MASAK SOTONG MASALA UNTUK MAKAN MALAM NANTI SEDAP JUGA...MUNGKIN ADA YANG BERPUASA SUNAT HARI KHAMIS BOLEHLAH DIJADIKAN SAJIAN BERBUKA PUASA...
PI KONGSIKAN DI SINI RESEPINYA.
SOTONG MASALA
BAHAN BAHAN
1 kg sotong sederhana besar (dibersihkan & ditoskan)
1 sudu besar garam masala
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 bawang besar dihiris nipis
1 batang serai diketuk
Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
12 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
Seinci halia dikisar
1 tangkai daun kari
2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
2 biji cili hijau dibelah tengah
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 sudu besar garam masala
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 bawang besar dihiris nipis
1 batang serai diketuk
Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
12 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
Seinci halia dikisar
1 tangkai daun kari
2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
2 biji cili hijau dibelah tengah
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan, daun kari, hirisan bawang besar & serai sehingga agak layu
Masukkan semua bahan kisar seperti bawang merah, bawang putih & halia dan kacau2kan sebentar
Diikuti dengan rempah kari, garam masala, serbuk cili, jintan manis & jintan putih, kacau2kan sehingga agak garing
Masukkan pula air asam jawa & belahan tomato & cili hijau, kacau biar sebati
Tunggu sehingga kuah agak pekat barulah dimasukkan sotong, kuatkan api & kacau sekejap biar mesra dengan kuahnya
Terakhir baru masukkan gula dan sedikit garam, kacau lagi sebelum ditutup api, sotong janganlah masak terlalu lama. Sedia untuk dihidangkan
Masukkan semua bahan kisar seperti bawang merah, bawang putih & halia dan kacau2kan sebentar
Diikuti dengan rempah kari, garam masala, serbuk cili, jintan manis & jintan putih, kacau2kan sehingga agak garing
Masukkan pula air asam jawa & belahan tomato & cili hijau, kacau biar sebati
Tunggu sehingga kuah agak pekat barulah dimasukkan sotong, kuatkan api & kacau sekejap biar mesra dengan kuahnya
Terakhir baru masukkan gula dan sedikit garam, kacau lagi sebelum ditutup api, sotong janganlah masak terlalu lama. Sedia untuk dihidangkan
Sumber resepi Bonda fb.
melihat suguhannya via photo sotong masala nya terlihat sangat lezat memang sangat cocok rupanya di makan kala malam menjelang
ReplyDeleteHEH..HEH..LAZAT SGT NI CT RUGI XCUBA...TQ
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteKebetulan semalam beli sotong di pasar malam. Singgah di sini ada pula resepi sotong masala. Kira dah kena la tu... Tengok pada bahan-bahannya biasa aje..cara membuatnya pun taklah sukar sangat...insya-Allah kira jadi la..hehe
WSALAM DIK USTAZ...WAH OKLAH TU DH ADA BHN PENTING YG NK DIMASAK...MUDAH TERUSKAN NIATNYA...TQ.
DeleteAssalamualaikum, ai PI pagi pagi dah nampak sotong, untuk tengahari perkena sotong nampaknya :))
ReplyDeleteYELA BP SEDAP PEKENA SOTONG MMASALA THARI NANTI...TQ
Deletesedapnya kak. pagi2 tengok gambar sotong
ReplyDeleteHEH..HEH..BPLEH PLAN UTK MSK MKN TGHARI RAIHANAH...TQ
DeleteNampak macam sedap jer, nanti nak buat la jugak
ReplyDeleteSEDAP NI DP...CUBALAH MSK YA...TQ
DeleteMasya-Allah ngences kakak dibuatnya PI:)
ReplyDeleteIni kalau utk anak-anak kakak sepinggan tu tak cukup sebab anak-anak kakak semua suka sotong. Tak kiralah masak apa pun. Kena masak macam ini mahu-mahu tak cukup sekilo hihi..
SEDAP NI KAK ZAKIE...MASAKAN YG DISUKAI MASAK BANYAK BARU PUAS MKN...TQ.
ReplyDeleteSedap tengok sotong masak masala kak PI ni..
ReplyDeleteTerima kasih kongsi resepi kak PI..
Nanti cuba kat rumah dlm petias ada sotong :)
MASAK JER KALAU DH ADA SOTONG DLM PETIAIS YATI SEDAP NI...TQ.
ReplyDeletemak ai , byk betul bahannya . yg ptg ada garam masala tapi saya belum pernah jumpa dan tengok garam masala ... hehehee
ReplyDeletebanyak bhn tambah kesedapannya qv...garam masala ada dijual tu...tq
ReplyDeleteSedap ni. Sesekali makan sotong berempah dengan nasi panas..mesti siapa lalu kat belakang pun tak perasan dah...
ReplyDeleteHEH..HEH..LALU BELAKANG MMG XNAMPAK..TQ FIDAH.
Deletesedapnya sotong..
ReplyDeleteSEDAP TU WAWA...TQ
DeleteLama tak makan sotong... takut tapi teringin
ReplyDeleteKALAU TAKUT JGN MKN ZUMAL...ALAHAN TU KITA YG RASA...TQ.
ReplyDelete