ASSALAMUALAIKUM
Sambal Itam Pahang
Bahan-bahan:
· Belimbing buluh (direbus hingga kering)
· Ikan bilis
· Cili padi
· Bawang kecil
· Bawang putih
· Minyak masak
· Garam (jika perlu, kerana ikan bilis sudah masin)
Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi, ikan bilis, bawang kecil (yang telah dihiris), bawang putih, dan belimbing buluh hingga lumat.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali.
3. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga garing dan naik bau.
4. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Sambal Itam Pahang ini kuperolehi daripada sahabat di Facebook, Chah Tina, yang menetap di Kuantan dan mengusahakan sambal ini untuk jualan. Ia merupakan resepi tradisional yang sangat sedap dan istimewa, sesuai untuk hidangan makan tengah hari.
Jika anda mempunyai pokok belimbing buluh yang sedang berbuah lebat di rumah, bolehlah cuba resepi ini. Sambal ini tahan lama jika disimpan, tetapi selalunya belum sempat simpan pun dah habis dimakan!
belimbing buluh -
sambal tradisi Pahang
selera asal
Sedap ni Kak PI.
ReplyDeleteya amie mmg sedap
Deletesedap ni...tengok kak ipar buat aritu....selera makan
ReplyDeleteya dik resepi tradisi nudah tapi sedap tksh
Deletememang fav acik ni, sedapnyaa
ReplyDeletesambal ni kalau mkn dg nasi putih panas2 mmg sedapppp sgt
ReplyDelete