Sunday 1 December 2013

SAMBAL HITAM PAHANG...

Bahan-bahannya utk resepi...yang utama tentulah belimbing buluh yg telah direbus hingga kering,
ikan bilis,cili padi, bawang kecil, bawang putih, minyak masak, garam jika (jika suka sebab ikan bilis sudah masin)

Caranya..
Tumbuk cili padi, ikan bilis, bawang yang telah dihiris, bawang putih, belimbing buluh, kemudian panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga garing..
Sedia untuk dimakan.

RESEPI SAMBAL HITAM PAHANG INI DIPEROLEHI DARIPADA SAHABAT FB PI, CHAH TINA. BELIAU TINGGAL DI KUANTAN DAN MENGUSAHAKAN SAMBAL HITAM INI UNTUK JUALAN. RESEPI TRADISI INI MEMANG SEDAP DAN ISTIMEWA SESUAI UNTUK HIDANGAN MAKAN TENGAHARI.

DI RUMAH KALAU ADA POKOK BELIMBING BULUH YANG BERBUAH LEBAT, BOLEH CUBA RESEPI INI. LAMA JUGA TAHANNYA KALAU DISIMPAN. TAPI RASANYA TAK SEMPAT SIMPAN DAH HABIS DIMAKAN.

PIC GOOGLE






JIKALAU BERMINAT HENDAK RASAI SAMBAL HITAM YANG ENAK INI BOLEH HUBUNGI

Chah Tina No. 25, lrg BKP 27, bndr baru ktn putri, kuantan...no ct..0139325016  



13 comments:

  1. Koi nak tanya, aok org Pahang ke?. Mana tahu resepi buat sambal hitam. Waw tentu mentua lalu dibelakang tak akan nampak apatah lagi makan dengan sambal asam rong cicah dengan ikan sungai bakar tawar. Lecor air lior koi. Dari komen sajak "Luka".

    ReplyDelete
  2. memanglah koi org Pahang sbb tu koi tahu sambal itam ni...sdak mat makan ngan sambe asam rong cicah ikan sungai bakor tawor yer...koi dh terikut care aok nulis....tq aok sudi singgah blog koi yek...

    ReplyDelete
  3. sedapnya, dah lama tak makan ni..teringat masa kecik ditemerluh, arwah mak selalu masak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE..sorry.moga arwah mak tenang di sana.....kalau nk merasa lagi sambal hitam ni boleh oder dgn Chah Tina tp buatan org lain masakan sama dengan buatan mak sendiri kan....tq sudi singgah laman kak.

      Delete
  4. pernah makan sambal ni masa di Jerantut..makan lak dgn masak tempoyak ikan patin..memang best..

    ReplyDelete
  5. masakan Pahang ni resepinya simple saja tapi kesedapannya xterkata.....tq nohas.

    ReplyDelete
  6. walaupun nampak macam dah garing dan tak menawan, sambal lagi lama masak lagi meletups rasanya. Ni sambal tradisional pahang ni kena jaga supaya ianya tidak pupus di telan zaman. Belum penah rasa tapi apa juga sambal tetap pujaan hati saya hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ni notie la ni jd buah tangan utk mrk yg hadir kenduri khwin di Pahang. Makanan tradisi yg dh ada jenama milik Phg ni....tq notie.

      Delete
  7. wah.. nampak sedap sambal hitam tu kak.. aiza tak pernah mencuba lagi.. tentu sedap masakan tradisi pahang.. :D

    ReplyDelete
  8. cubalah aiza makanan tradisi org2
















    cubalah aiza, kalau xcuba xtau rasanya mmg sedap makanan tradisi ni walau resepinya simple saja....tq Mizz Aiza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kak.. nampak sedap.. ada masa insya-Allah boleh aiza cuba resipi yang kak bagi tu.. aiza suka pedas..

      Delete
  9. nampak sedap sgt tu kak .. maaf lama x kesini KA kebusyan seminggu dua ni.. ni terjah bila free time lunch !

    ReplyDelete
  10. yele rindu juga dgn lama xjmpa kat sini tp kak xlupa KA....TQ KA

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist