MUDAH SAJA BUAT KARIPAP ROTINI...TAK PAYAH SUSAH SUSAH MENGULI DOH CUMA SIAPKAN INTINYA SAJA...NAK BUAT INTI TERPULANG PADA RASA KESUKAAN KITA...CUMA BIAR AGAK KERING AGAR SENANG MENEKAPNYA DENGAN ACUAN...
Resepi Karipap Roti
Bahan-bahannya:
Roti gardiner sebungkus
Inti:
Telur 3 biji
Lada sulah
Garam Secukup rasa
Sebiji bawang merah bawang
Cara-cara buat:
Inti Karipap Roti
1. Hiris halus bawang merah
2. Pecahkan telur, letak garam kemudian campur bawang merah yang telah dihiris. pukul telur tersebut.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana
4. Tuangkan minyak dan kacau telur dengan pelahan sehingga hancur.
5. Angkat telur hancur tadi kemudian tabur lada sulah.
Kulit Karipap Roti
1. Ambil sekeping roti
2. Letakkan diatas acuan karipap (banyak terjual di supermarket)
3. Isikan inti yang telah dimasak tadi
4. Tekapkan dengan acuan
5. Goreng dalam minyak yang panas (1-2 minit shj)
6. Angkat dan toskan. Jangan menggoreng terlalu lama kerana roti cepat menyerap minyak.
Setelah siap digorengkan hidangkan bersama sos cili dan kopi O panas. Selamat mencuba ye.
Bahan-bahannya:
Roti gardiner sebungkus
Inti:
Telur 3 biji
Lada sulah
Garam Secukup rasa
Sebiji bawang merah bawang
Cara-cara buat:
Inti Karipap Roti
1. Hiris halus bawang merah
2. Pecahkan telur, letak garam kemudian campur bawang merah yang telah dihiris. pukul telur tersebut.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana
4. Tuangkan minyak dan kacau telur dengan pelahan sehingga hancur.
5. Angkat telur hancur tadi kemudian tabur lada sulah.
Kulit Karipap Roti
1. Ambil sekeping roti
2. Letakkan diatas acuan karipap (banyak terjual di supermarket)
3. Isikan inti yang telah dimasak tadi
4. Tekapkan dengan acuan
5. Goreng dalam minyak yang panas (1-2 minit shj)
6. Angkat dan toskan. Jangan menggoreng terlalu lama kerana roti cepat menyerap minyak.
Setelah siap digorengkan hidangkan bersama sos cili dan kopi O panas. Selamat mencuba ye.
alamak... sedapnya kak PI... sy mmg kuat makan skang ni... hehe
ReplyDeletesedap tu PI, tak pernah saya cuba buat lagi, nanti boleh cuba nih
ReplyDeleteOh kak PI idea yg baik ni. Senang nak buat utk mkn sendiri bersama anak2. Saya makan karipap suka, nak menguli kulitnya tu yg malas.
ReplyDeleteYang paling best ni salah satu cara mengelakkan roti tak habis sebab dekat tarikh expired,.tq kak PI..menjana idea untuk PC.
ReplyDeletesedap ...
ReplyDeleteblh cuba lepas ni....slalu roti tak abis huhu..tq for sharing.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteWah bagus ni, karipap roti. Tak perlu goreng dah, makan macam tu je...jimat masa...heheh
kalau saya karipap ni beli yang jenis frozen kat mydin..balik goreng..huhu
ReplyDeleteWah simple dan mudahnya PI.
ReplyDeletesenang gak buatnya kak PI
ReplyDeleteinti sardin hehe..ssedap..
ReplyDeletesedapnye.. boleh cuba laa nanti..
ReplyDeleteTKSH SHIELA SEDAP TU CUBALAH.
ReplyDeletesedapnya kakk
ReplyDeletepandai kak PI buat karipap. nampak sedap.. yummy yummy
ReplyDeletewallah... terbaik Kak PI... sesuai untuk idah yang malas mencanai dan menguli tepung nie... hehehe...
ReplyDeletewah !! kak.. pinjam resepi ya.. nak buat bekal untuk suami dan anak nanti.. hee~
ReplyDeletemy anak buah rajin baut kak PI . Pastu baki roti tu saya paksa makan . nak buang membazir kan ... heheheee .
ReplyDelete