Monday, 2 May 2016

NASI GORENG KAILAN IKAN MASIN...

ASSALAMUALAIKUM....

MEI HARI KEDUA ISNIN 2016... SELAMAT BERCUTI LAGI GANTI CUTI PEKERJA HARI SEMALAM....MESTI SUDAH SEDIAKAN SANTAPAN ENAK SEBAGAI HIDANGAN TENGAHARI KOT...KADANG DALAM KESIBUKAN KITA NAK SELESAIKAN URUSAN HIDUP SEHARIAN KITA TIDAK SEMPAT JUGA NAK MASAK SEDAP IKUT SELERA NI....TAK PAYAH SUSAH HATI FIKIRKANNYA....PILIH SAJA RESEPI YANG MUDAH DIBUAT ...CEPAT DAN GERENTI SEDAP...YANG PENTING PERUT KENYANG TERISI.

NASI GORENG KAILAN IKAN MASIN 

like emoticon


BAHAN-BAHAN

4 cawan nasi putih
1 keping ikan tenggiri masin (digoreng)
300 gram kailan (dipotong kecil)
1 sudu sos ikan
1 pokok daun bawang
2 sudu minyak masak

BAHAN DITUMBUK

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit belacan
sedikit ikan bilis
garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN

1. Tumiskan bahan menumis hingga wangi.
2. Masukkan, kailan dan sos ikan. Gaul rata.
3. Taburkan ikan tenggiri masin. Gaul sekali lagi.
4. Tabur daun bawang untuk dihidangkan.
Like

8 comments:

  1. Wah sedap ,ringkas dan mudah kan PI ,tak perlu masak lauk lain ....semua ada dua dalam satu.

    ReplyDelete
  2. seleranya tgk yg waner ijau tu...

    ReplyDelete
  3. Nyam-nyam-nyam, lihat gambar ini jadi lapar mbak ...

    ReplyDelete
  4. Susah nk cari ikan masin tenggiri buatan bumiputera islam..

    ReplyDelete
  5. tiba2 acik rasa lapar ni PI,,nak kena cari ikan masin..kailan ganti kangkung pun boleh la kan

    ReplyDelete
  6. Kejap aje dah masuk bulan Mei..
    Sedap ni Kak..baca ikan tenggiri masin aje dah telan air liur. Kalau digoreng dgn nasi + kailan...mesti lagi sedap.

    ReplyDelete
  7. Ni mmg sesap, sedap dan memang sedappp... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Sedap'... sampai typo sesap pulak... :D

      Delete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist