Wednesday, 4 March 2015

AYAM PENYET...ISTIMEWA.

ASSALAMUALAIKUM...

BANYAK TERDAPAT RESTORAN AYAM PENYET DI KL ATAU DIMANA SAJA. TAK SUSAH NK CARI KALAU TERINGIN NAK JAMU SELERA. KEBANYAKAN RESTORAN AYAM PENYET DIMILIKI WARGA INDONESIA YANG BERMASTAUTIN DI SINI DAN MEREKA MEMBAWA RESEPI KEBANGGAAN WARGANEGARA MEREKA KE SINI PULA. RESEPI MASAKANNYA YANG ENAK TENTU AKAN MENDAPAT SAMBUTAN. WALAU DIMANA SAJA DISAJIKAN.

 MENIKMATI AYAM PENYET DI RESTORAN BERSAMA KELUARGA MAHAL JUGA KOSNYA....HEH..HEH..BAGI YANG TIDAK MAMPU BERBELANJA BESAR MACAM PI LAH KAN...ORANG LAIN OK JER.

MASAK SENDIRI SAJALAH KALAU TERASA NAK MAKAN. BUKAN SUSAH SANGAT PUN. MASAK BANYAK-BANYAK BOLEH BERKENDURI SEKELUARGA...
CARA MEMASAK AYAM PENYET

Cara Memasak Ayam Penyet

Resepi Nasi Ayam Penyet Dan Sambal Sedap

Bahan-bahan ( 6 orang )

Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Untuk Sambal
Sedikit minyak masak
10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
3 sudu gula merah/secukup rasa
Untuk Nasi
3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
3 ulas bawang putih
satu btg kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit butter
garam
kiub pati ayam/daging
6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

Cara-cara

Ayampenyet Untuk Ayam Penyet
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Sambal_ayam_penyetUntuk Sambal
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
Masukkan gula merah dan gaul rata.
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
NasiayampenyetUntuk Nasi
Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.




PIC GOOGLE.

15 comments:

  1. Dulu saya tak berapa suka sangat nasi ayam penyet ni tapi sekarang boleh dikategorikan makanan febret..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK PUN SUKA AYAM PENYET NI AISHAH NIN...TQ

      Delete
  2. Menarik resipi ni Kak Paridah..boleh cuba. Ayam di perap semalaman, mesti rasa kaw2..
    Selalunya cuba resipi ayam penyet kat kedai aje..hehe :)

    ReplyDelete
  3. KALAU BUAT SENDIRI MESTI LBH SEDAP KAN FIDAH...TQ.

    ReplyDelete
  4. Boleh tahan banyak juga bahannya. kalau saya yang buat harus tak ingat dan kena
    letak kertas catatan bahan di sebelah hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklh tu...resepi baca n hafal dulu dirujuk selalu pun ok...tq lynn.

      Delete
  5. Boleh tahan banyak juga bahannya. kalau saya yang buat harus tak ingat dan kena
    letak kertas catatan bahan di sebelah hehe....

    ReplyDelete
  6. Makanan favourite..suka ayam bakar dn sambalnya yg pedas..

    ReplyDelete
  7. AYAM DICICAH DGN SMBAL PEDAS SERTA ULAM2 SEDAP TU....TQ NOHAS.

    ReplyDelete
  8. mak aiiiiii panjangnya ingredient diaaa

    ReplyDelete
  9. HEH..HEH..AGAR JELAS CARANYA TU ANIES..TQ.

    ReplyDelete
  10. Nak kena cuba juga suatu hari nanti ni. Huhu.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist