بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


ASSALAMUALAIKUM...

SUDAH BERKIRA-KIRA NAK MASAK APA TENGAHARI INI?
BAGAIMANA KALAU MASAK SEBEGINI DAN DITAMBAH DENGAN IKAN PARI BAKAR.

Menu cikjah hari ni semua berapi... asam pedas ikan, bendi grg berlada bersama telur hancur, sambal grg ikan bilis n kangkung celur+sambal belacan.


PIC HATIJAH HUSIN.

SAMBAL BELACAN UNTUK DICICAH DENGAN IKAN PARI BAKAR DAH ADA TU. BELILAH JENIS IKAN PARI YANG LEMBUT SEEKOR SEDERHANA BESAR, SIANG  BASUH BERSIH-BERSIH DAN DIPANGGANG.



PIC BN KEDAH.

Air Asam Ikan Bakar

AIR ASAM UNTUK IKAN PARI BAKAR.

1.  BELACAN SERUAS JARI
2.  ASAM JAWA PEKAT SESUDU
3.  CILI API 7 BIJI DIHIRIS HALUS ATAU TUMBUK KASAR
4.  CILI MERAH 1 BIJI HIRIS HALUS
5.  BAWANG MERAH 1 BIJI HIRIS HALUS
SEDIKIT GARAM DAN GULA SESUKA RASA.

SATUKAN SEMUA BAHAN DAN TAMBAH SEDIKIT AIR. GUNAKAN SUDU ATAU JARI SENDIRI UNTUK MENGGAULNYA SEPERTI DI ATAS.

32 ulasan - "IKAN PARI BAKAR."

Puan Wawa delete icon 14 Januari 2015 10:53 PG

Ya Allah, sedapnya kak..")

paridah delete icon 14 Januari 2015 11:19 PG

terliuq kan..heh..heh..tq wawa.

Sweetie delete icon 14 Januari 2015 12:35 PTG

PI, menu ni buat saya teringatkan anak lelaki saya yang jauh di UK, sebak saya kejap... dia suka ikan pari masak asam pedas dan ikan pari bakar cicah air asam...

paridah delete icon 14 Januari 2015 1:01 PTG

yeke...sorry..sweetie...perasaan ibu mmg bgtu xpernah lupa apa saja kesukaan anak2 mrk...lbh2 lg makanan...tq sw

nohas delete icon 14 Januari 2015 1:05 PTG

sedapnya..ikan pari rebus + air asam pun sodap juga..

Kakzakie delete icon 14 Januari 2015 2:14 PTG

Aduuuhh!! ngences kakak dibuatnya
Semuanya mengundang selera org yg melihatnya.

Zaitun delete icon 14 Januari 2015 3:02 PTG

Perut kak zai terus terasa lapaaar....

AMIIZAA delete icon 14 Januari 2015 4:23 PTG

salam akak, wahh kecur air liur tgk ikan bakar....:)

Cilembu thea delete icon 14 Januari 2015 4:37 PTG

melihat tampilan ikan pari bakar dan ingatan saya pada penakluk binatang dari australia mang irwin yang tewas karena ikan pari, saya ko' jadi ngeri mengudapnya ya :D

Sylarius Yusof delete icon 14 Januari 2015 4:46 PTG

Saya suka ikan pari ni, cuma tak tahan bila ada timbul bau yang kurang menyenangkan bila dalam proses menyiangnya.

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 14 Januari 2015 6:14 PTG

memang sedap..

Acik Erna delete icon 14 Januari 2015 8:53 PTG

Dah lama acik tak masak banyak lauk macam ni paridah..biasanya sayu lauk satu sayur itu je..

budi purnomo delete icon 14 Januari 2015 10:49 PTG

Makannya saat hangat.. rasanya makin nikmat ya kak :)

Etuza Etuza delete icon 14 Januari 2015 10:51 PTG

banyaknya resepi..sedap pula kelihatannya ...) terbaik

Etuza Etuza delete icon 14 Januari 2015 10:51 PTG

banyaknya resepi..sedap pula kelihatannya ...) terbaik

Bin Muhammad delete icon 14 Januari 2015 11:20 PTG

Menu yang sangat menyelerakan utk makan tengahari... Kalau lauk cam gini, kena masak nasi lebih dari biasa...hehe

CintaHati Lina delete icon 15 Januari 2015 7:49 PG

boleh buat menu saya hari ni. pepagi blog walking kat sini terus jadi lapar la.. mau tak nampak makanan sedap ni... nasi panas lebih ni mmg tak hinggat bertambah ni...

lepas ni bw kat sini boleh buang kalori lepas makan kan... hihih...

http://mommylina.blogspot.com/2014/09/kenal-pasti-kekurangan-air-masak-dalam.html

paridah delete icon 15 Januari 2015 2:43 PTG

yeke...ikan pari rebus xpernah rasa...tapi lbh mudah kan...tq nohas.

paridah delete icon 15 Januari 2015 2:45 PTG

terliur ya...heh heh..masak mudah tapi sedap....tq kak zakie.

paridah delete icon 15 Januari 2015 2:47 PTG

heh..heh..terus kedapur buka periuk...tq zaitun.

Dunia Zumal delete icon 15 Januari 2015 2:53 PTG

Rindu lak nak makan pari bakar ^-^

paridah delete icon 15 Januari 2015 2:56 PTG

wsalam amiiza...ya sedap tu...tq

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:00 PTG

yeke...ikan pari yg mnyerang penakluk haiwan australia tu sgt besar...beza dgn ikan pari kecil yg jadi mknan kita...tq chilembu thea.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:04 PTG

yeke..ikan pari ni kena dibuang semua isi perutnya elok n xpecah agar ikan tu xberbau hanyir
tq sylarius yusof.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:06 PTG

yes....TQ MKL.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:08 PTG

MASAK SIKIT LBH TERASA SEDAPNYA APA YG DIMSK TU KAN...TQ ACIK ERNA.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:10 PTG

YALAH DIK BUDI PURNOMO KALAU MKN BERSAMA NASI HNGAT SEDAP SGT...TQ

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:11 PTG

RESEPI MUDAH...TQ CIKGU ETUZA.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:12 PTG

BANYAK PILIHAN RASA...TQ CIKGU.

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:17 PTG

IKAN BAKAR JER PUN HEH...HEH...TAPI SEDAP TU...TQ BM

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:20 PTG

YEKE TQ BW N SINGGAH BLOG KAK...

paridah delete icon 15 Januari 2015 3:22 PTG

HEH..HEH...MESTI SELALU MAKAN NI...TQ ZUMAL.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”