Assalamualaikum..
Cerita dipagi hari....jeruk belimbing buluh....share resepi daripada group rr (resepi ringkas)tq Noraini Arshad.... kebetulan segala bahan dah ade terus je buat....
Belimbing buluh
Gula
Garam
Asam boi
Gula
Garam
Asam boi
Seperti buat jeruk2 lain jugak tp jeruk belimbing buluh ni perlu pemerapan yg agak lama.... lebih kurang 24jam(simpan lm peti)...baru sedap dimakan...biar mesra alam bru kurang masamnye...kak chaq lebihkan gula (jangan telebih sangat...membahayakan tubuh badan..kesihatan mau dijaga...elok mencegah dari dirawat...)
RESEPI FB KAK CHAQ.
RESEPI FB KAK CHAQ.
belum pernah makan belimbing cara gini Paridah tunggu belimbing besar boleh lah, yang tinggal semua nya masih kecik sbb kena buat sambal hitam hahaha
ReplyDeleteHEH..HEH..BOLEH TRY NANTI NOORIAH..TQ
ReplyDeleteBelakang rumah ada sepokok belimbing buluh ^-^
ReplyDeleteada buahnya boleh dijerukkan tq zumal.
ReplyDeleteSedapnya...terliur kak zai tengok.
ReplyDeleteSusah nak dpt belimbing sekarang sebab pokok belimbing kak zai dah mati.
yeke...kena tanam semula tu zai utk kegunaan dapur...tq zaitun.
ReplyDeleteoooo sng je ni...tp nk cr belimbing ni ssh sket
ReplyDeleteRUMAH KAK BNYK LG BELIMBING CEQ NAK MAI AMBIK...TQ ANIES.
Deletebaru baca dah rasa ngilu gigi :-)
ReplyDeleteheh..heh..masam sangatkn tapi org pantai timur suka menjeruknya...tq JM
Deletemesti sesangat masam ni...
ReplyDeletedh diperap dgn gula tentu kurg masinnya nohas...tq
ReplyDeletekalo di daerah saya itu namanya calingcing mba hehe saya juga pernah makan tuh buah haduuuuuh asem nya kagak tahan berrrrr bikin badan bergoyang :D
ReplyDeleteheh..heh..masam sangat ya...kalau dijeruk xmasam sgt...tq ipah kholipah.
Deletecubalah diana masa muda selera kpd yg masam tahan lagi dh tua mcm kak xmau dh...sakit urat perut...tq diana.
ReplyDeletesaya klu balik kg mmg buat jeruk belimbing buloh ni cuma x de asam boi je ... tgk je pun dah geram ...
ReplyDeleterumah kak bnyk belimbing ni tapi segan nk bua jeruk...tq QV.
ReplyDelete