JIKA ADA LEBIHAN NASI BOLEHLAH DICAMPURKAN DENGAN TEPUNG DAN BAHAN-BAHANNYA JADIKAN ADUNAN UNTUK CUCUR NASI...
DAPAT MAKAN CUCUR NASI SEKETUL TIKA SARAPAN PAGI TENTU KENYANG HINGGA WAKTU MAKAN TENGAHARI...CUBALAH.
Cucur Nasi
*************
Bahan-Bahan
2 cwn nasi sejuk
2 cwn air suam
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cawan ikan bilis/udang basah/udang geragau siap bersih jika mahu
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji cili merah dihiris nipis (jika suka)
Sedikit serbuk penaik
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam dan serbuk perasa jika mahu
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
Kisar nasi bersama sedikit air,
Masukkan sekali ikan bilis/udang dan bwg putih.
Tuang ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga kuning kegaringan
Angkat dan toskan.
*************
Bahan-Bahan
2 cwn nasi sejuk
2 cwn air suam
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cawan ikan bilis/udang basah/udang geragau siap bersih jika mahu
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji cili merah dihiris nipis (jika suka)
Sedikit serbuk penaik
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam dan serbuk perasa jika mahu
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
Kisar nasi bersama sedikit air,
Masukkan sekali ikan bilis/udang dan bwg putih.
Tuang ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga kuning kegaringan
Angkat dan toskan.
Sedapnya kak PI...makan panas-panas...terima kasih kongsi resipi...
ReplyDeleteSEDAP PC MENGENYANGKAN TU...TQ.
DeleteTeringin nak buat cucur nasi ni... Cuma tak berkesempatan... Rasa tak seronok kalau makan sorang2... Orang rumah pulak kalau pepelik depa tak makan sangat :)
ReplyDeletesedap ni PI..acik pernah buat tapi tak blend nasinya..tunggu anak2 ada rumah nak buat lagi..terima kasih PI kongsi resepi
ReplyDeleteSAMALAH DGN ORG KAT RUMAH KAK SHA...RSPI NI WALAU XPELIK SGT MMRK XPNDG PUN..TQ
ReplyDeleteWAH ACIK DH PERNAH CUBA MESTI DH RASA KESEDAPANNYA TU...TQ
ReplyDeletelebih suka buat nasi goreng...sesekali bertukar selera..
ReplyDeleteMacam-macam cucur dah K.PI kongsi terima kasih Mrs. A ucapkan.
ReplyDeleteKalau ikut Mrs. A cucur tepung jer... ngeh!ngeh!ngeh!
ok gak resepi ni..asyik nasi goreng jemu jugak
ReplyDeleteSedap ni buat hidangan hari minggu... marveles!!
ReplyDelete