KITA KAN...WALAU LAUK PAUKNYA PEDAS RASANYA KEBANYAKANNYA TAPI SAMBALNYA TETAP TAK DILUPA. MESTI NAK ADA JUGA.
TAPI SAMBAL TOTOK JAWA NI LAIN PESEN SIKIT CARA BUATANNYA...SEDAPNYA GERENTI...KALAU DITAMBAH TEMPOYAK OK JUGA...CUBALAH YA..
Ni sambal jawa paling meletop!!! Anak jawa WAJIB pandai buat sambal ni baru boleh jadi menantu...hehehehe smile emoticon
SAMBAL TOTOK JAWA
Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2)
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2)
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Caranya:
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi
kalau ada sambal ni nasik mesti laris sangat tambah dua tiga kali walaupun tkdak lauk lain sedappp
ReplyDeleteyela noor..sambl tu pembuka selera...tq nooriah.
DeleteSedap, ada sambal lebih selera. Tempoyak tu susah skit tapi ia yang important kan :)
ReplyDeletexder sambl ada yg xberselera nk mkn tu...tq babYpose.
Deleteresepi asli saya sbg anak jawa , kami x gunakan belacan dan lada besar . suma cili padi , bawang merah , bawang putih dan ikan bilis . semunya mentah saja aka tak perlu digoreng dan makan dgn nasi panas bersama sayur bening dan ikan masin ... memang meletop !
ReplyDeleteyeke..tapi jenis masakan jawa yg asli ni mmg sedap rasanya...tq qv.
ReplyDeletex penah rs x penah msk tp penah dgr je ;-)
ReplyDelete