Sunday, 25 July 2021

SURAH 106: QURAISY

 ASSALAMUALAIKUM


PERKONGSIAN ILMU.
SURAH 106: QURAISY
Muka Surat: 602. Mengandungi 4 ayat
PENGENALAN:
Allah SWT membinasakan mereka yang cuba memusnahkan pusat TAUHID (Kaabah). Yang memudahkan musim sejuk dan musim panas bagi perjalanan kaum Quraish. Mereka mendapat kemuliaan daripada kaum lain dan perjalanan mereka tidak diganggu. Kerana mereka tinggal berdekataan Kaabah. Oleh itu kewajipan kaum Quraish untuk beribadat kepada Allah SWT. Jauhi syirik yang menyeru roh-roh nabi-nabi, wali-wali, malaikat-malaiat dan jin-jin. Tidak dibutakan oleh kecintaan kepada dunia semata-mata.
DAKWA SURAH (Isi penting): Tazhid dari dunia. Mementingkan kehidupan dunia.
Allah hendak beritahu kepada orang-orang Quraish Mekah. Bumi Mekah kering kontang. Ada hanya air zam-zam daripada Nabi Ismail dengan kudrat Allah. Allah beri rezeki – kebiasaannya orang-orang Quraish akan bermusafir untuk berniaga. Pada musim panas pergi ke Syam . Pada musim sejuk pergi ke Yaman. Untuk cari keperluan. Allah beri kemudahan. Orang-orang luar hormat kepada orang-orang Mekah Quraish kerana mereka duduk dekat Kaabah. Kaabah lambang Tauhid. Mereka dihormati kerana mereka duduk tempat baik. Mereka dihormati bukan kerana mereka baik. Contoh: Ketika buka puasa bulan Ramadan di masjid. Masjid tempat baik, orang tak puasa pun boleh berbuka puasa.
Ayat 1: Kebiasaannya orang-orang Quraish Mekah bermusafir untuk berniaga. Ini kerana di Mekah tiada makanan asas. Buminya kering kontang. Allah beri kemudahan perjalanan musafir mereka dengan keadaan aman. Tiada yang mengganggu.
Ayat 2: Kebiasaannya orang-orang Quraish Mekah mengadakan perjalanan musafir untuk berniaga. Ke Yaman pada musim sejuk. Ke Sham pada musim panas. Mereka mendapat layanan baik. Orang-orang dari Baitullah tempat yang baik. Perompak-perompak pun takut dan hormat kepada mereka, kerana mereka dari tempat baik. Mereka tidak diganggu seperti orang lain.
Ayat 3: Sepatutnya orang-orang Quraish hanya menyeru dan menyembah Tuhan Kaabah sahaja. Allah yang beri rezeki kerana mereka duduk dekat Kaabah, lambang TAUHID. Sepatutnya kamu orang-orang Quraish beribadah kepada Allah SWT sahaja. Sembah hanya Allah SWT sahaja.
Ayat 4: Orang-orang Quraish diseru sembahlah Allah SWT, kerana sebenarnya Allah SWT yang beri makanan kepada mereka daripada lapar. Allah SWT yang beri keamanan dan keselamatan kepada mereka daripada ketakutan.
KESIMPULAN:
Walaupun ayat ini ditujukan kepada Quraish Mekah, tetapi peringatan kepada semua manusia. Sembahlah Allah SWT kerana Allah yang menghilangkan lapar. Allah yang sedia makanan ketika lapar. Allah yang beri keamanan.

7 comments:

 1. Alhamdulillah
  perkongsian bermanfaat

  ReplyDelete
 2. Kehidupan kita bagai musafir, perjalanan dari Allah swt ke destinasi Allah swt, SubhanAllah. Terima kasih atas seerah di atas.

  ReplyDelete
 3. Allhamdulillah. Terima kasih atas perkongsiaan kak :)

  ReplyDelete
 4. Terbaik perkongsiannya.. Moga bermanfaat untuk kita semua yang membacanya..

  ReplyDelete
 5. Ilmu. Terima kasih ya kak PI perkongsian ini.

  ReplyDelete
 6. wpn surah ini menceritakan ttg bangsa quraisy tp intipati dan pengajarannya amat berguna utk kita semua

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist