ASSA;AMUALAIKUM...
SELEPAS MAKAN TENGAHARI BIASANYA KITA GEMAR MERASA SESUATU YANG MANIS DALAM ISTILAHNYA PEMBASUH MULUT...HEH..HEH MACAM TAK KENA PULA KONOTASINYA YA...PEMBASUH MULUT DENGAN MAKANAN MANIS...SEPATUTNYA DENGAN AIR BERSIH SAJALAH..
APAPUN UNTUK TENGAHARI INI PI KONGSIKAN DUA RESEPI BUBUR DARIPADA LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB SEBAGAI PEMANIS MULUT. SEDAP!
BUBUR CENDOL BERJAGUNG
Bahan-bahan:
1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)
Cara-cara:
Sediakan periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best...
PENGAT UBI
Bahan-bahan:
3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}
Cara-cara:
Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.
Makan Tengahari Di D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi
-
Assalamualaikum wbt
Hari Rabu lepas, SR dan zaimi cuba makan tengahari di Makan Tengahari Di
D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi ni. Asalnya nak makan di Mo...
2 hours ago
Ni buat terasa manis dimulut, sedapnya nmpak kedua tu
ReplyDeleteNAMPAK SEDAP RASA LAGI SEDAP HEH..HEH..TQ SUD@IS.
Deletemacam sedap ni..
ReplyDeleteYES SEDAP SGT..TQ NASIBAH KUSHAIRY.
DeleteBubur ubi kayu mungkin kalau di Desa Cilembu mah disebutnya Kolak, makanan khas bulan Ramadhan.
ReplyDeleteKOLAK DI BULAN RAMADAN MESTI SGT ISTIMEWA....TQ CILEMBU THEA.
Deleteaii meleleh ni, sedap, semua tak dak kat umah tapu gula ada daun pandan ada, nanti shopping baru boleh buat :)
ReplyDeleteWAH D PLAN NK BUAT YA...BAGUS TU...TQ BABYPOSE.
DeleteZumal tengok pun dah terliur nie... Nanti kelapangan zumal nak buat la :)
ReplyDeleteZUMAL MMG RAJIN KALAU DEKAT2 BOLEH NGENDENG SEMANGKUK...HEH..HEH...TQ
DeleteinshaAllah bookmark dulu entri ni,
ReplyDeleterasa nak buat, godek balik resepi ni..
^_^
GODEK2 TANG RESEPI MESTI JUMPA...TQ JEE.
Deletewah...best
ReplyDeleteBEST N SEDAP TQ MKL.
Deletekalau yang manis berair sesuai sangatlah di sebut pembasuh mulut. tapi kalu yg keras dan pekat tak sesuai pulak kan di panggil gitu. contoh kek dan kueh mueh..
ReplyDeleteSETUJU DGN KAK YON...RASANYA HANYA MAKANAN MANIS YG BERKUAH SESUAI DIKATAKAN PEMBASUH MULUT...TQ KAKYON...
DeleteGak sabar pengen nyoba,, pasti enak
ReplyDeleteENAK NIH MESTI DI CUBA...TQ FEBRI..
DeletePengat ubi kayu..lamanya tak makan...
ReplyDeleteMAKAN SESEKALI MMG TERASA KEENAKANNYA...TQ NOHAS
ReplyDeleters nk beli cendol la plak tghari ni ;-)
ReplyDelete