ASSALAMUALAIKUM....
APAM GANDUM.
KUIH MELAYU KITA NI MUDAH SAJA MEMBUATNYA. SESUAI UNTUK HIDANGAN SARAPAN PAGI. ADUNANNYA PERLU DISEDIAKAN PADA MALAMNYA AGAR ADUNANNYA NAIK SEBELUM DIKUKUS PADA AWAL PAGI.
BAHAN-BAHANNYA :
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :
Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
Makan Tengahari Di D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi
-
Assalamualaikum wbt
Hari Rabu lepas, SR dan zaimi cuba makan tengahari di Makan Tengahari Di
D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi ni. Asalnya nak makan di Mo...
2 hours ago
Teringat apam lengang pulak, sedap pi pagi pagi ni :))
ReplyDeleteapam lenggang ya...sedap tu tambah yg kembung sikit...apa lenggang nips xberapa best..tq babYpose.
DeleteAssalammualaikum akak..ni kuih fveret sya ni.hehe.cma kalau mkn,sya x ltak nyok.hehe.ntileh try buat+ni
Deletewsalam yana..apam ni makan dgn nyok baru sedap...tq adrianna syaz.
DeleteMy faveret ni,, nampak nyok tu terlioqq, tq ada resepi..
ReplyDeleteyeke resepi tu dari like page masakan..yg diambil resepi asal dari blog che mat gebu...resepi kak pun gitu juga..tq sud@is
Deletex pernah makan ni :P
ReplyDeleteyeke resepi kuih lama tq pink velvet.
ReplyDeleteaduh lama tak makan.. dulu mak selalu buat... bila dah jauh dari mak tak dpt merasa
ReplyDeletewah rindu masakan mak ya..bila jauh rindukan mak ..acik mmg anak soleh..tq acik Aku Pengibur.
ReplyDeletewah... sepertinya enak tuh, ijin simpan resep dan cara membuatnya yia...
ReplyDeletesedap ni utk sarapan..silakan ambil resepinya..tq Comtell Cell.
Deletesedapnyaaa....teringat zaman kecik2 mak suka buat apam nie....
ReplyDeleteapam gandum ni kuih tradisi yg disukai ramai..tq AMIIZA.
Deletesedapnya..dapat utk minum petang + teh 'O' panas, nikmat..
ReplyDeletemasa kecik2 dulu, mak selalu buat seloyang..tak cukup..
kuih kesukaan zaman kecil ya nohas..sedap sangat tu...tq
DeleteSubhanallah.... idah memang suka apam ni kak... pernah 1 kali idah cuba buat... masa kukus tu... pergh dia naik cantik kak... meluap2 dia naik... sekali idah bawak keluar dari pengukus jer... terus dia plopppp.... masuk balik... uwarrrghhhh.... nak nangis tengok tau...:'( tapi sedap jerrr... :D
ReplyDeletekuih ni mudah saja..tepung, gula sedikit n ibu roti, godeh2 simpan sekejap n kukus...tq diana.
ReplyDeleteagaknya adunan idah tu cair sedikit sbb tu dia naik melepu n turun semula...asal boleh dimakan n disukai selera ok jer idah kan...tq
ReplyDeleteMacam mudah jew. Bahan tu semua ada kat umah ^_^
ReplyDeletemmg mudah zumal cubalah...tq
DeleteBunda dah lama sangat tak buat apam ni...mmg tak bape pandai pun.....tak cantek naiknya...bantat...frust nak buat lagi...
ReplyDeleteTapi suka makan...
sesekali buat apam gandum sendiri sedap juga walau xberapa naik...tq BUNDA...
ReplyDeletesuka makan ni..^^
ReplyDeleteMasa kakak kecik-kecik dulu inilah salah satu kuih yg allahyarhamah mak kakak buat PI. Kakak dulu tak suka makan dgn kelapa macam tersekat masa makan. Sekarang kalau tak ada kelapa macam tak lengkap. Tapi anak kakak pulak ikut sekarang kalau makan dia pun tak nak kelapa..
ReplyDeleteSaya pun kurang minat dengan kuih ni sebab melekat kat dalam mulut tapi asyik jer bila makannya
ReplyDeleteAda tak resepi gunakan eno untuk buat alam gebu? Dengar kata lebih sedap dan lazat.
ReplyDelete