ASSALAMUALAIKUM...
PETANG-PETANG GINI KALAU TAK HADIRI MANA-MANA MAJLIS RUMAH TERBUKA SEMPENA SYAWAL YANG MASIH BELUM BERAKHIR, JOM KITA MASUK KE DAPUR GORENG CEMPEDAK.
SEDAP JUGA UNTUK JADI HIDANGAN MINUMAN PETANG.
PILIHLAH CEMPEDAK YANG MASAK MENGKAL BUKAN YANG TERLALU RANUM AGAR PABILA DIGORENG ELOK SAJA DAN TIDAK TERLALU MAKAN MINYAK.
MAKSUD MAKAN MINYAK TU ADALAH TERLALU MENYERAP MINYAK. KANDUNGAN MINYAK YANG BERLEBIHAN TENTU MEMBERI RISIKO KEPADA KESIHATAN.
PIC FB DIKNA.
NAK GORENG CEMPEDAK BUKAN BOLEH GORENG GITU SAJA KENALAH SEDIAKAN BAHAN-BAHANNYA DULU MENGIKUT JUMLAH CEMPEDAK YANG NAK DIGORENG.
IAITU:
1. TEPONG GANDUM SETENGAH CAWAN
2. TEPONG BERAS SETENGAH SECAWAN
3. SEBIJI TELOR.
4. SESUDU AIR KAPUR CAIR YANG DICAMPURKAN DENGAN SEGELAS AIR.
5. KESEMUA BAHANNYA DISATUKAN DAN DIGAUL SEBATI MENJADI ADUNAN SEDERHANA PEKAT/TIDAK TERLALU CAIR UNTUK MENENGGELAMKAN ULAS CEMPEDAK KE DALAMNYA. BIAR ELOK BERSALUT DENGAN TEPONGNYA.
PANASKAN MINYAK DAN BOLEH MULA MENGGORENGNYA.
DAH PUN SIAP RESEPI MUDAH PI TAPI PIC NYA DARIPADA BLOG CIKMAT GEBU. COM...TERIMA KASIH.
Lauk kampung ikan bakar, air asam picit dan ulaman
-
Lama dah kak ana tengok lalu lalang di tiktok dan IG orang duk share menu
kampung ikan bakar, air asam picik dengan ulam-ulaman. Paling suka kak ana
tengo...
3 hours ago
Hmmm yummi...sore2 gini di suguhkan gorengan cimpedak...tampak sedappp :)
ReplyDeleteya sedap tu..tq Purnomo.
DeleteWahh, nyum nyum biasanya cmpedak goreng no beli je, tk prnah buat lgi, thanks for sharing kak!
ReplyDeletemain beli jer yer aisyah...oklah tu nk gorengnya lambat juga kerjanya...terima kasih aisyah ahmad.
ReplyDeletesedapnya cempedak goreng..wangii..
ReplyDeleteya wangi cempedak goreng ni...tq kakyon
Deletemy all time fav!!
ReplyDeleteyeke sedap tu...tq anies.
ReplyDeletesemalam idah pergi open house pun ada disajikan cempedak goreng kak... sodapppp!!!... :D
ReplyDeleteyeke..sedap tu...tambah dimakan panas2...tq idah.
ReplyDelete