بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSSALAMUALAIKUM....

DI SUATU SISI NEGARA KITA MASIH BERGELUT DENGAN MENYELESAIKAN MASALAH PASCA BANJIR YANG BERLAKU DI NEGERI-NEGERI PANTAI TIMUR IAITU KELANTAN, TERENGGANU DAN PAHANG. MOGA DENGAN BANTUAAN KERAJAAN, NGO-NGO JUGA ORANG RAMAI YANG PRIHATIN MUSIBAH YANG MELANDA NEGARA SEGERA DIPULIHKAN PERLAHAN-LAHAN DAN ANAK-ANAK MANGSA BANJIR SEGERA DAPAT MEMULAKAN SESSI PERSEKOLAHAN YANG TERTANGGUH KINI.

NAMUN TIKA PI JALAN-JALAN KE UTARA DI MUSIM DINGIN LEMBAB HUJUNG TAHUN LALU LANTARAN CUACANYA YANG MENDUNG BERSERTA GERIMIS KELIHATANNYA UTARA TIDAK TERLIBAT BANJIR DAN TANAMAN PERTANIAN PADI MULA MENUNDUK BERISI DAN MULA KEKUNINGAN. WALAU DI PERAK YANG BERHAMPIRAN DENGAN SUNGAI PERAK KAMPUNG DAN PERTEMPATAN DITERJAH BANJIR JUGA.

NAMUN KAWSAN TANAMAN PADINYA YANG LUAS DI SUNGAI MANIK TIDAK TERJEJAS.
Displaying IMG_20150109_210108.JPG
KAMPUNG KUALA DULANG KECHIL...KAMPUNG ASAL PI.

SUBHANALLAH...ALLAH TIDAK MENGAMBIL KESEMUANYA DARIPADA KITA. SEBAHGIAN KITA DIUJI DENGAN KEHILANGAN HARTA BENDA, KEROSAKAN TANAMAN TETAPI SEBAHGIAN YANG LAIN DIMURAHI REZEKI YANG MELIMPAH.
JADI KITA YANG BERADA INI MEMBANTULAH PULA KEPADA YANG TIADA.

TANGAN YANG MEMBERI ITU  SEUMPAMA SETANGKAI PADI YANG AKAN MENUMBUHKAN BANYAK LAGI PADI-PADI YANG SUBUR DAN BERSPORA BENIHNYA.

AGAKNYA PESAWAH-PESAWAH PADI  DI KAWSAN-KAWASAN YANG TIDAK TERLIBAT BANJIR TELAH MENUAI PADI MEREKA YANG TELAH MASAK KINI. PENUAIAN PADI MENGGUNAKAN MESINPADI/JENTERA. TAK MAIN LAGI NAK MENGERAT PADI DENGAN SABIT SAMBIL MENGUNYAH SIREH SEBELUM TURUN KE BENDANG BERDERAU BERAMAI-RAMAI.

BERDERAU DALAM KONTEKS NI MAKSUDNYA...HARI NI AKU TOLONG HANG MENGERAT PADI PETAK HANG...ESOK HANG MAI TOLONG MENGERAT PADI DI PETAK AKU PULAK. SALING BERGOTONG ROYONG, BANTU MEMBANTU.

CERITA DULULU-DULU TU....LA NI HANYA TADAH GUNI DI MESIN PADI, MENGIRA JUMLAHNYA SEBELUM DIANGKUT KE KILANG PADI DAN PESAWAH-PESAWAH AKAN MENERIMA HASIL SUSAH-PAYAHNYA YANG SETIMPAL DENGAN PENUH SYUKUR....ALHAMDULILLAH.
Displaying IMG-20150108-WA0012.jpg

13 comments - "JOM MENUAI PADI..."

Cilembu thea delete icon 10 January 2015 at 13:25

begitulah posisi dalam kehidupan, pada belahan dunia yang lain terkena musibah, sementara di belahan dunia yang lain sedang riang gembira menuai padi.
hidup memang penuh warna

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 10 January 2015 at 14:03

Rindu kat sawah padi

Etuza Etuza delete icon 10 January 2015 at 15:12

dahulu antara yang kuat menuai padi adalah hemm!! Etu....perasan kan..tapi masa menunggu SPM masa tu ..ha Etuza lah yang bantu mak ayah tuap padi...

Zaitun delete icon 10 January 2015 at 15:30

Allah Maha Pengasih.

Anak buah hubby mempunyai sawah yang agak luas. Disitulah kak zai selalu membawa anak2 untuk mengenal pokok padi yang akan dijadikan beras/nasi.

Puan Wawa delete icon 10 January 2015 at 17:34

Betul tu kak.. kita yg tak kena, ringan2kanlah memberi.m smg beroleh berkat..

paridah delete icon 11 January 2015 at 12:03

benar tu hidup ni berwarna dgn kehendak-Nya tq chilembu thea.

paridah delete icon 11 January 2015 at 12:07

yeke...sejuk mata mmndang saujananya sawah padi...tq MKL.

paridah delete icon 11 January 2015 at 12:17

WAH ADA PENGALAMN MENUAI PADI YA...BAGUS TU...MESTI CNTIK VIEWS SAWAH PADI DI SABAH...TQ CIKGU ETUZA.

paridah delete icon 11 January 2015 at 12:27

ALLAH MAHA KAYA...

YA ZAITUN ANAK2 LA NI RAMAI YG XKENAL POKOK BERAS KENA DIKENALKN KPD MRK...TQ

paridah delete icon 11 January 2015 at 12:33

INSYA ALLAH BERSAMA KITA BERUSAHA MEMPEROLEHI BERKAH N RHMAT ALLAH...TQ WAWA.

Bin Muhammad delete icon 12 January 2015 at 15:39

Dulu memang jakun dengan sawah padi ni, maklumlah...kampung saya hanya tanaman kelapa dan koko. Sekarang ni kahwin dgn orang tanjung karang...nah! ada sawah padi pula... Puas rasanya! hehe

paridah delete icon 12 January 2015 at 18:20

YEKE...ADA SAWAH BENDANG RUPANYA...MAKNANYA BERADA TU...BEST KAN ADA SAWAH BNDANG SAUJANA MATA MEMANDANG PENYEJUK JIWA....TQ BM.

George Hammers delete icon 18 December 2016 at 08:44

Adakah anda memerlukan pinjaman .Kami adalah sah dan menjamin pemberi pinjaman pinjaman. Kami adalah sebuah syarikat dengan bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman tabungan kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari dipercayai sebagaimana Kami akan gembira untuk menawarkan pinjaman Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

Perkhidmatan Disediakan termasuk

* Penyatuan Hutang
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi.
* Pinjaman Kereta
* Sewa dan House Pinjaman

Masuk kira semula jika berminat dengan kadar faedah kami sebanyak 4% tahunan. Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

Sila Nota: Semua individu yang berminat hendaklah menghantar mesej kepada e-mel kami untuk maklum balas segera dan butiran untuk mendapatkan pinjaman.

Selamat sejahtera.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”