SOTONG KERING AGAK MAHAL HARGANYA TAPI KALAU DIMASAK SAMBAL TUMIS AMATLAH SEDAPNYA....TAK PERLU BEREKOR-EKOR SEBAB SOTONG KERING BIASANYA BESAR...BELI IKUT TIMBANGAN GRAM YANG DIPERLUKAN SAJA...DIPOTONG KECIL DAN RENDAM DENGAN AIR BIASA KALAU TIADA AIR ABU PUN TAK JADI MASALAH...DIMASAK SAMBAL TUMIS SEDAP DIMAKAN BERSAMA NASI LEMAK ATAU NASI PANAS DAN LAUK PAUK LAIN ....BUAT LAUK BERBUKA PUASA SUNAT HARI KHAMIS HARI NI PUN AMATLAH NIKMATNYA..
Sambal Sotong Kering
Bahan
Sotong Kering 300 gram (kita beli 130 gram dapat 2 keping harga dalam rm5-50 se gram dan bila sotong kembang berat menjadi lebih kurang 300 gram)
Air Abu
Air Abu
Cara menyediakannya
Sotong kering di rendam dengan 4 sudu makan air abu selama 6 jam
Ditoskan
Rendam semula dengan air abu selama 6 jam
Ditoskan dan direndam dalam air yang mendidih selama 30 minit
Ditoskan
Rendam semula dengan air abu selama 6 jam
Ditoskan dan direndam dalam air yang mendidih selama 30 minit
Bahan sambal
Cili kasar 1/2 kg
Bawang besar 100 gram
Asam jawa 100 gram
Gula Merah 100 gram
Gula Putih 50 gram
Minyak 2 cawan
Bawang besar 100 gram
Asam jawa 100 gram
Gula Merah 100 gram
Gula Putih 50 gram
Minyak 2 cawan
Cara Menyediakan
Panaskan minyak
Masukkan cili kisar, bawang kisa, tunggu sehingga mendidih
Masukkan bahan lain
Masukkan sotong
Masukkan cili kisar, bawang kisa, tunggu sehingga mendidih
Masukkan bahan lain
Masukkan sotong
Memang sedap sambal tumis sotong tu kak PI..
ReplyDeleteDah lah saya puasa hari ini..
Makan dengan lontong pun sedap sambal tumis sotong kering ni kak PI..
Mana cari abu sekarang ni kak PI..
Dulu-dulu boleh lah.. arwah mak saya dulu masak guna kayu api ..
Sedap nya sambal sotong kering ,saya pun suka.Yalah PI susah juga nak rendam ...lama tu.
ReplyDeleteSedapnya, 2 cawam minyak, tak pernah masak guna 2 cawan minyak. Pakai tuang ja. Next time nak ikut resepi la :)
ReplyDeletesedap ni, mkn dgn nasi panas2..menambah selera..
ReplyDeletesedap..dah lama tak makan.
ReplyDeletefav ni sambal sotong P mesti laris nasik kalau ada sambal sotong ni, makan pulak mesti nk tambahhh ja
ReplyDeletepeerrgghh...sedapnya
ReplyDeleteMantopppp... makan dgn nasi putih tanpa lauk pauk lain pun dah cukup utk membuatkann saya makan smpi bertambah2 nasi... feveret ni kak PI... :)
ReplyDeleteNi srpn Cikna pagi tadi(Nasi lemak sambal stg kering)... Klu Cikna rendam semalaman ngan air biasa je... 3ekor sekali hadap je,huhuu...;-)
ReplyDeleteSedapnya kak PI..")
ReplyDelete