JAGUNG ENAK SEKALI WALAU HANYA DIREBUS SAJA. TERUTAMA JAGUNG MANIS. KALAU RAJIN SEDAP JUGA DIBUAT BUBUR, PUDING DAN LAIN-LAIN.
PI PULA GEMAR MAKAN CEKODOK JAGUNG . KALAU TERJUMPA JAGUNG YANG DIJUAL MESTI DIBELI UNTUK DIJADIKAN CEKODOK UNTUK SARAPAN PAGI ATAU HIDANGAN MINUMAN PETANG.
TIDAK SUSAH NAK BUAT CEKODOK JAGUNG NI, CUMA PERLU SEDIAKAN:
1. JAGUNG 3 KETUL DIHIRIS NIPIS DARIPADA EMPULURNYA.
2. TEPONG GANDUM 300 GRM.
3. BAWANG MERAH 4 BIJI, DIMAYANG NIPIS.
4. CILI KERING 3 TANGKAI, DITUMBUK HALUS....SIKIT JER TU TAK PAYAH NAK BLEND. BOLEH JUGA DIGANTI DENGAN HIRISAN CILI HIJAU/CILI MERAH.
5. UDANG KERING IKUT SUKA BANYAKNYA DITUMBUK HALUS.
6. TELOR SEBUTIR.
7. SEDIKIT KUNYIT KALAU SUKA.
8. GARAM SESUKA RASA DAN SESUDU GULA.
9. DAUN KUCAI/DAUN BAWANG DIPOTONG PENDEK.
CARANYA:
CAMPUR SEMUA BAHAN YANG DISEDIAKAN KE DALAM TEPUNG GANDUM GAUL RATA DENGAN DIMASUKAN AIR SEJUK MENGIKUT KEPERLUANNYA. AGAK-AGAKLAH YA. TIDAK TERLALU LEMBIK/CAIR ATAU TERLALU PEKAT. BIAR SENANG MENJEMPUTNYA DENGAN TANGAN ATAU SUDU TIKA MELEPASKANNYA KE DALAM MINYAK PANAS UNTUK MENGGORENGNYA.
Pic zielaneda.blogspot.
Kak lapo ni...sape nk jwb ni... ;)
ReplyDeletemmm pastinya nikamt dan gurih sekali ya kak :)
ReplyDeletetengok gambar pun dah rasa macam sedap.
ReplyDeleteTengok jagung ingat bapak kakak sebab rumah bapak kakak tak pernah tak ada jagung (kami ada kebun yg diupahkan kepada org Indonesia utk membantu menjaganya).
ReplyDeleteSetiap kali balik dari kampung mesti bawa jagung :)
untungnya kakzakie ayah punya kebun jagung sendiri...terasa nk makan jagung pulang saja ke kampung kan..tq kakzakie.
Deletesedap cucur jagung...
ReplyDeletemak saya kalau masak cucur jagung utk cucu2, dia buat cucur manis..suka dua2..yg pedas dan yang manis..
yeke...sedap kedua rasa tu...boleh pilih...tq nohas.
ReplyDeleteSaya first time makan cekodok jagung ni masa ke Restoran Kampung Daun, Bandung tahun lepas... Tapi mereka hidangkan cekodok ni dengan nasi...
ReplyDeletejauhnya makan cekodok jagung sweetie...sedap juga kot makan nasi dgn cekodok jagung ...tq
ReplyDeleteSedap cekodok jagung ni, isteri saya sesekali buat juga.
ReplyDeleteMemang sedap BM kak amat gemarkannya...tq BM.
ReplyDeletesedapnyee...mesti rangup di luar juga kan?
ReplyDeleteBanyaknya resepi yang Yun Sing jumpa masa blogwalking ni.. lepas PT3 nak belajar masak laa :D
ReplyDelete