Tuesday, 27 July 2021

LERAI BENANG KUSUT

 ASSALAMUALAIKUMPERTEMUAN AKU DENGAN KETUA FAKULTI PERUBATAN


Semalam aku telah buat satu temujanji dengan seorang Professor di Fakulti Perubatan. Aku tiba tepat jam 8.00 pagi di ruang tamu Fakulti Perubatan.
Tujuan aku buat temujanji sebab aku ingin berbincang perihal budaya kerja di Universiti tersebut.
Selama 38 tahun aku bekerja di Kementerian Kesihatan Malaysia dan pernah menyandang jawatan sehingga peringkat Pengarah kolej, budaya kerja tidaklah kucar kacir walaupun berlambak tugasan. Sasaran tugas jabatan dan kementerian tercapai. Kami mampu bekerjasama dengan harmoni dengan jayanya. Biasanya aku kendalikan dengan adakan jawatankuasa pemandu "Task Force" dan ahli untuk satu tugasan. Jawatankuasa pemandu akan diberi ganjaran merit mata kredit penilaian akhir tahun untuk tugasan yang selesai. Nilai mata kredit mengikut tahap pencapaian kerja yang dilakukan.
Namun disini agak kacau bilau sedikit
Aku sendiri yang merasa sukar mencapai. Tugasan hakiki tidak dapat dibuat dengan sempurna dan kepuasan kendiri mengajar tiada. Aku tiada kepuasan.
Semua kerja hendak dilakukan segera serentak.
Contoh:
Mengajar 4 jam,
dalam masa 2 jam lagi yang tinggal, kita diperlukan berada ditempat vaksin sepanjang 12 jam dan kerja kerja mendigitalkan dokumen perlu siap sebelum jam 12.00 malam. Gila...
Sejak sebelum aku datang budaya kerja ini sudah berlaku. Akan tetapi, apa yang aku perhatikan, semua pensyarah lain kelihatan seolah relaks sahaja. Adakah aku sendiri yang enjin tua? Aku pun hairan juga.Tiada seorang yang bersungut dihadapanku. Mampukah mereka ni lakukan semua arahan yang disuruh?
Aku yang bengang. Aku sebagai manusia yang punya pengalaman 38 tahun bekerja merasakan bahawa, semput dan sesak nafas. Jiwa ku tidak boleh terima jika ia berlarutan. Ingin aku berhenti sebab aku bekerja bukan meraih pendapatan. Membantu mencapai KP1 Universiti yang memerlukan kursus Perawatan Warga Emas.
Semasa mesyuarat, baru aku difahamkan bahawa pencapaian dilaporkan keseluruhan hanya 60% sahaja dalam proses mendigitalkan dokumen.
Selama ini, aku ingat semua yang duduk diam tu sudah beres mencapai 100% sebab lihat wajah mereka seperti tiada masalah.
Aku pun mula bertanya dan mengkaji seorang demi seorang, rupanya mereka rasa seperti apa yang kurasa.
Tetapi sebab mereka muda dan tiada pengalaman, mereka ingat itulah budaya bekerja. Lagipun takut jika bersuara akan dihentikan kerja sedangkan mereka sangat memerlukan pekerjaan ini.
Semalam pula dihujung minggu, aku dikejutkan oleh ketua unit pendigitalan berkaitan dokumen kurikulum aku. Kuota pelatih dikawasan klinikal. Dalam keadaan aku sakit gigi pun diganggu. Aku masih mampu bermuhasabah diri. Aku masih menjawab sipemanggil dengan baik sekaligus memberitahunya yang aku sedang dalam keadaan sakit gigi. Sipemanggil pun segera minta maaf dan nasihatkan aku agar berehat.
Banyak hikmah jika kita bersabar. Sebaik itu, aku pun segera menalipon untuk buat temujanji pagi Isnin berjumpa Ketua Jabatan Fakulti Perubatan Professor Doktor R.
Pagi seperti dijanjikan aku bertemu dengan beliau. Dia seorang Ketua Fakukti yang baru dan tidak sampai dua bulan menegang jawatan tersebut.
Aku pun mengambil kesempatan ini berkenalan dengan beliau.
Rupanya dialah orang baru yang pernah aku terserempak di Kafe dan di elevator.
Sebelum ini aku tidak pernah mengesyaki bahawa beliau seorang Professor Fakulti Perubatan. Ramai di sini warga emas seperti aku masih bekerja.
Alhamdulillah
Bersembang punya bersembang rupanya beliau pernah bekerja bersama ku di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru sekembali beliau dari Melbourne. Mungkin aku tidak ingat sebab semasa itu wajahnya versi muda. Sekarang versi warga emas. Ha ha ha. Tapi masihlah kekal kacak dan cerah orangnya.
Walaupun panjang kami bersembang, aku tidak lupa objektif aku bertemu. Ia itu, budaya kerja di Universiti ini tidak sihat dan tidak terancang serta kelam kabut.
Mungkin para jentera pemandu terdiri dari orang muda zaman x,y,z dan millineum. Mereka pintar ilmu teknologi maklumat dan mempunyai sepasang mata yang jelas tetapi mereka tiada pengalaman mengurus.
Habis perbicaraan,
matlamat aku berjumpa Ketua Fakulti Perubatan tercapai hari ini.
Aku kembali ke tempat tugas ku dengan lapang dada sebab;
1. Professor faham kedudukan aku yang tidak boleh terima keadaan itu dan akan cuba mengenengah kan beberapa cadangan ku. Seperti untuk adakan jentera dan bengkel kerja di hujung minggu dengan ganti hari kelepasan.
3. Yang
terbaik
sekali beliau sempat menasihati aku berkali agar jaga kesihatan ku dengan hanya buat yang termampu tidak "stress" yang boleh mengakibatkan "stroke" kerana aku ada hipertensi.
4. Aku dapati Professor juga merupakan seorang yang mengenal Allah. Dari perbualannya, aku tahu beliau seorang berfikiran terbuka dan pegangannya sebagai seorang Islam juga sejati. Beliau juga seorang berjiwa tenang.
Walaupun pertemuan kami seketika, aku dapat merasakan pantulan ketenangan jiwanya. Ia mudah dibawa berbincang dan pendengar baik serta banyak pengalaman hidup. Beliau hanya setahun senior dari aku.
Alhamdulillah
Misi meleraikan benang kusut terlaksana hanya dengan satu pertemuan dalam 1 jam bersama Ketua Fakulti Perubatan.
Aku yang kerdil
haraslegend
Cyberjaya
27hb Julai 2021
 and 

6 comments:

 1. Alhamdulillah..dipermudahkan urusan kawan PI

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah...syukur... hipertensi ni mmg semacam sikit. tak boleh salah makan, tak boleh stress, tak boleh penat..

  ReplyDelete
 3. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan. amiin

  ReplyDelete
 4. Alhamdulillah misi tercapai..

  ReplyDelete
 5. alhamdulillah
  semoga segala idea diterima dan dipermudahkan

  ReplyDelete
 6. moga dipermudahkan segala urusan aminnn

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist