SALAM JUMAAT MULIA...
KAUM LELAKI MUSLIMIN TENTU SUDAH BERSEDIA UNTUK MEMPERSIAP DIRI KE MESJID MENUNAIKAN SOLAT JUMAAT HARI INI TANPA ALASANNYA JIKA TIADA KEUZURAN YANG MENGGANGGU KESIHATAN TUBUH....BERSIRAM BERSIH MANDI-MANDA, BERPAKAIAN RAPI, BERWANGI-WANGIAN DENGAN NIAT TULUS BERSUJUD MENGADAP ALLAH PENCIPTA...
YANG DI RUMAH MULA KE DAPUR MEMASAK HIDANGAN TENGAHARI INI UNTUK DINIKMATI BERSAMA SUAMI DAN ANAK-ANAK LELAKI YANG PULANG SETELAH USAI SOLAT JUMAAT NANTI...
PI PILIH RESEPI INI...NAMPAK SANGAT MENYELERAKAN DIGANDINGKAN DENGAN NASI PANAS SAYUR ATAU ULAM....CUKUPLAH TU.
JOM CUBA.
Ikan bakar sambal petai
Bahan
1 ekor siakap
2 bawang merah
2 bawang putih
1 btg serai
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit asam keping/ asam jawa..(buang biji)
sedikit belacan
sedikit halia
5 Cili kering.. boleh juga guna cili boh
2 sudu minyak masak
Bahan perasa
daun pisang
Cara Masak
Basuh ikan siakap.. belah..dan toskan
PART A
bahan yang diblend
bawang merah
bawang putih
kunyit hidup
serai
lengkuas
asam keping/ asam jawa..(buang biji)
sedikit belacan
halia
Cili kering
PART B
Masukkan minyak 1 sudu
Tumis bahan yang telah diblend
Masukkan gula, garam dan serbuk perasa... secukup rasa
PART C
layur daun pisang
letak ikan siakap atas daun pisang
letak sambal sos yang ( PART B) diatas ikan,
Letak petai atas ikan.
Bungkus sempurna ikan dengan daun pisang
masak atas kuali leper...
DAH SIAP MASAK HIDANGKAN....
1 ekor siakap
2 bawang merah
2 bawang putih
1 btg serai
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit asam keping/ asam jawa..(buang biji)
sedikit belacan
sedikit halia
5 Cili kering.. boleh juga guna cili boh
2 sudu minyak masak
Bahan perasa
daun pisang
Cara Masak
Basuh ikan siakap.. belah..dan toskan
PART A
bahan yang diblend
bawang merah
bawang putih
kunyit hidup
serai
lengkuas
asam keping/ asam jawa..(buang biji)
sedikit belacan
halia
Cili kering
PART B
Masukkan minyak 1 sudu
Tumis bahan yang telah diblend
Masukkan gula, garam dan serbuk perasa... secukup rasa
PART C
layur daun pisang
letak ikan siakap atas daun pisang
letak sambal sos yang ( PART B) diatas ikan,
Letak petai atas ikan.
Bungkus sempurna ikan dengan daun pisang
masak atas kuali leper...
DAH SIAP MASAK HIDANGKAN....
Hmm.. sedapnya PI
ReplyDeleteKeluarga kakak suka ikan bakar tapi petai sebab mungkin dari kecik dah selalu makan lama-lama dah jemu jadinya. Kebun bapak kakak sentiasa ada petai tapi biasa pekerja bapak yg petik dan jual. Sesekali bawa balik JB juga bagi jiran-jiran.
KALAU SENTIASA ADA PETAI TU YG BUAT XBERAPA SELERA NK MKN TU...BIASALAH KAK PUN GITU..TAPI KALAU SESEKALI MSK MCM NI MMG SEDAP..LA NI PETAI DH MAHAL KAKZAKIE...TQ.
DeleteSambal petai ikan
ReplyDeleteBikin lidah tak tahan
Segera makan...
HEH..HEH..ENAK TU ANISAYU TQ..
DeleteKalau buh petai apa makanan pun nampak sedap PI :)
ReplyDeleteYELA BP BAGI YG SUKAKAN PETAI AMAT MENYELERAKAN...TQ.
DeleteSenang cakap PC hantu petai..baik makan macam tu saja dengan nasi atau dibuat sambal...ok je..tapi balik kmpung yang lepas ni baba cakap pokok petainya tengah berbunga..harapnya sampai besarlah..
ReplyDeleteWAH PC HANTU PETAI YA...ADA POKOK SENDIRI SENANG NK BERULAM PETAI...TQ.
DeleteSedapnya kak PI..
ReplyDeleteTengok dah kecur air liur..
Nak cubalah..
Terima kasih kongsi resepi..
CUBALAH YATI UTK HIDANGN FAMILI...TQ.
Deletekecur liur tengok..
ReplyDeleteINSYA ALLAH SEDAP TU KHAMSI ABDULLAH...TQ
ReplyDeleteYELA NOHAS...TQ
ReplyDeleteWah..sedapnya
ReplyDeleteSEDAP NI FIDAH...TQ.
DeleteNampak menyelerakan walaupun lauknya simple jer... tapi yg simple tu juga la yg menjadi pujaan hati.. :)
ReplyDeleteSIMPLE TAPI SEDAP IDAH..TQ.
Deletehaishhh dh telan air liur saya kak... tgk petai dan bau wangi bakar tu... sedapppnya...
ReplyDeleteYELA SHIELA AROMA IKAN BAKAR CAMPUR PETAI MENGAIT SELERA TU...TQ.
ReplyDeletesedapnya makan di tengah hari ni.
ReplyDeleteYELA WAWA SDP SGT TU...TQ.
ReplyDeleteIni memang feveret... langsung tak mampu nak menolak klu dah di depan mata...
ReplyDeleteKALAU DH TERHIDANG CPT JER DIJEMPUT DGN NASI TU KAN DIK KK SDP SGT...TQ
ReplyDelete