HIDUP TERKINI DAN DULU-DULU.
Adakah bezanya? Mestilah ada. Sebab dulu tidak sama dengan
sekarang. Kalau nak dibuat perbandingan bagai langit dengan bumi. Zaman yang
sempat PI lalui adalah akhir tahun 60-an. Berada di kampung halaman di Kedah
Darulaman yang indah permai dikelilingi sawah padi penyejuk jiwa seluas mata
memandang. Cara hidup bergantung seluruhnya kepada kemampuan diri tanpa ada
kemudahan yang menyenangkan.
Kebanyakannya masih mendiami rumah-rumah kecil beratap nipah
dan berdinding nipah yang disemat. Ada juga rumah agam yang tersergam di tengah
kelompok rumah-rumah kecil seakan pondok menunjukan kemajuan kehidupan mereka
atau telah diwarisi daripada keturunan mereka sejak lama.
PI tinggal dengan tok PI setelah ibubapa PI berhijrah ke
Pahang menyertai skim FELDA. Rumah tok PI sederhana saja buat menampung
keluarga. Semua keperluan untuk kehidupan diadakan sendiri. Maksudnya kalau
hendak makan nasi kenalah tanam pokok padi. Bendangkan ada. Tanamlah padi jawi
atau padi pulut. Setelah masak dituai secara berderau. Padi ini dipukul di tong
pemukul padi untuk memisahkan padi dari jeraminya, kemudian dijemur, dianginkan,
ditampi pula untuk memisahkan padi hampa dengan yang bernas.
Setelah itu ditumbuk pula untuk dapatkan beras yang putih.
Ketika menjemur padi kerja PI adalah menghambat ayam daripada makan padi. Kalau
dibiarkan alamatnya habis padi dan tak dapat dijadikan beras lagi. Ketika padi
sedang ditumbuk kerjanya pula menyapu lesung pula agar padi tidak tumpah dari
lesung.
Hendak makan sepinggan nasi pun beberapa fasa perlu dilalui.
Takkan nak makan nasi putih saja kan. Mestilah seimbang nilai pemakanannya.
Lengkap dengan lauk, sayur, buah-buahan yang diperlukan tubuh. Nak makan sayur
kenalah rajin menanamnya di sekitar rumah.
Tentang lauk/ikan/sotong/udang/ketam/ kerang/siput tak perlu dibeli
untuk dapatkannya. Rajinkan juga mengtur langkah kaki ke tepi laut atau ke laut.
Banyak sekali sumber protin itu di sana. Malas nak ke tepi laut boleh pancing
saja ikan di bendang. Ikan haruan, keli, puyu cepat saja makan umpan di ujung
mata pancing.
Sudah dapat ikannya bolehlah digulai atau dimasak asam pedas.
Tapi terasa nak menggoreng pula. Mana pula minyaknya. Sebelum berfikir nak
menggoreng segala makanan proses menyediakan minyak masak mulakan lebih awal.
Kelapa matang dikoyak kulit dan disagat isinya. Santannya diperah dan dibiarkan
semalaman sebelum dikaut santan yang beku lalu dimasakan dalam kuali atas dapur
kayu. Sekian lama diatas api terhasillah minyak daripada santan kelapa.
Minyak kelapa buatan sendiri bukan main harum aromanya dan
amat sedap digunakan dalam pelbagai jenis makanan. Boleh juga digunakan sebagai
minyak rambut dengan terlebih dahulu dicampur bunga melur, tanjung atau
cempaka. Selain itu dibuat minyak urut untuk mengurut tubuh yang lenguh
membetulkan simpulan urat dengan campuran aneka herba.
Untuk memasinkan makanan garamnya tidaklah dibuat. Harganya
sekupang saja dan tahan lama penggunaannya jadi beli saja di kedai. Tapi untuk
dapatkan rasa manis dalam kuih-muih yang dibuat tok PI akan membuat
nisan/manisan daripada buah nipah. Buah nipah ini dibiarkan hingga tua sambil
mayangnya diurut agar elok tunduknya dan senang disadap menggunakan pisau
potong padi yang tajam. Daripada mayang nipah akan mengalir nira ke dalam tuke
buluh yang digantung di ujungnya.
Hasil pengumpulan nira yang hampir seperiuk besar dimasak
pula diatas api sehingga kuning keemasan dan likat. Bukan main sedap lagi
rasanya dimakan dengan lempeng kelapa, cendol atau apom kukus.
Untuk mengalas tidur anyamlah tikar daripada tumbuhan mengkuang dan bantal yang dibuat meletak kepala berisi kekabu putih yang dkutip untuk dijadikan bantal.
Begitulah cara kehidupan dulu dulu yang sederhana tetapi amat perlukan kerajinan tahap
tinggi dalam mengendalikannya. Jikalau asyik berpangku tangan alamatnya susah
hidup. Nasib tak baik kebuluran
PI terkenangkan kata-kata arwah tok PI bahawa hidup orang sekarang terlalu mudah kerana negara kita sudah kaya raya dan maju. Benarkah? Entahlah...
Saya rasa lebih mendamaikan hidup begitu kan kak PI..
ReplyDeleteRindu pulak saya dengan suasana kampung begitu..
Hijau terbentang..
menariknya baca kak PI..tu sebab orang dulu-dulu sihat walaupn dah tua..dah merasa susah, lebih hargai nikmat senang tu
ReplyDeleteBestnya jika mengenang masa lalu...hidup di desa yang damai
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu, saya selalu bayangkan, bestnya rumah kat tepi sawah...(sebab kat Johor tak nampak sawah padi...hihi)
dulu2 walaupun hidup susah tapi hati gembira...
ReplyDeleteseronoknya rumah tepi sawah...mendamaikn jiwa
ya ampun, beza sgt cara hidup dulu dan sekarang kan..
ReplyDeleteya amat jauh bezanya...tq Mizz erma.
ReplyDeleteSubhanallah... saya tiada pengalaman mcm tu... membesar pun di pekan kecil dan berhijrah ke jb dan kl.. cuma merasa mandi parit dan masuk hutan2 je. Namun pengalaman lalu mmg tiada gantinya dan sgt berharga kak kak PI... menarik.
ReplyDeleteDULU N KINI AMAT JAUH BEZANYA KAN DIK KK...KINI HANYA TINGGAL KENANGAN...TKSH
ReplyDeletedamainya kehidupan mcm niii
ReplyDelete