بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

KITA TIDAK PERLU MAKAN NASI SETIAP HARI TETAPI BOLEH SELANG SELIKANNYA DENGAN MAKANAN YANG MENGENYANGKAN SEPERTI MEE, MIHUN, LAKSA, LAKSAM YANG TERNYATA ADUNAN RESEPINYA LENGKAP DENGAN GIZI MAKANAN SEIMBANG KEPERLUAN TUBUH.

Mee Ladna ni… saya suka guna banyak sayur2an dalam mee ni… boleh masukkan apa sahaja sayur yg menjadi kegemaran spt cendawan, kobis bunga, brokoli, pak choi, karot dll….. so dlm mee ni saya cuma masukkan bahan2 yg ada dalam petisejuk saya sahaja… Ni resepinya… boleh try dan edit ikut suka hati you all…
Resepi Mee Ladna
Resepi Mee Ladna
Sumber : Potret kasih
( utk 3 -4 org makan )
DSC_0171aa
Bahan2nya
1 bungkus mee kuning ( cuci bersih dan toskan )
12 ekor udang ( buang kulit )
4 ekor sotong saiz kecil
sayur2an – brokoli, karot, cendawan, taugeh dll ( potong2 kecil2 )
4 ulas bawang putih- tumbuk
4 biji cili api -tumbuk
2 sudu makan penuh tepung gandum/jagung/ubi ( campurkan dgn sedikit air, kacau dan tapis )
air utk kuah secukupnya
1 ulas bawang putih – tumbuk (untuk menumis mee )
minyak utk menumis
3 sudu besar sos tiram ( utk menumis mee )
1 sudu besar kicap manis ( utk menumis mee )
2 sudu makan sos tiram( utk dimasukkan dalam kuah )
Cara Penyediaannya
1. Masukkan sedikit minyak dalam kuali… kemudian masukkan bawang putih tumbuk ( 1 biji ). Tumis hingga wangi.
2, Masukkan mee kuning, kicap manis dan sos tiram. Gaul rata dan masak lah mee tadi beberapa minit kemudian angkat dan letakkan kedalam pinggan.
3. Untuk sos/kuah mee, masukkan sedikit minyak dalam kuali yg lain pula…
4. Tumis bawang putih yg telah di tumbuk dan cili api tumbuk hingga wangi… kemudian masukkan udang, sotong, dan sayur2an… kacau seketika.
5. Masukkan pula air secukupnya untuk kuah, campuran tepung jagung dan air, sedikit garam dan sedikit sos tiram…
6. Masak hingga kuah pekat… sesuaikan rasa kuah… kemudian curahkan keatas mee tadi…
DSC_0177aa
selamat mencuba…

28 ulasan - "MEE LADNA SEDAP..."

emma diana delete icon 31 Mac 2015 4:32 PTG

best sharing .

saya singgah sini ye

http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/03/job-party-birthday-ruby.html

Khai♥Rin : anies delete icon 31 Mac 2015 4:57 PTG

suka sgt mi ni. satu tempat yg sy jumpa kt wangsa maju. mmg x de tandingan. ;-)

nohas delete icon 31 Mac 2015 5:01 PTG

sedapnya..banyak sayur2an..

Zaitun delete icon 31 Mac 2015 8:38 PTG

Tentu rasa dia sedap nanti kak zai nak cuba tq.

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 31 Mac 2015 9:54 PTG

wah...

abuikhwan delete icon 31 Mac 2015 10:25 PTG

Assalamualaikum kak,
sedapnyer...
Mohon keizinan, saya nak copy resepinya...tq

paridah delete icon 31 Mac 2015 10:29 PTG

WSALAM..COPYLAH DIK USTAZ..SEDAP MI LADNA NI..TQ ABUIKHWAN.

Sobri Yaacob delete icon 31 Mac 2015 11:12 PTG

salam kak...

wah selalu order mee ratna ni..
sedap.. nice sharing

Nooriah Abdullah delete icon 1 April 2015 7:56 PG

nampak sedap mee ni ada udang sotong mesti laris kalau kt umah ni

Mangs Aduls delete icon 1 April 2015 9:11 PG

bagi dong yang sudah jadi

Dunia Zumal delete icon 1 April 2015 9:24 PG

Zumal suka sangat kuah ladna nie ^^

babYpose delete icon 1 April 2015 9:44 PG

betul tu tak semestinya kena nasi tapi ada yg rasa angin la bila makan hat lain. sedap nampak mee ladna ni ada udang ada sayur memang selera.

Cilembu thea delete icon 1 April 2015 10:55 PG

kebetulan sedang persiapan makan siang, dengan suguhan dari sini yaitu mee ladna tentu kenikmatan makan siang bertambah mantap deh nih

Cetusan Minda delete icon 1 April 2015 3:33 PTG

owh , sos tiram n kicap je perasanya . dah pernah buat tapi tak taulah namanya mee ladna ... tu lah kan klu mas syok sendiri ... heeeee

paridah delete icon 1 April 2015 8:13 PTG

tq emma diana sudi singgah...

paridah delete icon 1 April 2015 8:15 PTG

yeke..nk cuba ke sii cari mi ladna..tq anies.

paridah delete icon 1 April 2015 8:18 PTG

suka sayur bagus tu...tq nohas.

paridah delete icon 1 April 2015 8:19 PTG

cubalh zai..sedap ni..tq zaitun.

paridah delete icon 1 April 2015 8:20 PTG

sedap ni...tq MK

paridah delete icon 1 April 2015 8:22 PTG

wsalam sobri..minat mi ladna ya...tq

paridah delete icon 1 April 2015 8:25 PTG

si ikut sukapapun boleh diisi ikut suka noor...tq

paridah delete icon 1 April 2015 8:27 PTG

heh..heh..silakan Mangs Aduls...tq

paridah delete icon 1 April 2015 8:28 PTG

yeke sedap ni...tq zumal.

paridah delete icon 1 April 2015 8:30 PTG

sesekali kena tukar selera..mi ladna pun ok bnyk lauk n sayur..tq babYpose.

paridah delete icon 1 April 2015 8:32 PTG

wah dh sedia msk mi ladna ya...selamat menjamu selera...tq chilembu thea.

paridah delete icon 1 April 2015 8:56 PTG

nama xpenting tu yg utama sesuai dgn selera...tq cetusan minda.

BM delete icon 1 April 2015 10:08 PTG

Mee saya kurang minat tapi kalau tukar dgn bihun pun boleh kan... Mesti sedap sehingga menjilat sudu...hehe

Khai♥Rin : anies delete icon 2 April 2015 9:29 PG

gerai tu x jauh dari LRT wangsa maju dkt2 umah flat n tepi jalan

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”